Mustafa Bozkurt, yaptığı açıklamada çiftçilerin ve esnafın hak ettiği yere gelmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortak çalışmalarının olduğunun altını çizdi.

İçinde bulunduğumuz ortamda bazı sektörlerde fırsatçıların geçici de olsa bir gündem oluşturduğuna dikkat çeken Bozkurt,  “Enflasyonla topyekün mücadele kapsamında serbest piyasada fiyatlara çok fazla etki etmemek şartıyla sektörel tedbirler alındı. Bu sektörlerden bir tanesi ÇAYKUR, 2017 yılından şu ana kadar çift fiyat artışları yapmıyor, zam yapmıyor.  Önümüzde ki günlerde de yapmayacak. Et ve süt kurumu, et ve tütün dağıtımı, tüketimi noktasında birinci öncelikli kuruluşumuz. Türkiye’de 13 bin noktada marketler zincirinde bir karar aldı. Bu karara göre kuşbaşı etin kilosu 31 liradan kıymanın kilosunu ise 29 liradan satma kararı aldı. Bu uygulama devam ediyor. Burada ki maksat et fiyatlarını prezantabl bir şekilde istenilen seviyeye düşürmektir” açıklamalarında bulundu.

“MAKSAT FIRSATÇILARIN FIRSATINA MEYDAN VERMEMEK”

Bunun yanında Et ve Süt Kurumunun 10 kalem üründe, yüzde 10’luk bir indirime gittiğini belirten Bozkurt, “Toprak Mahsülleri Ofisi fiyat satışlarında perakende satışların altında yüzde 20 ve 40’lık oranda değişen bir indirim yapıyor. Atatürk orman çiftliğinde 14 kalem üründe yüzde 10’luk bir indirime gidildi. Piyasanın biraz daha yerine oturması için bu uygulamalar yapıldı. Gübretaş özellikle yem sanayinde yüzde 10’luk bir indirime gitti. Bunun yanında perakende zincir mağazalarında toplam 50 kalem üründe iki ay süreyle yüzde 10’luk bir fiyat indirimine gidildi. Diğer taraftan zirai ilaçların indirimi noktasında Tarkim Anonim Şirketi elinde bulunduğu ürünlerin 35’inde yüzde 10’luk bir indirime gidildi. İmcece plastik tarım ürünleri, sulamayla ilgili malzemeleri satıyorlar. Bunlar yüzde 10 oranında indirime gittiler. Bereket sigortası, tarımsal kalkınma kooperatifine üye olan kişilere yüzde 10’luk bir indirime gitti. Maksat fırsatçıların fırsatına meydan vermeden her ne kadar serbest piyasa ekonomisi olsa da bunları yönlendirmek sektörel tedbirler almak noktasında bakanlığımızın almış olduğu kararlar var.  İfade ettiğim sektörlerin şehrimizde de temsilcileri var. Bunlarda bakanlığımızla uyumlu bir şekilde indirimlerine devam ediyorlar” şeklinde konuştu.

“BAKANLIĞIMIZIN HAZIRLADIĞI PROGRAM ÇERÇEVESİNDE ÇALIŞIYORUZ”

 Enflasyonun düşürülmesi noktasında alınan ortak kararın olumlu olduğunu dile getiren Bozkurt, şu şekilde sözlerini sonlandırdı: “Memleketimiz ve insanlarımız içinde çok fayda vereceğini düşünüyorum. Ocak 2017 tarihi itibariyle izlemiş olduğumuz bir program var. Türkiye genelinde 27 çeşit üründe bunlara bağlı 69 alt üründe piyasa fiyatları araştırma sistemimiz var. Haftalık, günlük, aylık olarak biz bunları üreticiden tüketiciye kadar ki gelen noktadan gerek çiftçi bazından, gerek yetiştiricilerden ve gerekse de aradaki satıcılardan aldığımız günlük ürün fiyatlarını bir sistem dâhilinde bakanlığımıza bildiriyoruz. Bakanlığımızda bu çerçevede program hazırlıyor. Biz de bu çerçeve de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çiftçimizi en çok girdi fiyatları ilgilendiriyor. Bununla da ilgili bakanlığımızın gübre ve yemde yapmış olduğu indirimler var. Tarladan hasat edilen ürünün hal ya da daha sonraki market raflarına gelinceye kadar ki süreçte hakikaten fırsatçıların buna eksi yönde etkileri var. Çitçilerimiz bu durumdan muzdarip. Ama bu durum şimdiki olan bir durum değildir. Daha öncede de böyle bir durum söz konusu idi. Fakat bu günlerde dolardaki artışı bahane ederek fırsatçıların yapmış olduğu bir işlemdir. Önümüzdeki günlerde bakanlığımızın yapmış olduğu, politikalar sonucunda her şeyin rayına oturacağını düşünüyorum.”

HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN/MERT POLAT-BUGÜN GAZETESİ

Editör: TE Bilişim