Yaklaşık bir aydır devam eden dolar kurundaki dalgalanmalar sonrasında durumu kullanan fırsatçılar bir çok ürünün fiyatına fahiş zamlar uyguladı. Vatandaşların bu durumdan şikayet etmesi üzerine konu ile ilgili olarak harekete geçen bakanlık il müdürlüklerine denetim için yazı gönderdi. Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürlüğü konu ile ilgili olarak harekete geçerek denetimlere başladı.

Kahramanmaraş'ta Ticaret İl Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri, önceki gün basın mensupları ile birlikte marketlerde denetime katıldı. Ticaret İl Müdürlüğünün 5 Eylül'den beri denetimlerini sürdürdüğü ve fahiş fiyatlara izin verilmeyeceği belirtildi.

Dün yapılan denetimlerde, Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Eyüp Karataş basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ''Büyükşehir belediyemiz ve ticaret il müdürlüğümüzle birlikte etiket denetimi yapıyoruz. Döviz kurundan etkilenmeyen ürünlerdeki fahiş fiyat artışları ile ilgili kontroller yapıyoruz'' dedi.

Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar ise şöyle konuştu; ''31 Ağustosta yeni bir düzenlemeyle Cumhurbaşkanımızın talimatıyla esnaf ve sanatkârlar müdürlüğümüzün yeni bir düzenlemesi ve haksız rekabetin önlenmesi, haksız ticari reklamların önlenmesi ve dövizden etkilenmeyen girdi maliyetlerinin sanki etkileniyormuş gibi fırsatı ganimet bilen bazı esnaflarımızın yanlışa girmesini önlemek için tüketicimizin sağlıklı güvenli bir şekilde alışverişlerini yapabilmeleri için 31 ağustostaki bu düzenleme gereği, 5 Eylülden bu yana denetimlerimizi sürdürüyoruz'' dedi.

100 FİRMA, 600 ÜRÜN DENETLENDİ!

İl Müdürü Ahmet Uçar Kahramanmaraş'ta 100 firma ve 600 ürünün denetlendiğini söyledi. Yönetmeliğe aykırı olan ürünlere 7500 TL ceza yazıldığını ve konu ile ilgili olarak yapılacak şikayetlerin ALO 175 hattına yapılması gerektiğini ifade eden Uçar, ''Bu denetimlerimiz neticesinde özellikle 100 firmamızı ziyaret ettik. 100 firmamızda 600 ürün denetledik. Tüketiciyi yanıltmayla ilgili 50 firmamız da yüz ürün denetledik. Bu denetimlerimiz sonucunda etiket yönetmeliğine aykırı olan ürünler vardı bunlarda 7500 lira gibi bir ceza yazdık. Kahramanmaraş’ımızda Dövizden aşırı derece etkilenen ürüne rastlamadık. Bu konuda tabi esnafımıza teşekkür ediyoruz. Özellikle buradaki denetimlerimiz hem esnafımızın hem de tüketicimizin çıkarları doğrultusunda oluyor. Bir fırsatı ganimet bilecek esnafımızı eğer tüketicilerimiz şikâyette bulunurlarsa böyle aşırı yükselen fiyatlar konusunda alo 175 hattımız var. Özellikle direk ticaret il müdürlüğümüze geldiklerinde şikâyet ettiklerinde biz bu şikâyetleri değerlendiriyoruz. Şikayet edilen firmalarda denetim yapıyoruz'' dedi.

Ben özellikle basın mensuplarımıza bu konuda halkın ve esnafın bilinçlenmesi için yaptığı çalışmaları tebrik ediyorum diyen Uçar, ''Pazartesi günü bakanlığımız yeni bir düzenleme yaptı. Etiket yönetmeliğiyle ilgili bundan sonra artık yerli ürünlerde Türk bayrağı logosu olacak. Etiket tarihlerinde de mutlaka etiket tarihi ne zaman değişmişse o etikette olacak. Bu etikette ürünün menşei, birim fiyatı ve satış fiyatı yazılı olmak zorundadır'' ifadeleri ile sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilişim