Geçmiş dönemde uygulamada zorlukların olduğuna dikkat çeken Arpasatan , “İş müfettişinin değerleme yapması ve onayı, yararlanacak çalışanın son 3 yıl içinde 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olması ve kısa çalışma ödeneğinin başladığı tarihten önceki 120 gün hizmet akdine sahip olmak gibi kriterlerin esnetilmesi gerekir” diye konuştu.

Arpasatan, “Akut gelişen bu virüs olayından dolayı işyeri başvuru sürecinin değerlendirilmesi kısa tutulması ve kısa çalışma ödeneği tüm işçileri kapsamalıdır. Prosedür daraltılmalı, acil eylem planı hazırlanmalı ve süreci yavaşlatan uygulamalar ortadan kaldırılmalıdır” dedi.

Geçtiğimiz günlerde, Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan’’Ekonomik İstikrar Kalkanı’’ isimli pakette; Kısa Çalışma Ödeneğini devreye alacak, bundan faydalanmak için gereken süreçleri kolaylaştıracak ve hızlandıracağız. Böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verirken işverenlerin de maliyetini azaltmış olacağız dendiğini hatırlatan Arpasatan, Corona virüs iki hafta gibi kısa bir sürede işletmeleri zor durumda bırakmıştır. Öyle görünüyor ki bir çok işletme üretime ara vermek zorunda kalacaktır. Hiç bir işveren böyle bir ortamda çalışanının gelirinden olmasını istemez. İşverenler gücü ölçüsünde fedakarlık edeceklerdir fakat bu durum kamu desteği olmadan atlatılabilecek bir durum değildir. Kahramanmaraş’lı Sanayici ve İşadamları olarak bizim arzumuz; işsizlik fonunda biriken paralarla geçici olan bu durumun kısa çalışma ödeneği ile hafif atlatılmasını sağlamaktır. Bu iş sadece bürokrasiye bırakılırsa korkarım kriz bittikten sonra kısa çalışma ödenekleri onaylanacaktır diye konuştu.