Yasal olarak 15 yaşını doldurmayanların çalışmasının yasak olmasına rağmen genellikle getir götür, sipariş ve temizlik için kullanılan bu çocukların çalışmalarından ailelerinin rahatsızlık duymadığı gibi işverenlerin de memnun olması bir hayli ilginç.

Eğitim öğretimine devam etmesi gerekirken hem aileye ekonomik bir getiri, hem de meslek öğrenir diye çok küçük yaşlarda iş hayatına atılmak zorunda kalan bu çocukların zamanla okullarından kopmaları kaçınılmaz bir son olarak göze çarpıyor.

Duyarlı her vatandaşı rahatsız eden küçük yaştaki çocukların çalıştırılması, en çokta eğitimcileri üzüyor. Onların okuluna giderek eğitim öğretimlerini tamamlamalarının gerektiğini söyleyen eğitimciler yasal olarak 15 yaşını doldurmayan birinin çalıştırılmasının suç olduğunu ve 15 yaşından küçük birinin çalıştırıldığı görüldüğünde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına ihbar edilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesine göre 18 yaşının altındaki herkesin çocuk sayılmasına rağmen ülkemizde 15 yaşının altındakilerin de çalıştırılması eleştiriliyor.

HÜKÜMET GEREKLİ UYARILARI YAPIYOR

Hükümetin gerekli uyarı ve yaptırımlarını dikkate almayan işyerlerinin varlığı bir hayli fazla.Birçok yerde aleni bir şekilde duyurular asılıyor. Vatandaşlar, 15 yaşından küçük çocukların çalıştırıldığını gördükleri takdirde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 170 ve 183 nolu hattına ihbarda bulunabilirler.

Haber: Gökhan Dökücü / Bugün Gazetesi