Sayıştay denetçileri bildirimler için yasal bir zorunluluk getirilmesi gerektiğini belirtti.

Sayıştay bakanlıklarla ilgili raporlarını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı 2020 Sayıştay raporunda Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (KASKİ) de yer aldı.

KASKİ’nin 6 ayda bir bildirmesi gereken su kalite raporlarını yılda 1 kez gönderdiğini tespit eden Sayıştay denetçileri KASKİ ile birlikte bildirimleri zamanında yapmayan diğer illeri de tek tek açıkladı.

6 AYDA BİR BAKANLIĞA İLETİLMESİ GEREKİYOR

Sayıştay denetçilerinin ilgili raporunda şu ifadeler yer aldı:

“10.07.2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazete‟de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi‟nin 421‟inci maddesine dayanılarak hazırlanan, İçme Suyu Temin Edilen Suların Kalitesi ve Arıtılması Hakkında Yönetmelik‟in 12‟nci maddesine göre büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerin içme ve kullanma suyunun, kalite parametrelerindeki oranların izlenmesi amacıyla, verileri 6 ayda bir Bakanlığa bildirmeleri gerekirken bazı idarelerin bildirim yapmadıkları görülmüştür.

YILDA BİR DEFA GÖNDERENLER

Antalya, Aydın, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Ordu, Trabzon, Hatay, Tekirdağ ve Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüklerinin, zorunlu olan bildirimleri yapmadıkları, Ankara, Balıkesir, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Mardin, Mersin, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüklerinin yılda bir defa veri gönderdikleri tespit edilmiştir.

YASAL DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR

İçme sularının kaliteli sunumunun sağlanabilmesi amacıyla, suların dâhil olduğu kategoriye göre uygulanacak arıtma sınıflarının belirlenebilmesi için; gerekli olan içme sularının kalite parametrelere uygun olarak ölçümlenen su bilgilerinin zamanında temininin sağlanmasında yetersiz kalındığı anlaşılmaktadır.

Yasal dayanağı olmaması nedeniyle Yönetmelik‟te bu hususta herhangi bir müeyyideye de yer verilemediği anlaşılmaktadır.

Bu itibarla içme sularının kalite parametrelerine uygun olarak ölçümlenen su bilgilerinin zamanında temin edilmesi için gerekli olan idari para cezası veya ilgililerin ilan edilmesi gibi sair yaptırımların yasal düzenlemelerle ihdas edilmesine ihtiyaç duyulduğu değerlendirilmektedir.”