Bankadan kullanılan krediden alınan dosya masrafını da faize işlenmesiyle ilgili emsal kararı yine Ocak ayında Kahramanmaraş Tüketici Hakem heyeti vermişti. Aradan kısa bir süre geçtikten sonra yaşanan benzer bir olayda Onikişubat Hakem Heyeti yine benzer bir karar verdi.

Verilen kararla ilgili olarak konuşan Avukat Serkan Özgül, ''Müvekkilimin daha önce kullanmış olduğu krediyle alakalı olarak, kredi sağlayıcı bankadan çekmiş olduğu krediyle alakalı olarak hakem heyetine başvurumuzu yaptık. Hakem heyeti dosya masrafından alınan faizin iadesiyle ilgili başvurumuzu kabul etti. Bizde daha sonra gerekli araştırmaları yaptık ve bu şekilde çekilen kredilerden alınan dosya masraflarının, faizlendirildiğinin de fakına vardık. Araştırmalarımız neticesinde burada bankanın dosya masrafını da faizlendirmesinin haksız olduğu kanaatine vardık. Bundan dolayı gerekli olan başvuruları yaptık'' dedi.

''HAKSIZ KAZANÇTI, GERİ ALDIK''

Başvurular neticesinde hakem heyeti dosyalarımızı inceledi ve burada yapılan inceleme sonrasında tüketici lehine karar verildi diyen Özgül, ''Bu karar neticesinde de tüketiciden haksız yere tahsil edilen tutarı bankadan tahsil ettik. Banka gerekli yasal koşullar çerçevesinde itiraz etti. Dosyayı inceleyen yerel mahkeme tüketici lehine karar verdi. EMK anlamında kesin karar olduğu için her hangi bir bankanın ileride itiraz etme hakkı da şu aşamada yok. Tüketicimiz şu anda yüzde yüz haklı konuma geldi. Bankanın haksız olarak aldığı tahsilatı geri almış olduk. Tüketiciler almış oldukları kredilerden dolayı kendilerinden bu şekilde faizlendirilen bir tutar varsa bunu geri alma hakları var. Avukatlara gidebilecekleri gibi bizzat tüketici hakem heyetine de başvuru yaparak ücretin iadesini talep edebilir'' ifadelerini kullandı.

Bu konuyla ilgili yaptığımız araştırmalar neticesinde, ilk defa Kahramanmaraş hakem heyetlerinin bu şekilde karar verdiğini öğrendiğini belirten Özgül, ''Biz haricen adliyedeki yerel mahkeme kararlarını da inceliyoruz. Bu ilk oldu. Mahkemelerde bu şekilde emsal nitelikli kararlar verecektir. Tamamıyla bankaların haksız kazanç sağlamasını engellemek için böyle bir yola girilmiştir'' diye konuştu.

İsmet Karaokur Bulvarı’nda Yürüyüş Yolları Yenileniyor İsmet Karaokur Bulvarı’nda Yürüyüş Yolları Yenileniyor

HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: TE Bilişim