Milli Eğitim Bakanlığı ile Protokol imzalayan Mado, İstanbul, Ankara ve Kahramanmaraş’ta Mesleki ve Teknik Liselerinde öğrenci yetiştirerek yurt içi ve yurt dışında istihdam olanağı sağlayacak.

DÜNYANIN NERESİNDE ÇALIŞMAK İSTERLERSE ORAYA GÖNDERİLECEK

Dünyanın 36 ülkesinde dondurmayla birlikte franchise sistemini de kuran Avrupa’nın en büyük franchise bayisine sahip olan Mado, Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzaladı. Projenin tanıtım toplantısında konuşan Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur, Sektörde görev yapan personellerin hepsinin sorumluluğu olduğunu belirterek, açacakları okullarda istihdam garantili geleceğin aşçı, komi, garson, şef, müdür ve yöneticilerini yetiştireceklerini söyledi. Burada eğitim gören başarılı mezunların ise ister Kanada’da ister Çin’de ister dünyanın diğer ülkelerinde kendi isteklerine göre istihdam edilebileceğini belirtti. Kanbur ayrıca dünyanın 36 ülkesinden Türkiye’ye eğitim için gelineceğini, gelen kursiyerlerin Kahramanmaraş’ı ve kültürünü tanıyacağını dolayısıyla da en büyük reklamı yaşmış olacaklarını dile getirdi.

YİYECEK VE İÇECEK SEKTÖRÜNÜ ÇOK ÖNEMLİ HALE GELDİ

Projenin koordinatörlüğünü yapan Milli Eğitim eski Bakanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam ise Bütün dünya da yiyecek ve içecek sektörü eğitiminin çok önemli hale geldiğini, birçok uluslararası üniversitelerde yiyecek ve içecek sektörü üzerine meslek yüksekokulları olduğunu söyledi. Mado’nun geliştirdiği projeyle ilgili de konuşan Prof. Dr. Sağlam; “Dondurma denince akla Mado geliyor. Avrupa’nın ve dünyanın 36 ülkesinde şubesi olan Mado şimdi okullarda nitelikli personel yetiştirecek. Kahramanmaraş başta olmak üzere Ankara, İstanbul’da Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde dondurma ile ilgili bir bölüm açılacak. Buraya kabul edilen öğrenciler, hem burs desteğinden yararlanacak hem de istihdam garantisi olacak. Buradan mezun olan öğrenciler için Üniversitede dondurma ile ilgili bir bölüm zaten var. Öğrencilerimiz orada da eğitimini görebilecekler. Başarılı olanlar dünyanın neresindeki Mado şubesini isterlerse dil desteğiyle birlikte orada çalışabilecekler.” Dedi.

ARTIK SEKTÖRDE NİTELİKLİ PERSONEL SIKINTISI OLMAYACAK

Projenin mimarı Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur ise ‘sektörle ilgili eskisi kadar ustalar, kalfalar yetişmiyor’ tezini tersine çevireceklerini, bu projeyle geleceğin nitelikli personeli yetişeceğini söyledi. Kanbur; “Kurumumuzun kendi eğitim departmanları var ama eğitim vermek zor, önce insana ürünü satmayı öğretiyoruz. Ürünü satma konusunda yetişmiş eleman yok, eğitim sektöründe de böyle bir bölüm olmayınca bu işe giriştik.

