Ticaret Bakanlığının ekmeğe zam yok açıklamasını, ekmeğin makul fiyatını, fırıncıların yaşadığı sorunları ve halen gündemde sıcaklığını koruyan konuları Kahramanmaraş Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş değerlendirdi.

Erol Güneş yaptığı açıklamada ekmek üreten belediyelerin haksız rekabete yol açtığını, esnafın çok zor durumda olduğunu ve her şeye zam gelirken ekmeğe de zam gelmesi gerektiğinin altını çizdi.

En büyük sorunlarından bir tanesinin de bu ruhsatsız kayıt dışı çalışan iş yerleri olduğunu vurgulayan Güneş, “Belediye zaten başlı başına halk ekmek derbisinde bir rekabet içerisindeler. Kendi amaçlarının çok daha dışına çıkıyorlar. Piyasa da halk ekmeğin satılması fiyatı bugün ekmeğe mal edilen fiyat bile değildir. Esnaf onu göz önüne alaraktan bakkallar ve bayilerimiz bile her yerde ekmek kulübelerimiz var.  Bu fiyatları baz alaraktan herhangi bir fiyat uygulaması yapamıyorlar. Bu da bize çok zarar veriyor. Dolayısıyla hepsi esnafa yansıyor. Bizim burada karı bırakın onlarla boy ölçüşme imkânımız bile yok. Kahramanmaraş’ta bizim büyük 30 tane somun ekmek fabrikamız var. 30’ununda halk ekmekle baş etme imkânı yok. Onların imkânları çok daha fazla. Her türlü belediyenin imkânlarını kullanabiliyorlar. Bugün yalnızca ekmek değil simit üretiyor. 100 gram simit çıkarıyor. Ve 50 kuruşa veriyor. Bunun hesabı sadece üzerindeki un ve susam parası değil. Ama onlar belediyedir, devlettir. Bir şekilde yürütüyorlar. Sene başına kadar ekmeğe zam yapmayacağız diye açıklama yapıyorlar. Esnaf bayılmış gitmiş ve çok zor durumdadır” açıklamalarında bulundu.

“RUHSATSIZ İŞ YERLERİNE DENETİM YAPILMALI”

Önceden çok fazla ruhsatsız iş yerlerinin olmadığını vurgulayan Güneş, “Denetimler vardı ve vatandaşta çok talep etmiyordu ama şuanda baya bir denetim eksikliğinden dolayı her yere fırın açılmaya başlandı. Fırın ruhsatları içişleri bakanlığının denetlemiş olduğu genelgede bina altlarında somun fırınları açılmayacak, yerleşim alanı olmayacak, bitişik nizam olmayacak. Şimdi 18-20 katlı binaların altında dahi fırın açılıyor. Buna belediyelerimiz göz yumuyor. Burada bir haksızlık var. Diğer taraftan bir bedel ödemiş esnaf arsası, fırını var. Küçücük bir alanda ekmek üreten adam onunla hem fiyatta rekabet yapıyor hem de piyasasını bozuyor. Biz bunların denetimlerini istiyoruz. Ama her ne hikmetse denetimler yapılmıyor” şeklinde konuştu.

65 LİRALIK UN, 110 LİRA OLDU!

Şu anda fırıncıların çok kötü durumda olduğunu belirten Güneş, “Benim 30 tane dev gibi somun fabrikası var. Bunun 4 tanesi bir ay içerisinde kapatıldı. Bunlar 50-60 yıllık maziye sahip iş yerleridir. Geçen ayın 5’inde biz komisyon kararı aldık. 2018’de çıkan yeni genelgeyle bunu bakanlık, ticaret ve sanayi bakanlığı nezdinde veriyor. Biz bunlara bakanlığa gönderdik fakat halen dönüşüm yok. Geçenlerde bakanlık açıkladı ve bize yazı gönderdi. 5 TL’nin üzerinde ekmek satışı olmayacak. Biz unu 65 liraya alırken bugün 110 liralara alıyoruz. Totalde yüzde 50 zam geldi. her şeye zam geliyor ama ekmeğe zam yapmayın diyorlar. Bu çok düşündürücü bir olaydır. Biz bundan çok büyük zarar görüyoruz. Esnaflarımızın hepsi çok zor bir durumda şu anda en ideal ekmek fiyatı 250 gramın 1,5 lira olmasıdır. Bu şekilde sağlıklı bir ekmek çıkar ve vatandaş kaliteli bir ekmek yer. Bu fiyatlara vatandaşlarımız kaliteli sağlıklı bir ekmek yiyemez. Biz vatandaşlarımızı da düşünüyoruz. Nerede ucuz un var onu almak zorunda. Ucuz etin yahnisi yenmez diye bir atasözü vardır. Maliyeti çıkacak ki kaliteli ekmek çıksın. Bizim fiyat kısıtlamamız kaliteye de yansıyacak” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE ÇOK FIRIN KAPANACAK”

Şu anda 200 gram ekmeğe 1 TL fiyat uygulaması yaptıklarının altını çizen Güneş, “Şimdi biz yeni aldığımız bir kararla bu satışımıza devam ediyoruz. Ama bu bizi tabi ki kurtarmıyor. Esnaf burada bir fedakârlık yapıyor. Ama bu gidişatla önümüz de ki günlerde kapanacak çok fırın vardır. Artık fırıncılar iflasın eşiğine geldi. Benim iki tane dev fırınım kapatıldı. Devletin bize sahip çıkmasını istiyorum. Maliyetlerde yüzde 50’ye varan bir artış oldu. Maya girdilerimiz, doğal gaz, elektriğimiz, yakıtımız hepsine zam geldi. Madem ekmeğe zam verilmiyorsa bizim girdilerimize de tarıma hayvancılığa çitçilere bunlara sağlanan fon gibi bize de fon sağlanılmalıdır. Bize en azından yüzde 30 bir fon hazırlasa bu bizi kurtarır. Ekmeğe zam ihtiyacımız yok bizim. Hiçbir fırıncı ekmeğe zam olmasını istemiyor. Maliyetlere zam geldiğinde sizde ekmeğe zam yapmak zorunda kalıyorsunuz. Bizim unumuzun fiyatı eskiye düşsün biz yine eski fiyattan satalım. Bu şartlarda bu fiyatlarla kalkınmamız hiç mümkün değildir” şeklinde konuşarak sözlerini sonlandırdı.

Haber-Foto: Ömer Faruk Salman / Bugün Gazetesi

Editör: TE Bilişim