Raporda Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son 6 aylık ve 9 aylık meteorolojik kuraklık haritaları ve bu dönemde gerçekleşen elektrik enerjisi üretiminin kaynaklara göre dağılımı yer aldı.

Rapora göre HES'lerdeki (Hidroelektrik Santrali) üretim su yılının başladığı 2020'nin ekim ayından bu yana son 7 ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre her ay sürekli azaldı.

Bu dönemde Barajlı HES'lerde Akarsu HES'lerinde üretim üretim geçen senenin aynı dönemine göre toplam olarak 3'te 1 oranında azalma tespit edildi.

Mayıs 2021 de Barajlı HES'lerin aylık üretiminde geçen senenin mayıs ayına göre yüzde 43 düşüş yaşanırken, Bu düşüş Akarsu HES'lerinde yüzde 52 olarak gerçekleşti. SPD Başkanı Dursun Yıldız bu yılın Ocak ayında yayınladıkları raporda HES'lerin üretiminde düşüş olacağı uyarısında bulunduklarını belirterek, şunları dedi:

'Planlama yapılmalı'

"Maalesef uyarımız gerçekleşti. Bundan sonraki aylarda yağışlar azalırken, buharlaşma artacak. HES'lerin üretimindeki düşüş daha da artacak. Yazın elektrik talebi artar. Buradan ortaya çıkacak olan açık genellikle Doğalgaz Çevrim Santralleri ile karşılanır. Kurulu güç yedeğimiz var. Kesinti olmaz ancak elektriğin birim maliyeti artar.

Kuraklığın önümüzdeki yıl da devam etme riskine karşı enerji de kaynak planlaması yapılmalı.

Türkiye enerji kaynaklı bir su sorunu da yaşama riskiyle karşı karşıya. Ülke genelindeki nehirlerin tamamında akım hızı yüzde 20 ile 70 arasında düştü.

Susurluk, Malatya Arapgir, Gümüşhane Kelkit, Bingöl Karlıova, Muğla Milas ile Kahramanmaraş Çağlayancerit Havzası'ndaki nehirler en kötü durumdaki kaynaklar olarak kaydedildi.

Türkiye genelinde bin 330 Akım Gözlem İstasyonu olup bunların 924'ü sürekli olarak takip ediliyor. Önümüzdeki sonbaharda bu tablo daha da kötüye gidebilir."