Biyonik kulak (Koklear implant) paket ücretlerinde artışa gidilmesi nedeniyle hastaneler ve üretici firmalar arasında anlaşmazlığa neden oldu. Cihaz satışlarının durdurulması nedeniyle biyonik kulak ameliyatları şu an yapılamıyor. Bu ameliyat işitme engelli doğan bir çocuğun tedavisi için çok önemli. Bir işitme cihazının fiyatı 2 bin ile 16 bin arası değişiyor.  

Kahramanmaraşlı , dört çocuk babası, Öğretmen Ali Yıldırım, ''Son çocuğumuz Melike Yıldırım işitme engelli olarak doğdu. Bunu biz dört aylıkken fark ettik.  Dört ayın neticesinde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde, Necip Fazıl Devlet Hastanesinde gerekli tetkikleri yaptık. Bunun sonucunda işitme cihazı verdiler'' dedi.

Bu cihazın yeterli olmayacağını ve bunun Koklear implant, ameliyatı olması gerektiğini söylemeleri üzerine, bunu araştıran Yıldırım, Bazı illerde olduğunu tespit ederek Ankara’da  ve Adana’da olduğunu belirledi. Bunun çok uzun süreli bir iş olduğunu değinen Yıldırım, ''Sürekli git gel olduğu için biz Adana’yı tercih ettik.  Adana’da tedaviye başladık ve orada bütün tetkikleri yaptırdıktan sonra bize Koklear implant ameliyatı olması gerektiğini söylediler. 24 Temmuz'da bize ameliyat günü verdiler.  Biz her şeye hazırlandık. Bu arada bizim doktorumuz bir hafta izne ayrılmış. Ameliyatı ayın birine ertelediler ve bu tarihte de ameliyat olmadı. Bizi arayarak ameliyatların ertelendiğini söylediler'' dedi.

Yıldırım daha sonra kendilerine SGK ile firmaların anlaşamadığını dolayısıyla Koklear implant ameliyatlarının tamamen iptal edildiğini söylediklerini belirtti. Yıldırım, ''Biz de şuan için bu süreci takip ediyoruz. Bu gibi hastalarda çok önemlidir.  Dolayısıyla bir yaşında yapılan ameliyatlar kendi akranlarıyla beraber süreci takip ediyor.  Ameliyat ne kadar geç olursa çocuğun konuşması o kadar problem oluyor.  Bizde şu anda bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Burada bir tek kendimizi temsil etmiyoruz. Türkiye genelinde bu durumda olan birçok hasta var. Şu anda bu ameliyat yapılmıyor.  SGK’nın anlaşmasından dolayı yeni cihazlarının hiçbirinin ödemesi yapılmıyor.  Bu yüklü maliyeti olan bir ameliyattır. Biz zaman kaybetmek istemiyoruz'' dedi.

Bu ameliyatlar Türkiye genelinde hiçbir hastanede yapılmadığını belirten Yıldırım şöyle konuştu; ''Burada bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Ameliyatın olmasını ve çocuğumuzun konuşmasını istiyoruz.  Artık tam konuşma çağında ama duymadığından dolayı konuşamıyor. Bizim amacımız sesimizi duyurmaktır. İnşallah yetkililer sesimiz duyar. Ameliyatın yapılabilmesi için Üniversite konseyinden karar çıkması lazım. Bizim raporlar çıktı ve ameliyat günü verildi. Çocuğumuzun kesinlikle bu ameliyatı olması gerekiyor. Şuan da bizim elimizde olan bir şey yok açıklaması yapıyorlar. SGK ile firmaların anlaşması gerektiğini vurguluyorlar. Bu anlaşmanın yapılmaması çocuğumuzun sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Çünkü doktorlar bu ameliyatın erken olması gerektiğini söylüyorlar.''

2 aydır ameliyatlar yapılamadığını belirten Aile, ''Yüzlerce çocuk mağdur oldu. Çocuklarımız ameliyat olmazsa dil gelişimini tamamlayamıyorlar. Sağlık Bakanlığı devreye girerek ameliyatları tekrar başlatmalılar” dedi. Melike'nin annesi ise bu konunun da fırsatçılığa çevrildiğini belirterek devletimiz bu konuda çalışmalar yapmalı. Üniversiteler araştırmalar yaparak bunları kendimiz üretmeliyiz'' dedi.

HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN/BUGÜN GAZETESİ