Kahramanmaraş'ta 2007 yılında kaçak kazı ihbarı ile ortaya çıkarılan Roma dönemine ait Germanicia Antik Kenti mozaikleri kentin turizmine katkı sağlayacak. Yapılan çalışmalar sonucu bugüne kadar 400 metrekarenin üzerinde bir mozaik ortaya çıkarılırken antik kent 'Arkeopark' ya da 'Mozaik Müzesi' olarak turizme açılacak.

KAZI YAPILAN ALANIN GERMANİCİA ANTİK KENTİ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Merkez Dulkadiroğlu ilçesinin Bağlarbaşı Mahallesi'nde kaçak kazı yapıldığına dair ihbar üzerine harekete geçen ekiplerin yaptıkları çalışma sonucunda kazı yapılan alanda Geç Roma dönemine ait mozaikler olduğu saptandı. Yapılan araştırmalar sonunda mozaiklerin bulunduğu alanın çevresinin Roma İmparatoru Caesar Augustus Germanicus'un adının verildiği Germanicia Antik Kenti olduğu ortaya çıktı.

3'ÜNCÜ DERECE ARKEOLOJİK SİT ALANI İLAN EDİLDİ

Tarihi bir değere sahip alan 2008 yılında kamulaştırıldı. 2009 yılında ise arkeolojik kazı çalışmalarına başlandı. Çalışmaların devamında 2011 yılında Şeyhadil, Bağlarbaşı, Namık Kemal ve Dulkadiroğlu Mahalleleri'ni kapsayan 140 hektarlık alan 3'üncü derece arkeolojik sit alanı ilan edildi.

ARKEOPARK YA DA MOZAİK MÜZESİ OLARAK TURİZME KAZANDIRILACAK

Bölgede bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda 40 civarında parselde mozaik bulundu ve 45 parsel alan kamulaştırıldı. Yıllarca süren çalışma sonucunda ise geçtiğimiz aylarda Germanicia Antik Kenti Mozaikleri'nin bir bölümü Bakanlık onayıyla ziyarete açıldı. İlerleyen dönemlerde 'Arkeopark' ya da 'Mozaik Müzesi' olarak turizme kazandırılması planlanan bölgenin kentin ekonomik yapısına katkı sağlaması bekleniyor.