Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi öğrencilerine yönelik düzenlenen etkinliğe, üniversiteli öğrenci toplulukları da destek verdi. Üniversite yemekhanesinin girişinde açılan stantta, görevli öğrenciler diğer arkadaşlarına organ bağışının önemini anlattı. Bağışta bulunmak isteyen öğrenciler ise form doldurarak istedikleri organlarını bağışladı.

HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

Başkan Mahçiçek, personeliyle helalleşerek vedalaştı Başkan Mahçiçek, personeliyle helalleşerek vedalaştı

Etkinlikle ilgili olarak açıklama yapan Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Sağlık Dünyası Derneği (KABÖDER) Başkanı Hanifi Çöplü, ''3-9 Kasım Organ Bağış Haftası nedeniyle tüm dünyada ve ülkemizde olduğu gibi Kahramanmaraş'ta da çeşitli etkinlikler ve aktiviteler yapılmaktadır. Bizde bu çerçevede organ bağış haftası nedeniyle bu haftayı farklı etkinliklerle değerlendireceğiz. Bugün ki ilk organizasyon Tıp Fakültesi organ nakil koordinatörlüğü ve Tıp Fakültesi öğrenci birliği grubu ile birlikte üniversitenin yemekhanesi içerisinde stant açtık'' dedi.

Üniversiteli öğrencilerin bağışa ilgi gösterdiğini belirten Çöplü, ''Sayısal olarak da yine bağışlar şu anda iyi durumda. Organ bağışı konusu, hastalık ve sağlık üzerine dayalı olduğu için sadece sağlık konusu üzerinde duruluyor. Ancak organ bağış konusu toplumun her kesimini ilgilendiren bir konudur. Bugün hastalık grubunda sadece vatandaş, iş adamı, belediye personeli hiç fark etmez bu hastalık grubuna her an herkes yakalanabilir. Buna her an da ihtiyaç duyulabilir. Organ bağış statüsünde şu da var, Organ bağışı bekleyen bir hasta, nakil için ulusal bekleme listelerine kaydını yaptırıyor. Bu kayıtta da, zengin fakir, ırk dil ayrımı gözetmeksizin sırası ve doku uyumuna göre nakil yapılıyor. Bu nedenle organ bağışı konusu toplumun her kesimini ilgilendiren bir konu. Bizde bugün arkadaşlarla birlikte burada güzel bir çalışma gerçekleştiriyoruz'' ifadelerini kullandı.

organ bağış sayısının 200'e yaklaştığını söyleyen Çöplü, ''Bu sayıda bizim şehrimiz için çok önemli. Çünkü Organ bağışı liste sıralamasında biz derneği 4-5 yıl önce açtığımızda Kahramanmaraş 45.sıradaydı. Şu anda ise sayımız hızla ilerliyor. Yarın Türkoğlu'nda stant açacağız. Orada ne kadar bağış olursa, ardından kent meydanında stant açacağız. Beraberinde sağlık müdürlüğünün de çalışmaları var. Onlarında çalışmalarıyla birlikte sayı ne kadar olursa, şehrimiz hem organ bağış sırasında ön sıralara çıkacak. Hem de organ bağışı bekleyen hastalar için bir umut olacaktır'' diye konuştu.

Organ bağış haftası herkes için çok önemli olduğunu ifade eden Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Öğrencileri Topluluğu Başkanı Dilara Demirci, ''Ülkemizde binlerce organ bağışı bekleyen hasta bulunmakta biz onlara umut olabilmek adına burada üzerimize düşen görevi gerçekleştiriyoruz. Böyle güzel bir şeye vesile olduğumuz için çok mutluyuz. Öğrencileri organ bağışına teşvik etmek ve katılımın artması için afişler hazırladık, el broşürleri dağıttık. Birçok tıp fakültesi öğrencisi bu etkinliğe katıldı. İnsanlara organ bağışının önemini, neden organ bağışı yapmaları gerektiğini anlattı ve kafalarındaki soru işaretlerini gidererek organ bağışına ikna etmeye çalıştılar. Katılım gerçekten çok güzel'' dedi.

Geçen sene bu etkinliği hastanenin içerisinde yapmıştık ama bu sene öğrencilerin daha yoğun bir şekilde uğradığı yemekhanede yapmayı tercih ettik diyen Demirci şunları kaydetti;

''Bu sayede daha fazla insana ulaştık. Sorumluluk sahibi olan, bu iş için gönüllü olabilecek çok fazla sayıda öğrenci var. Bağış için çekimser davrananların sayısı da çok fazla ama biz güzel bir şekilde açıklama yaptığımız zaman herkes ılımlı bakıyor. İnsanlarda organ bağışı deyince bir korku uyanıyor yani vazgeçemiyorlar ama biz şunu söylüyoruz, öldükten sonra toprak olmaktansa bir organınız ile bir insana hayat olabilirsiniz, kendinizi nakil bekleyen hastaların ya da hasta yakınlarının yerine koyun diyoruz. Organ bağışını dini açıdan da sıkıntı yapanlar oluyor, böyle durumlarda biz karşımızdaki insanlara organ bağışı ile ilgili hadisleri söylüyoruz, diyanetin açıklamalarını dile getiriyoruz. Bunlarla ilgili de bilgi verdiğimiz zaman herkes gönül rahatlığı ile bu işe girişebiliyorlar.''

HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: TE Bilişim