Kahramanmaraş’ta bir vatandaş, hesabı bulunduğu Halk Bankasının İsmet Paşa Mahallesi Zübeyde Hanım Bulvarı üzerinde bulunan ATM’sinden 350 lira çekmek için işlem yaptı.

Ancak işlem sonrası banka kartını alıp parayı unutan vatandaş, buradan ayrıldı. Bir süre sonra durumu fark edip geri dönen kişi parasının ATM'de olmadığını görünce cep telefonun olduğu notu ATM’ye bırakıp görenlerden yardım istedi. (MARASPUSULA-Ö.GEDİK)

ATM’den Para Çekme Sırasında Uygulanan Sistem

ATM’den para çekme sırasında bazı ATM’ler, önce kartı daha sonra parayı veriyorlar. Bu durum kişilerin kartını unutmaması için uygulanan bir yöntem. Fakat bu kez de kişi, kartını alıp cebine koyunca, sanki para çekme işlemi bitmiş gibi algılayarak, parasını almadan yürüyüp gidebiliyor. Parasını almadığını fark ettiği zaman da iş, işten geçmiş oluyor. Böyle bir durum yaşandı ise ve etrafınızda herhangi bir kötü niyetli kişi yoksa. Para bankamatik tarafından geri alınır. Çünkü bankamatiğin verdiği para eğer alınmamışsa, makine bunu otomatik olarak algılıyor. Bu işlem için ayrılan süre dolduktan kısa bir süre sonra bankamatik, parayı otomatik olarak geri alacaktır.

Banka sistemleri çekip, bankamatikte unuttuğunuz ve daha sonra bankamatik tarafından geri alınan bedeli otomatik olarak hesaba eklemiyor. Böyle bir durum yaşadıysanız, bunu bankanın müşteri hizmetlerini arayarak bildirmekte yarar var. Müşteri hizmetleri temsilcisi size, kimliğinizle ilgili bazı bilgileri sorduktan sonra işleminizi gerçekleştirecektir. Tabii yaşadığınız bu olayın gün ve saatini de mutlaka bilmelisiniz. Yaptığınız her işlem, bankaların hesap sistemlerinde görüntülenir. Fakat buna rağmen banka görevlisi tarafından size, işlem günü ve saati sorulur. Bu tamamen güvenlik için alınan bir önlemdir.

Bankada yaşadığınız bu sorunu, banka müşteri hizmetlerine bildirdikten sonra, paranız hesabınıza yatırılır. Bu işlem için bazen bir veya iki günlük bir bekleme süresi uygulanmaktadır.

Bankamatikte Unutulan Paraya ATM Nasıl Bir Muamele Uyguluyor

Paranızı bankamatikte unuttuysanız para, bir süre sonra otomatik olarak geri alınıyor. Fakat bankamatik bu parayı makinede bulunan “çöp” denilen bir bölmeye atıyor. Bu bölmeye atılan para, sizin bankamatikte para unuttuğunuzun bir ispatı durumunda. Görevliler bu bölmeyi açtıkları zaman, sizin çekmediğiniz miktarı, burada bulacaklardır. Bu sayede paranızı buradan geri alma şansınız var. Fakat bu bahsedilen durum ancak gün içerisinde mesai saatlerinde yaşanan para unutma hadiseleri için geçerlidir. Gece geç saatlerde veya hafta sonları para unuttuysanız, bankada herhangi bir görevli olmadığı için durumu bildirme imkânınız yok.

Bankamatikte Unutulan Para Hesaptan Düşüldüyse Ne Yapılabilir

Bankamatikte unutulan para, tarafınızdan alınmadığı halde hesaptan düşüldüyse, bunun iki nedeni vardır. İlki, birisinin kötü niyetle parayı sizin yerinize almış olma ihtimalidir. Bu durumda bankanın size yapabileceği herhangi bir uygulama yoktur. Konu tamamen polis ve savcılıkla alakalıdır.

İkinci ihtimal, paranın bankamatik tarafından geri alınmasına rağmen banka sisteminin bunu kullanılan bir para gibi algılayarak, hesabınızdan düşmüş olmasıdır. Bu normal bir durumdur. Banka sistemleri unutulan parayı kullanılmış gibi kabul ederek, hesabınızdan düşer. Bu durumda yapmanız gereken şey, müşteri hizmetlerini aramak olmalıdır. Durumu bildirdiğinizde hesabınız kontrol edilecektir. Durumun doğruluğu sistem üzerinde görüntülendikten sonra, banka tarafından hesabınızdan düşülen para size iade edilir. Bazı bankaların sistemleri, bu tür konularda oldukça ağır ilerliyor. Fakat en geç iki üç gün içerisinde paranız size iade edilecektir.

