Bir hastayı aids bir hastayı ise kanser olarak gösteren bir eczacının o hastalar üzerine milyarlarca liralık ilaç yazdırıp büyük bir rant sağladığı öne sürüldü.

Kahramanmaraş gündemine bomba gibi düşen iddianın ardından konuyla ilgili Eczacılar Odası Başkanı Murat Aras’ın da düşüncelerine başvuruldu. Eczacılar Odası Başkanı Aras, eczacılar birliği olarak SGK ile görüştüklerini ilaç sarfiyatının en aza indirilmesi için proje ürettiklerini ve yüzde 30 tasarruf yaparak projede başarılı olduklarını söyledi.  Hukuk ülkesinde kimsenin ceza almadan itham edilemeyeceğine de dikkat çeken Aras; “eczacılar 24 saat hizmet veriyor. Avrupa ülkeleri arasında ilaca en az para ayıran ülke biziz. İnanın bir sektörü itham etmek kolay olmamalı. Tabiki yanlış yapan varsa bunun cezasını çekecek ve oda olarak da yanlış yapanın karşısındayız. Suçlu olmadan suçlu ilan edilmemeli” Dedi.

Bugün gazetesinin yaptığı araştırma ile ismini vermek istemeyen bir eczane görevlisi bir eczacının neler yapabildiğini de gözler önüne serdi. İnsanın kanını donduracak iddiaları sıralayan eczane görevlisi, karne döneminde karnesini eczaneye bırakan bir çifte aids hiv virüsü teşhisi konduğunu ve yıllarca o hastalar üzerinde milyarlarca liralık ilaç yazıldığını iddia etti. Araştırılınca bunun ortaya çıkacağını net bir dille söyleyen eczane görevlisi Hiv virüsü taşımayan birine Aids teşhisi konularak periyodik bir şekilde devletin milyarlarca lira dolandırıldığını iddia etti.

Eczane görevlisi ayrıca bir engelli hastayı da kanserli gösterip yüzbinlerce ilaç yazıldığını, kanserli ilaçların bedellerinin ise çok yüksek olduğunu belirtti. Bazı eczacıların bu yola başvurduğunu ve bu yolla yüzbinlerce lira kazandığını dile getiren Eczane görevlisi devletin savcılarının ve kurum müfettişlerinin bu konuların üzerinde durmasını istedi. Ayrıca en çok da eşi doktor olan eczanelerin mercek altına alınması gerektiğini vurguladı. Karı koca arasındaki rant çarkını gözler önüne seren eczane görevlisi; “hasta ortada olmadan doktor reçeteyi yazıyor, eczacı eşine gönderiyor, eczacı da elinde son kullanma tarihi yakın ilaçların hepsini yazdırabiliyor. Kurban genellikle emekliden seçiliyor çünkü emekli yüzde vermediği için bunun farkına varamıyor. Bu genellikle raporlu hastalarda çok yapılıyor, ilaç hastanın evine kadar götürülüyor. Yönlendirme hukuki açıdan da yasak ama araştıran yok” dedi.

Kaynak: Bugün Gazetesi