BAŞARILI ÖĞRENCİLERİN İŞİ HAZIR

Kahramanmaraş’ta bu işin okulu var ve Ankara ve İstanbul’daki okullarla iş birliği yaptık. Bakanlıkta bu işe sıcaklıkla baktı. “yetişmiş elemanlara iş garantisi” ile eğitime başlayacağız. Türkiye’de MADO’nun 400 tane mağazası var, 36 Ülkede de fiilen Türkiye’nin ve Kahramanmaraş’ın bayrağı dalgalanıyor. Bugün Kanada’daki Mado’dan eğitime gelindi. Biz sadece dondurma satmıyoruz bizim işimiz sadece dondurma değil bir kültürü, bir kenti, bir ülkeyi anlatmaya çalışıyoruz, bu da kolay bir mesel değil. Artık bu işin de profesyonelliğe ihtiyaç olduğunu görüyoruz, çırak getiren yok ve yetişen usta yok, hep gördüğünü yapmaya çalışıyor. Onun için ‘biz bunu daha profesyonel yaparız’ dedik ve yola koyulduk. Hatta Kahramanmaraş Üniversitesinde de bir bölüm açtırdık dondurmacılıkla alakalı.

HEDEF SADECE DONDURMA DEĞİL KÜLTÜR VE TURİZM ELÇİLİĞİ

Hep söylediğim bir şey var “Hiçbir zaman yapan değil satan ustadır” satamıyorsanız bu işi yapmanız mümkün değil ki bu okullarda biz bunları yetiştireceğiz. Dolayısıyla bu okullara Kahramanmaraş’ta başlamamızın sebebi dondurmanın doğum yeri olduğu için, dünya da bunu böyle kabul etti. Bu projeyi sosyal sorumluluk olarak başlattık. Burada; öğrencilere burs vereceğiz, İş garantisi sağlayacağız. Hatta Çin’de 1000 dükkan yapmak için protokol imzalamıştık. Bu ne demektir Kahramanmaraş’ın artık bin turizm elçisi olacak, yani gittiği yerde Kahramanmaraş’ı anlatacak. Çin’den gelen öğrenciler burada Kahramanmaraş’ı görecekler dolayısıyla burada en büyük turizm elçisi olacak. Biz burada sadece dondurma değil Kahramanmaraş ve Türkiye mutfağını nasıl anlatırız, bunun reklamını nasıl yapabiliriz onun derdindeyiz.

KENDİ İŞİNİ KURMAK İSTEYENLERE DE DESTEK VERECEĞİZ

Artık ne yapacağız gençleri de bu işin içine sokacağız. Okuldan mezun olan öğrenciler kendi işini kuracaksa buna imkân sağlayacağız. Bu desteği veriyoruz zaten söz de verdim. Bu işin sonunda Türkiye’nin ve dünyanın her yerinde bir Kahramanmaraşlı göreceksiniz. Bugün sokaklarda sağda solda dondurma satanları disipline edeceğiz. Artık onları profesyonel bir oyuncu gibi yapacağız. Kahramanmaraş’ı bir milli takım haline getireceğiz. Gördüğünüz zaman evet bu Kahramanmaraş’ın dondurmacı okulundan mezun olmuş diyeceksiniz. Gerekirse hocaları yurt dışından getireceğiz. En iyi işi yapabilmek için en iyi hoca getireceğiz. Niçin hoca getireceğiz diksiyon için, mesele en iyi dondurmayı yapmak değil zaten en iyi dondurmayı biz yapıyoruz. Kahramanmaraş Üniversitesinde de bir bölüm açtık orada da iyi dondurmacılar yetiştireceğiz. Biz MADO olarak sosyal sorumluluk olarak elimizden geleni yapmaya gayret gösteriyoruz mecburuz zaten. Biz Şehrin çocuğuyuz. Onun için taş üstüne taş koymak zorundayız.” Dedi

Proje tanıtım toplantısına katılan Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz ise projenin önemine dikkat çekti. KSÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Dayısı da KSÜ olarak 2019 yılında Mado ile bir eğitim iş birliği protokolü imzaladıklarını hatırlatarak Dondurma sektörüyle ilgili üniversitelerinde bir bölüm açacaklarını ifade etti.

Kahramanmaraş'ta Tapu ve Kadastro Çalışanları Bir Araya Geldi Kahramanmaraş'ta Tapu ve Kadastro Çalışanları Bir Araya Geldi
Editör: TE Bilişim