KSÜ personeli ve öğrenciler katılımıyla zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirilen konferansta Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Tülay Aydın, ‘18 Mart Çanakkale Savaşları: Bir Zaferin Analizi’ başlıklı sunumunu yaptı.

Savaş olgusunun yıkıcı ve yok edici etkileri konusunda bilgi veren Dr. Tülay Aydın, ancak zaferin kısa ve uzun vadede Türk ulusal kimliği ve kolektif hafızasının oluşumu konusunda çok etkili olduğunu belirtti.

Birinci Dünya Savaşı öncesi koşulları ve bloklaşmaların oluşumu ile Çanakkale Savaşlarının karar aşamalarından bahseden Dr. Aydın, deniz ve kara savaşlarının dünya tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan biri olduğunu ifade ederken, aynı zamanda Mustafa Kemal ve onun liderlik yetisinin kara savaşlarının kazanılmasındaki önemine değindi.

Çanakkale Zaferi’nin Türk ve dünya kamuoyu açısından sonuçlarına ve zaferin bugün de Türk ulusal bilincinin taze tutulması konusunda çok önemli bir etkisi olduğuna değinen Dr. Tülay Aydın, Çanakkale Savaşlarının Mustafa Kemal gibi bir lideri Türk ulusuna kazandırdığını ve Kurtuluş Savaşı’nda halkın bir bütünlük içinde hareket etmesi noktasında hayati bir önemi olduğunun altını çizdi.