PEKİ SUMAK NEDİR?

Sumak bitkisinin meyvesi küre biçiminde, kırmızımsı, ekşi lezzette olur. Uygun yöntemlerle kurutulduktan sonra, sofra tuzuyla karıştırılıp öğütülür ve baharat olarak kullanılan “sumak” elde edilir. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir.

SUMAK SUYU TARİFİ

Malzemeler:

– Bir çay bardağı kaynamış su

– Bir tatlı kaşığı sumak

Yapılışı: Bir çay bardağı kaynamış suyun içerisine bir tatlı kaşığı sumağı ekleyin 5 dakika demlenmeye bırakın daha sonra süzerek içebilirsiniz. İsterseniz 1-2 damla kekik yağı damlatabilirsiniz.

SUMAĞIN FAYDALARI

İçerdiği antioksidanlar ve antimikrobiyal özelliği ile sumak;

– Hazımsızlığı ve iştahsızlığı gidermede,
– Kusma ve ishali kesmede,
– Boğaz ve diş eti hastalıkları gibi birçok rahatsızlığın tedavisinde çok etkili.
– Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücut direncini arttırarak bu hastalıklara karşı koruma sağlar,
– Ateş düşürücü özelliği vardır. Solunum sistemini düzeltir.
– Kan şekerini ve kolesterolü de düzenler.
– Adet düzensizliği olanlara ya da adet dönemini ağrılı geçirenlere fayda sağlar.

ABD’de yapılan çalışmalarda, kansere, kalp hastalıklarına ve yaşlanmaya neden olabilen serbest radikalleri etkisiz hale getiriyor. DNA tamirini harekete geçirerek, kanserle mücadele etmeyi sağlıyor.

DÖNGELOĞLU VE ŞAHİN'DEN AÇIKLAMA!

Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesi birlik ve beraberlik içinde başarıyla sürerken, sosyal medyada rüyada geçtği belitilen 'Peygamber Efendimiz (S.A.V.) koronavirüse karşı Sumak önerdi' görüntüleri büyük tepki çekti. Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı Eski Fetva Kurulu Başkanı Muzaffer Şahin ve İlahiyatçı Ömer Döngeloğlu'ndan görüntülere lişkin açıklama geldi.

'RÜYA İLE AMEL EDİLMEZ'

Ömer Döngeloğlu yaptığı açıklamada, ''İslam'ın genel prensibinde rüya ile amel edilmez. Artı bu ters bir propagandaya da sebep verir. 'Efendim ben denedim olmuyor. Demek ki Peygamberimiz bu işi bilmiyor.'' Haşa! gibi kötü yorumlara sebep olur.'' ifadelerini kullandı.

Başkan Mahçiçek, personeliyle helalleşerek vedalaştı Başkan Mahçiçek, personeliyle helalleşerek vedalaştı

KAHRAMANMARAŞ'TA BOLCA YETİŞİYOR

Sumak, ülkemizde yaygın olarak kullanılan bir baharat olmasına karşın, sumak ekşisi genellikle yetiştiği bölgelerin mutfaklarında yöresel yemeklere ve salatalara lezzet vermek amacıyla kullanılmaktadır. Peki sumak suyu nasıl hazırlanır? Sumak suyu faydaları neler?

Sumak, Türkiye’de güney ve batı bölgeler başta olmak üzere Adana, Ankara, Amasya, Artvin, Çanakkale, Gaziantep, Hakkari, İstanbul gibi birçok ilde yetişmektedir. Kahramanmaraş ilinde ise doğal florada yayıgın olarak yetişmektedir. Sağlık açısından birçok faydası bulunanan sumak, yemeklerin vazgeçilmezleri arasındadır. Peki sumak suyu nasıl hazırlanır?

Editör: TE Bilişim