(MARASPUSULA)- Pandemi ve ekonomik kriz, Türkiye’de son iki yılda binlerce firmanın kepenk kapatmasına neden oldu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, 2018’de 12 bin 564, 2019’da 13 bin 197 olmak üzere son iki yılda 25 bin 761 şirket kapandı.

Ticaret Sicili Gazetesi verilerine göre 2018’de bin 94, 2019’da 899 olmak üzere son iki yılda konkordato başvurusu yapan şirket sayısı 1993 oldu.

Yaşanan ekonomik kriz, ticaret ve sanayi şehri Kahramanmaraş’ta da bazı firmaları sıkıntıya soktu.

Bu bağlamda, borçlarını ödemekte zorlanan firmalar mahkemelere başvurarak konkordato ilan etmeye başladı.

Kahramanmaraş’ta konkordato ilanı ve iflaslar çoğaldı.

Yaşanan olumsuzluk nedeniyle firmalar Kahramanmaraş’taki mahkemelere başvuruyor.

Öte yandan, Kahramanmaraş’taki mahkemelerde icra davarlında artış olduğu gözlendi.

Konkordato nedir?

Sözlük anlamı, ‘bir borçlunun ticari durumunun sarsılmış olmasıyla alacaklıların, alacaklarını belli bir plana göre almaları konusunda kendi aralarında vardıkları ve mahkemece onaylanan anlaşma’ olan konkordatoyu firmanın iflas etmesi öncesi bir düzlüğe çıkış anlaşması gibi olarak da düşünebiliriz.

Borçlu alacaklılarına borçlarının hepsini değil belirli bir miktarını ödemeyi teklif eder. Borçlunun iflasında alacaklılar genelde alacaklarının yarısından daha azını daha uzun vadede temin edebildikleri için konkordato, alacaklıların işine gelebiliyor.

Konkordato müessesesi dört bölümden oluşur. Bunlar; iflastan sonra konkordato, adi konkordato, mal varlığının terki suretiyle k. ve son olarak sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma yoluyla yeniden yapılandırılmasıdır.

Konkordato Süresi Ne Kadardır ?

Yasada belirtilen süre şöyle açıklanmıştır. İlgili olan belgelerin sunumu için mahkeme 3 geçici mühlet vermektedir. Eğer talep edilirse 2 ay uzatılabilir ve bu da toplamda 5 ay olur. Mahkemenin kesin mühlet hakkındaki kararı, geçici mühlet içerisinde verilir. Kesin mühlet için mahkeme komiser raporu doğrultusunda konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün gördüğü koşulda 1 yıllık kesin mühlet verir. Gerekliyse bazen 6 ay kadar bile uzatılabilir.

Konkordato Tasdik Edilmesi Ne Demektir ?

Tasdik kararıyla konkordato bağlayıcı hale gelir. Bağlayıcı hale gelen konkordato talepten önce yada sonra farketmeksizin, komiser izni olmasa dahi mühlet içinde doğan bütün alacaklar için mecburidir.

Konkordato teklifi, alacaklılar tarafından kabul edildiğinde mahkeme kararıyla da onaylandığında borçlular alacaklıların vazgeçtiği oranda borçlarından kurtulurlar.

Konkordato Başvurusunda Bulunan Şirket Mallarını Satabilir Mi ?

Konkordatoya başvuran borçlu hakkında geçici veya kesin mühlet kararı verilmiş ise tasarruf ehliyeti sınırlıdır. Bu süre ilan edildikten sonraki dönemde borçlu şirket taşınmazlarını satamaz ve mallarını rehin veremez.