NÖBETÇİ ECZANE UZAK KALIYOR

Sağlık sektörünün olmazsa olmazları arasında yer alan eczaneler, vatandaşlar için hayati öneme sahiptir. Mesai saatleri dışında hastane acillerine gelen vatandaşların  ilaçlarını temin etmeleri için Eczacılar Odası tarafından nöbetçi eczaneler listesi belirleniyor ve İl Sağlık Müdürlüğünün onayı ile liste yayınlanıyor. Kahramanmaraş'ta yıllardan beri nöbetçi eczane sayısı 5 olarak devam ediyordu. Yakın dönemde sayı 6'ya çıkarılırken, her geçen gün gelişen ve büyüyen şehirde nöbetçi eczane sayısının neden daha fazla arttırılmadığı merak ediliyor. Şehirdeki hastanelerin konuma binaen hemen hemen her bölgede hastane bulunurken, her bölgede nöbetçi eczane bulmak güç oluyor.

MERKEZ İLÇELERE AYRI BELİRLENEBİLİR

Kahramanmaraş'ın Büyükşehir olmasının ardından Merkez ilçeleri Onikişubat ve Dulkadiroğlu olarak ayrıldı. Yaklaşık 5 yıl önce Büyükşehir olan Kahramanmaraş'ta, nöbetçi eczanelerin Onikişubat'a ayrı, Dulkadiroğlu'na ayrı olarak belirlenmemesinin nedeni merak ediliyor. Tıp Fakültesi, Çocuk Hastanesi ve bir kaç özel hastane Onikişubat ilçe sınırında bulunurken, Diş Hastanesi, Şehir Hastanesi, Yörükselim Hastanesi ve bazı özel hastaneler Dulkadiroğlu ilçe sınırları içerisinde yer alıyor. Nöbetçi eczaneler her zaman bu hastanelere yakın olmuyor. Hastane yakınlarında bulunan nöbetçi eczanelerde aşırı yoğun ve kalabalık oluyor. Vatandaşlarda bu yüzden nöbetçi eczane  sayısının yetersizliğini dile getiriyor. 

BAZI BÖLGELER YOĞUN, BAZI ECZANELER TEK

Güncel yayınlanan listelerde yine nöbetçi eczane sayısının yetersizliğini ortaya koyuyor. Pazartesi gününden Salı sabah 08:00'e kadar olan nöbetçi listesine bakıldığında, en üst sırada Hastane Caddesi üzerinde bulunan Akarsu Eczanesi bulunuyor. Burada bir özel hastane ve Yörükselim hastanesi yakınında bulunan eczane, vatandaşların ihtiyacını karşılıyor. 5 dakikalık mesafede, çarşıda bulunan Özel Hastanelere yakın olarak ise Yeni Hükümet Bulvarında ve Dumlupınar Aile Sağlığı Merkezi civarında nöbetçi eczane bulunuyor. Bu eczanelerin hepsi birbirine yakın bölgede. Mimar Sinan Mahallesinde ise Çocuk Hastanesi civarında bulunan Filiz Eczanesi yine bölgenin ihtiyacını karşılıyor. Bölgenin ihtiyacını tek başına karşılamaya çalışan iki eczane daha bulunuyor. Birisi Tekerek civarında Okan Eczanesi, diğeri ise Yavuz Selim Mahallesinde Sema Eczanesi.

EN AZ 8-10 TANE OLMASI GEREKİYOR

Mevcut listeye bakıldığında 3'ü çarşı merkezde, diğer 3'ü ise 3 farklı noktaya dağıtılmış durumda. Harita bazlı bakıldığında her bölgeye eczane nöbetçi bırakılmış, çarşı merkezde ise 3 eczane yoğunluğu alacak şekilde bırakılmış. Ancak çarşı merkezde ki hastane yoğunluğu dikkate alındığında eczanelerde kalabalık yüzünden yoğunluk yaşanırken, diğer bölgelerde ise eczanelerin tek başına olmasından dolayı yoğunluk yaşanıyor. Vatandaşlar Nöbetçi Eczane sayısının en az 8 veya 10'a çıkarılmasını ve Dulkadiroğlu ile Onikişubat olarak yarı yarıya verilmesinin daha mantıklı olacağını söylüyor. İlçe olarak bu şekilde paylaştırılması durumunda hem yoğunluk hem de ulaşma zorluğu azalacak. Vatandaşlar nöbetçi eczanelere daha kolay ulaşacaktır. HABER: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: TE Bilişim