Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) her hafta sonu görüntülü platformda gerçekleştirdiği 'Türkiye Ekonomiyi Konuşuyor' etkinliğine bu kez TOBB Başkan Yardımcısı ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu ile Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin katıldı.

Pandemi sürecinde ihracatçı ve ithalatçıların konteyner fiyatlarındaki istikrarsızlık ve yüksek bedellerden şikayetçi olduklarını belirten Taner Kıran, bunun Çin'in yeni konteyner üretimini durdurmasından ve pandemi nedeniyle limanlarda daha uzun süre kalmak zorunda kalan konteynerlerin yarattığı arz kısıtlamasından kaynaklandığını belirtti.

Kıran, "Dünyadaki ilk 20 şirket konteyner pazarının yüzde 85'ini kontrol ediyor. Son 10 yıldır bu alanda amansız rekabet vardı ve arzu ettikleri kazançları sağlayamıyorlardı. Ancak son dönemde bu şirketler iş modelinde birleştiler. Aynı hatlarda gemileri azaltarak yola devam etme kararı aldılar. Bundan sonra bu alanda daha istikrarlı bir fiyat beklentisi olacak" diye konuştu.

İşsizi olmayan kent!

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu da kentlerinin pandemide en az hasar alarak büyümesini sürdüren bir şehir olduğunu söyledi.

Balcıoğlu, "Kahramanmaraş'ta işsizliğin olmadığını iddia ediyoruz. Çalışmayan insanlar var ve bu kişiler de iş beğenmeyen insanlar. Türkiye'deki ipliğin yüzde 36'sını üretiyoruz. Dokumanın ve örgü kumaşın yüzde 15'ini Kahramanmaraş tek başına üretiyor. Kadın ayakkabısı üretiminde kentimiz, Türkiye ikincisi durumunda. Altın işlemede İstanbul Kapalıçarşı'dan sonra Türkiye'nin ikincisiyiz. Çimentoda Türkiye'nin yüzde 10'unu, kâğıtta yüzde 20'sini üretiyoruz. Başkonuş Yaylası'nda bir dağımızda 2 bin 782 tane endemik bitki var. Bu sayı İngiltere'nin endemik bitki sayısının 2 katından daha fazla. Kahramanmaraş cennet değil de nedir?" diye konuştu. Balcıoğlu, Kahramanmaraş ekonomisinin en önemli sıkıntısının yatırım alanlarındaki yetersizlik olduğuna dikkat çekti. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin de Hatay'daki sığınmacı sayısının 400 bini olduğuna işaret ederek, "Türkiye'de 4 milyonu Suriyeli, toplam 7 milyon sığınmacı var. Nüfusumuzun neredeyse yüzde 10'unu teşkil eden bu topluluğun entegrasyonuna yönelik yeterince çalışma yapılabiliyor mu? Benim şahsi düşüncem, Türkiye'nin en kısa sürede Göç ve Entegrasyon Bakanlığı kurması ve tek elden otoriteyle bu yöndeki sorunların çözümünde hızlı hareket etmesi gerekiyor" diye konuştu.