CHP Antep Milletvekili İrfan Kaplan, bazı hastanelerde son kullanım tarihleri geçen ilaçların kullanması iddialarını Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca'ya sordu.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde 5 kalem ilacın son kullanma tarihlerinin aslında 2013, 2018 gibi tarihlerinin olduğu ancak üzerlerine sonradan farklı bandrol yapıştırılarak tarihlerin uzatıldığının görüldüğünü, basında çıkan haberlerde Antalya’da ve Samsun’da Covid-19 test sonucu pozitif çıkan hastalara filyasyon ekipleri tarafından verilen ve etken maddesi ‘favipiravir’ olan ilaçların son kullanım tarihinin de geçtiğinin görüldüğünü belirten Kaplan şu sorulara yanıt istedi.

Bahse geçen iddialar ile ilgili Bakanlığınız, ilgili yerlere ne tür yaptırımlar uygulamıştır?

Mart 2020’den bu yana, bahse geçen vahim iddialar ile ilgili son kullanım tarihi geçmiş ilaçlar ile ilgili ne tür denetimler yapılmıştır?

Mart 2020’den bu yana son kullanım tarihi geçmiş, Bakanlığınızca imha edilen ilaç sayısı kaçtır?

Bahse geçen ilaçların kullanımı sağlıklı ise daha önce neden toplatılmıştır?Bahse konu olan ilaçlara Bakanlığınızca “uygundur” raporu verilmiş midir?

Verildi ise hangi kriterlere göre uygunluk raporu verilmiştir?

Covid-19 için kullanılan ilaçlardan, son kullanım tarihleri değiştirilen, isimleri ayrı ayrı belirtilmek üzere kaç ilaç toplatılmıştır?

Bakanlığınızca etken maddesi “favipiravir” olan ve alınan toplam ilaç sayısı kaçtır?

Bu ilaçlara ödenen para miktarı ne kadardır?

Mart 2020’den bu yana ülkemizde kaç şirkete ilaç imhası için yetki verilmiştir?

Bu şirketlerin isimleri ve faaliyet gösterdikleri bölgeler nelerdir?

Mart 2020’den bu yana midadı geçen ilaçları bildirmeyen ancak denetimlerde ortaya çıkan kaç eczane vardır?

Bu eczanelere ne tür cezai yaptırımlar uygulanmıştır?

Kesilen toplam ceza miktarı ne kadardır?

Basına ve kamuoyuna yansıyan bu iddiaların tekrarlanması ve halk sağlığının tehlikeye sokulmaması için Bakanlığınızca ne tür önlemler almayı planlamaktasınız?