ATM’de Unuttuğunuz Para Başkalarının Eline Geçtiyse

ATM’den çektiğiniz parayı unuttuysanız ve ardınızda sıra bekleyen birileri varsa, yine iki durumla karşılaşırsınız. ATM’de sıra bekleyen kişiler, iyi niyetli kimselerse, size seslenerek paranızı unuttuğunuzu söyleyecektir. Ama çevrede kötü niyetli birileri varsa, durumu kimseye belli etmeden paranızı çekebilirler. Bu bahsedilenler, her gün onlarca insan tarafından yaşanan durumlar…

ATM’de para unuttuysanız ve paranızın başına ne geldiğini bilmiyorsanız, muhakkak durumu müşteri hizmetlerine bildirin. Müşteri hizmetleri size, paranın bankamatik tarafından geri çekilip çekilmediğini bildirecektir. Parayı bankamatik geri almamışsa ve para başkalarının eline geçmişse, bu durumda polise başvurmak gerekiyor. En yakınınızdaki karakola giderek, durumu anlatın. Polis, sizin anlattıklarınızdan bir tutanak hazırlayacaktır. Bu tutanak, savcılığa iletilir ve yaşadığınız olay ile ilgili hukuki süreç başlatılmış olur. Polis tarafından hazırlanan tutanağın yanı sıra, sizden bir dilekçe yazdırarak, bununla savcılığa başvurmanız da istenebilir.

ATM’de Unutulan Parayı Çalan Kişiyi Yakalamak Mümkün Müdür?

Bankamatiklerin çevresindeki kameralar, bu durumda işe yaramaktadır. Savcılık tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, bankamatiğin çevresinde bulunan kamera kayıtları incelenir. Bu sayede sizin işlem yaptığınız saatte, banka çevresinde kimlerin olduğu ve paranızın kim tarafından alındığı tespit edilir. Paranızı çalan kişi, muhtemelen arkanızda sıra bekleyen kişiler değildir. Çünkü o kişiler de bu bankanın bir müşterisi olduğu için, kamera kayıtlarında bu durumun görüntülendiğini ve yakalanma ihtimalinin yüksek olduğunu bilecektir. Dolayısıyla bunu yapacak olan kişinin bankamatiğin etrafının boş olduğu bir anda, ATM’den gelen para verme sesini duyup, parayı bir anda alıp kaçan birisinin olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Bu yapılan eylem, alenen hırsızlık olduğu için, işin bundan sonrası polise aittir. Eğer kişinin kameradaki görüntülerinden kimliği tespit ediliyorsa, mutlaka yakalanacaktır. Ancak hemen ifade etmek gerekir ki, özellikle kalabalık büyük şehirlerde yaşamaktaysanız, şehirde milyonlarca insan olduğunu unutmayın.

Bu parayı alan kişi yakalanmamak için, emin olun bir daha o ATM’nin sokağına bile uğramayacaktır. Bu sebeple bankamatikten para çekerken, dikkatli olmakta yarar var…

Bankamatiklerin Sistemlerini İyi Tanımak

Bazı bankamatikler önce parayı sonra kartı verirken, bazıları bunun tam tersini uyguluyor. Bu sebeple insanın aklı karışarak, parayı almadan bankamatik çevresinden uzaklaşması gayet doğal bir durum. Bu durumu yaşamamak için, hangi bankalarla çalışıyorsanız, o bankaların para çekme sistemlerinde hangi yöntemleri uyguladığını iyi bilmeniz gerekiyor.

Para unutma durumu, sadece para çekerken olmuyor. Para yatırmada, bankamatikler tarafından iade edilen para üstü de unutulabiliyor. Eskiden sadece bozuk paralar para üstü olarak verilirken, şimdi para üstü, kâğıt para biçiminde de veriliyor. Bu parayı verirken de bankamatikler birbirinden farklı yöntemler uyguluyorlar. Bazıları para yatırma işlemi tamamen tamamlandıktan sonra, para üstünü iade ederler. Bunun üzerine fişinizi alırsınız. Bazıları da para yatırma işleminden hemen sonra, para hesaba geçirilmeden para üstünü veriyorlar. Bu nedenle bu sistemleri bilmek ve işlemler sırasında acele hareket etmemek gerekiyor. Aslında böyle durumlarda yapılacak en iyi şey, her işlem için fiş istemek ve fişiniz verilmeden bankamatiğin başından ayrılmamak.

ATM’de Para Bulunursa Ne Yapılmalıdır?

Eğer ATM’de birinin para unuttuğuna tanıklık ettiyseniz, unutan kişi henüz çok uzaklaşmamış olacaktır. Bu sebeple seslenerek o kişiye ulaşmayı denemelisiniz. Eğer bu çabanız sonuç vermezse, bankamatik parayı zaten otomatik olarak geri çekeceği için herhangi bir şey yapmanıza gerek yok. Sadece o anda bankamatiğin bu işlemi yapması için biraz süreye ihtiyacı olacaktır. Bu süre zarfında bankamatiğin başından ayrılmayarak, paranın kötü niyetli kişiler tarafından çekilmesine engel olabilirsiniz.

Para unutma durumu hafta içi mesai saatleri içinde oldu ise ve paranın sahibine ulaşamadıysanız durumu bankanın güvenlik görevlisine de bildirebilirsiniz. Bu durumda güvenlik görevlisi parayı alır ve müşterinin bankada kayıtlı olan numarası ile arayarak, kendisine ulaştırabilir.