Uygulamada, emniyet kemeri takmayan sürücüler can güvenlikleri açısından emniyet kemeri takmaları konusunda ikaz edilirken, kemerini takan sürücülere de ekipler teşekkür etti. 

Uygulama hakkında bilgi veren Kahramanmaraş Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan, emniyet kemerinin kullanımının yaygınlaştırılması için başlayan çalışmaların süreceğini belirtti. Doğan, ''Bugün Türkiye genelinde eş zamanlı olarak özel bir denetim yapıyoruz. Trafik kazalarında can kayıplarını önlemedeki en önemli etken emniyet kemeridir. Emniyet kemeri kazalarda, ön koltukta yüzde 50, arka koltukta ise yüzde 75 oranında kazalardaki ölüm riskini azaltıyor. Bu oran göz ardı edilemeyecek bir orandır'' dedi. 

Vatandaşların daha güvenli bir şekilde araçlarıyla seyirlerinin sağlanması amacıyla emniyet kemeri takmasını istediklerini söyleyen Doğan, ''Bugün de burada bunun denetimini yapıyoruz. Vatandaşlarımız hem kendi can güvenlikleri için hem de ailelerinin sevdiklerinin can güvenliği için emniyet kemerlerini bağlasınlar. Emniyet kemerinde şehir içi veya şehirler arası ayrımı kesinlikle yapmasınlar. Şehir içinde de araçlar hız limitleri düşük olsa da, meydana gelebilecek bir kazada yaralanmalara, hatta ölümlere sebebiyet verecek şekilde hız kazanabiliyor. Bu yüzden emniyet kemerini bir alışkanlık haline getirelim'' ifadelerini kullandı. 

Kahramanmaraş'ta son dönemde emniyet kemeri kullanımının arttığını memnuniyetle gördüklerini belirten Doğan, ''Bu denetimleri sadece sabit uygulama şeklinde yapmıyoruz.

MOBESE'lerden de denetim yapıyoruz ve bununla ilgili cezalar yazılıyor. Zaman zaman dronla denetim yapıyoruz ve cezalar yazılıyor. Tabi bunlarda kavşakları belirlerken, meydana gelen kazalarla ilgili yaptığımız analizlerde özellikle kırmızı ışık ihlallerinin nerelerde yoğunlaştığını tespit ederek denetimleri orada sıklaştırıyoruz. Sürücülerimiz özellikle şunu bilsinler, kendileri fark etmese bile MOBESE'ler, ekiplerimiz, fahri müfettişler olsun denetimler her zaman yapılıyor'' diye konuştu. 

2019 YILI TRAFİK CEZALARI NE KADAR?

- Emniyet kemeri takmayanlara 134 TL
- Araçta sigara içen sürücüye 134 TL
- Park yasağını ihlal etmek 134 TL
- Kırmızı ışıkta geçen sürücüye 291 TL
- %30 ile %50 arası hız limitini aşan sürücüye 604 TL
- %50’den fazla hız limitini aşan sürücüye 1.240 TL
- Yayalara yol vermeyen sürücüye 604 TL
- Standart dışı plaka kullananlar 604 TL
- Tescilli aracı plakasız kullananlara 2.498 TL
- Sahte plaka takan veya kullananlara 6.323 TL
- Taksimetre açmayan taksicilere 604 TL
- Takograf bulundurmayan ve kullanmayanlara 604 TL
- SRC belgesi olmayan trafiğe çıkan sürücülere 350 TL
- SRC belgesi olmayan araç sahiplerine 885 TL
- Kış lastiği kullanmama cezası 885 TL
- Azami yüklü ağırlığı %10’dan fazlasını aşmak 1.132 TL
- Seyir halinde cep telefonu ile konuşma cezası 291 TL
- Araçtan bir şey atmak veya dökmek 134 TL
- Ters yönden araç kullanmak 2.475 TL
- Muayene sonucu emniyetsiz raporla trafiğe çıkma cezası 604 TL
- Alkollü araç kullanma cezası 2.498 TL
- Hurdaya çıkan araçla trafiğe çıkma 2.498 TL
- Uyuşturucu madde kullanan sürücülere 6.395 TL
- Spin ve drift tehlikeli hareket yapanlara 6.200 TL
- Muayenesi olmayan araca 291 TL
- Abart egzoz takanlara 1.240 TL
- Ters şerit kullanan sürücülere 1.240 TL

TRAFİK CEZALARI NASIL ÖĞRENİLİR?

e-Devlet uygulaması ile trafik cezası sorgulama; turkiye.gov.tr internet sitesi üzerinden yapılır. Giriş için e-Devlet şifresi dışında; e-İmza, mobil imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı seçenekleri kullanılabilir. Uygulamaya giriş işleminin ardından, e-Hizmetler bağlantısından Emniyet Genel Müdürlüğü menüsüne girilir. Menüde bulunan ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısı kullanılarak trafik cezası sorgulama yapılabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı ile trafik cezası sorgulama, gib.gov.tr internet sitesinden yapılır. Ana sayfada bulunan ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısına girildikten sonra ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bölümünden sorgulama gerçekleştirilebilir. Emniyet Genel Müdürlüğü ile trafik ceza sorgulaması; egm.gov.tr internet sitesinden yapılabilir. ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı üzerinden T.C. kimlik numarası, ad ve soyad
bilgileri ile son bir yıla ait trafik cezaları görüntülenebilir.

TRAFİK CEZALARI NEREYE ÖDENİR:

E-devlet hesabınız varsa ve mail adresi doğrulaması yaptıysanız mail olarak ceza bilgisi de iletilmektedir. Trafik cezası tebligatınız elinize ulaştıktan sonra ödeme seçeneğinize göre ödeme yapabilirsiniz. Vergi dairesine veya PTT ye gidip nakit ödeme yapabileceğiniz gibi kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz. Kredi kartıyla ödeme yapmak isterseniz, anlaşmalı bankaların (Ziraat Bankası, TEB, Yapı Kredi, HSBC, İş bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Vakıf Bank, Garanti Bankası, Akbank, Halk Bank) şubelerine giderek borcunuzu ödeyebilirsiniz. Ya da banka şubelerine gitmeye gerek kalmadan trafik cezası borç ödeme Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitesi olan www.gib.gov.tr adresinden borç ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

Editör: TE Bilişim