Kahramanmaraş’ın Merkez ilçeleri Dulkadiroğlu ve Onikişubat ilçelerinde, hızla ilerleyen inşaat sektörü, yapılan toplu konut projeleri konut sıkıntısını ortadan kaldırırken, kentsel dönüşümün de yapılması vatandaşların hem yeni hem de güvenli binalarda oturmasına olanak sağlıyor. Ancak geçtiğimiz yıl yaşanan dolar kurundaki dalgalanmaların ardından kiralık ev fiyatlarının da ciddi manada artış gösterdiği gözler önüne serildi.

Onikişubat ilçesinde yeni ve sıfır konut sayısı Dulkadiroğlu ilçesinden daha fazla bulunuyor. Geçtiğimiz yıl sıfır dairelerin kiralık fiyatları ortalama 500 liradan başlayarak metrekare büyüklüğü ve konuma göre 750 liraya kadar yükselirken, bu yıl ise 1+1 dairelerin fiyatları 500 liradan başlarken, 2+1 daireler 700 lira ortalamasında yer alıyor. 3+1 daireler ise 800 liradan başlarken, hem kaliteli ve konforlu hem de oturulabilir kategoride yer alan daireleri 1000 liranın altında bulmak mümkün değil. Özellikle internet piyasasında ise 1+1 ve 2+1 dairelerin sayısı oldukça fazla yer alıyor.

Dulkadiroğlu ilçesinde ise tarihi ve eski konutların sayısı Onikişubat ilçesine göre daha fazla bulunuyor. Birçok konut Dulkadiroğlu Belediyesi tarafından restorasyon yapılarak turizme kazandırılması hedefleniyor. Eski yapının fazla olduğu ilçede ise yine kiralar oldukça yüksek. Dış yalıtımı olmayan, ısınması soba ile yapılan ve yerlerde karo mermer yada fayans olan dairelerin ortalaması 3+1 olarak yer alırken, fiyatlar ise 500 liradan başlıyor. Yine ilçede eski yapıların iç bölümleri kısmen onarılarak, ısınması soba yerine doğal gazın gelmesiyle değiştiriliyor ve 850-1000 lira ortalamasında kiraya veriliyor.

Eski binaların içerisinde yalıtım olmadan, doğal gaz ile ısınmaya çalışan vatandaşlar ise evi ısıtamıyor ve yüksek faturalar ile karşı karşıya kalıyor. Bir çok vatandaş ise ev sahiplerinin kira sözleşmesinde, kirayı daha düşük gösterdiğini iddia ediyor. Sözleşmede düşük gösterilse de, kiracıdan daha yüksek tutarda kira alındığı öne sürülüyor. Vatandaşlar ise yüksek kiralardan dolayı şikayet ederken, yetkililerden konuyla ilgili çalışma yapmasını istiyor.

HABER: ÖMER FARUK SALMAN