Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü ve Bakanlık Müşaviri Nesih Tanrıverdi, 2017 yılında Üniversite - Sanayi İş Birliği projesi kapsamında 63 sanayi işletmesini ziyaret ettiklerini ve 17 firmaya ise derinlik analizi yaptıklarını söyledi. 

Kahramanmaraş Ar-Ge Merkezi Olacak!

26 firmanın ise Ar-Ge merkezi kurmak için çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Tanrıverdi, “1 yıl içerisinde 15 ‘e yakın Ar-Ge merkezi olan bir kent haline geleceğiz. 2 yıla yakın bir sürede ise 30’a yakın ArGe Merkezi olan bir kent haline dönüşeceğiz.” dedi.

Arge merkezleri Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan desteklenen ve bu merkezlerde inovasyon araştırma geliştirme ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Ar-Ge merkezlerinde bir ürün geliştirme ile ilgili yapılan bütün faaliyetler her türlü vergiden istisna tutuluyor. Ayrıca bu merkezlerde büyük çoğunluğu olmak üzere en az 15 teknik eleman çalıştırma zorunluluğu vardır ve bu personelin çalışması Ar-Ge üzerine olmak durumundadır. Dolayısıyla Arge merkezi Kurulan firmalarımız bu potansiyeli ve Ar-Ge ve İnovasyon yatkın yapılara sahip oldukları için Ar-Ge Merkezi kurabildiklerini söyleyen Tanrıverdi, bugün 'Arıkan Mensucat'a kurduğumuz Ar-Ge merkezinde şu anda 32 teknik eleman çalışıyor. Bu personelin 22 tanesi Lisans mezunu yani mühendislerden oluştuğunu belirtti.

Kahramanmaraş ilinde Ar-Ge Merkezi kurma potansiyeline sahip birçok firma olduğunu söyleyen Tanrıverdi, yaptığımız çalışmalardan biliyoruz ki Ar-Ge Merkezi Kurulan firmalarımızın yanında 30 a yakın firmamız Ar-Ge Merkezi kurmak için bir çaba içerisindedir. Önümüzdeki dönemde Arge merkezi sine sahip birçok firmamız olacaktır ve bu da gelecekte katma değeri yüksek ürünler üreten bir sanayi potansiyeline ulaşacağımız anlamına geliyor. dedi.

* 2017 yılında Kahramanmaraş’ta Kipaş Mensucat İşletmeleri, Matesa Tekstil A.Ş. ve Temsan Makina Tekstil San ve Tic. A.Ş. olmak üzere 3 firmada Ar-Ge merkezi kurulmuş, son olarak 2018'de ise Kahramanmaraş Kağıt Sanayi KMK Paper ve Arıkan Mensucat San. ve Tic. A.Ş. kurulan Ar-Ge merkezleri ile bu sayı 5 yükseldi.