TÜRKDEGS Başkanı Doç. Dr. Cihat Yaycı, son günlerde yaşanan göç tartışmaları ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin göç alan, göç veren ve transit bir ülke olduğunu ve dolayısıyla ülkemizde göç akımlarının hemen her türü yaşandığını belirten Yaycı, "Bu nedenle göç konusu Türkiye’nin öncelikli alanlarından biridir. 030’lu yıllarla birlikte demografik piramidin tersine dönmesi, diğer bir deyişle yaşlı nüfusun, genç nüfusa oranla çok daha fazla artacak olması ve hali hazırda net göç oranının artı değerlerde seyretmesi gibi nedenlerden ötürü Türkiye ivedilikle ulusal çıkarlarını ön plana alarak çok yönlü tedbir almak durumundadır. Türkiye vergi veren kendi vatandaşlarının çalışma, sağlık, eğitim ve sosyal haklarını her devlet gibi ön planda tutmalıdır. Bununla birlikte küresel ölçekte, insan haklarını ve adaleti gözeten göçü önleme, göç ve uyum politikalarına ihtiyaç vardır." dedi.

"Göç ile ilgili konular insan odaklı bir çerçeveye yerleştirildiği ancak güvenlik boyutu mutlaka öncelikli değerlendirilmelidir." açıklamasında bulunan Cihat Yaycı, "Bu kapsamda sınır güvenliği konusunda gerekli tedbirlerin alınması elzemdir." ifadelerini kullandı.