Başkan Mahçiçek, personeliyle helalleşerek vedalaştı Başkan Mahçiçek, personeliyle helalleşerek vedalaştı

Sağlık ekonomisi uzmanı olarak Columbia ve Michigan Üniversiteleri'nde araştırmalarını sürdüren Prof. Dr. Onur Başer, açıklanan ölüm oranlarının gerçeğin çok azını gösterdiğini söyledi.

Başer'in salgın süresince meydana gelen ölümleri analiz ettiği araştırmasına göre, Türkiye’de ilk ölümün açıklandığı 17 Mart 2020 tarihinden itibaren bir yıl içinde Covid-19 kaynaklı gerçek ölüm sayısı 89 bin 315’e ulaştı.

Başer, "Belediyelerden alınan resmi veriler üzerinden Türkiye geneline ulaştığımızda, vaka-ölüm oranlarının yüzde 3,02 civarında olduğu sonucuna ulaştık. Türkiye; Meksika, Peru ve Macaristan’dan sonra en yüksek vaka-ölüm oranı olan ülkedir" diye konuştu.

FAZLA ÖLÜM SAYISI 134 BİN

Araştırma kapsamında, ölüm verilerine ulaşılamayan illerdeki yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi gibi veriler diğer iller ile eşleştirildi ve tahmini fazla ölüm oranları hesaplandı.

Analize göre toplam 9 şehirde (İstanbul, Kahramanmaraş, Konya, Bursa, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Denizli, Malatya ve Tekirdağ) 17 Mart 2020-16 Mart 2021 tarihleri arasında gerçekleşen ölüm sayısı 36 bin 267 oldu. Önceki yıllar ile kıyaslandığında ise bu süreçte Türkiye’deki fazla ölüm sayısı 133 bin 972 olarak belirlendi.

Başer, prestijli bir akademik yayın olan Jama’da geçen hafta yayımlanan analize göre tüm dünyada ölümlerin üçte ikisinin direkt Covid 19 ile ilgili, diğer üçte birinin ise Covid nedeniyle hastaneye gitmeyen veya tedavisini erteleyen insanların ölümü olarak nitelendirildiğini belirtti. Başer, “Bu hesaplama yöntemi baz alındığında koronavirüs sebebiyle Türkiye’de bir yılda 89 bin 315 kişinin hayatını kaybettiği sonucuna ulaştık” diye konuştu.

ÖLÜM VERİLERİ DÜZELTİLMELİ

Meksika’nın Covid-19 kaynaklı ölümlerin sayısını revize etmesiyle dünyada ABD'den sonra en çok Covid ölümünün görüldüğü ikinci ülke olduğunu dile getiren Başer, ülkenin Covid ölümlerinin daha önce açıklanandan yüzde 60 fazla olduğunu duyurduğunu kaydetti.

Editör: TE Bilişim