Seminere Kahramanmaraş Vergi Dairesi Başkanı İbrahim Kaya, Gelir İdaresi Grup Müdürü  Halil İnce, Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanı Nuh Ateş, SGK İl Müdürü Harun Akbalaban, muhasebeciler ve mali müşavirler katıldı. 

Seminerin açılış konuşmasını yapmak için kürsüye çıkan Kahramanmaraş Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası başkanı Halit Alcı, “Bizim bu programız denetimle alakalı bir programdır.  Bağımsız denetim yavaşta olsa hayatımıza girmeye başladı. Elektronik sistem hayatımızın bir parçası oldu. Mali müşavirler olarak denetim yapmaya odaklanmamız lazım. Bunun için alt yapımızı iyi hazırlamamız lazım. Ve sistemi iyi bilmeliyiz. 16 Kasımda odamızın açılışını genel başkanımızın katılımıyla gerçekleştireceğiz. Hepinizi açılışa davet ediyoruz. Bu açılışın faydalı ve verimli olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“260 TANE DENETİM YETKİSİ ALMIŞ ŞİRKET VARDIR”

Milli bir ruhun direnişi olan Kahramanmaraş’ta bulunmanın keyif verdiğini ifade ederek konuşmasına başlayan A Bağımsız Denetim Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akardere, “A Bağımsız Denetim A.Ş ile Kahramanmaraş Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının ortaklaşa düzenlenmiş olduğu bağımsız denetimde neredeyiz seminerindeyiz.. A Bağımsız Denetim Şirketi Türkiye denetim standartlarını ilke edinerek 2006 yılında 6 meslek mensubuyla İstanbul’da kuruldu. Şirket olarak hedefimiz şirket paydaşlarının denetlenmiş mali tablolardan faydalanarak daha doğru kararlar alamsını hedefliyoruz. Bugünkü konumuz olan bağımsız denetimde neredeyiz ve bağımsız denetimde zorunlu eğitim konulu başlıklarda iki ayrı sunum yapacağız. Bağımsız denetim olarak 1987 yılında bankaların denetlemesi ile başladı. Bağımsız denetim kavramı 2013 yılında zorunlu hale gelmiştir. Bağımsız denetim gündemimizde daha çok yer alacaktır. Kurum kamu yararını ilgilendiren kuruluşların denetimini yapan denetim şirketlerini denetime tabi tutmaktadır. Denetim yaparken çok sert yaptırım uyguluyorlar. 260 tane denetim yetkisi almış şirket vardır. Türk Ticaret Kanuna göre hangi şirketlerin bağımsız denetime tabi olacağı bakanlar kurulunun yetkisindedir. 2016 yılında 5 bin 153, 2017 yılında 6 bin 256, 2018 yılında 12 bin şirketin bağımsız denetime tabi olması öngörülmektedir” şeklinde konuştu

“DENETLENEN İŞLETMENİN KARLILIĞI ARTAR”

Dünyanın sahip olduğu standartlara ulaşmak için denetlemeleri yapmaları gerektiğini ifade eden, Akardere, “İş adamları bağımsız denetimden nasıl bir bulacağını görmek istiyor. Mutlaka sunulan hizmetin bir karşılığının olması lazımdır. İş dünyasının bunun faydalarını görmesi biraz zaman alacaktır. Bağımsız denetim mali tablolara olan güveni arttıracaktır. İşletme yönetimi ve çalışanların hile yapmayla ilgili girişimleri azalacaktır. İşletmelerin muhasebe kayıtlarında ki maddi hata hilelerini ortaya çıkarır ve gelirlerinin ve giderlerinin doğru olarak gösterilmesine yardımcı olur. Yatırımcılara, daha iyi bir yatırım konusunda ışık tutar. Denetlenen işletmenin karlılığı artar. Önümüzde ki ön yıllık süreçte bağımsız denetimin etkin olması için özellikle firmalar muhasebe sisteminde ki aksaklıkları gidermelidirler. Bağımsız denetime başlanıyor ve kapsamının gelişiyor olması umut vericidir. Böylelikle firmaların mali tabloları daha şeffaf olacaktır. Devletin denetimi bu düzenlemeler sonrası kolaylaşacak. Yerli firmalar olan güven artacak. Ülkemizde ekonomik kalkınma anlamında önemli gelişmeler yaşanacaktır” açıklamalarında bulunarak sözlerine son verdi.

“DENETİM HAYATIMIZIN BİR PARÇASIDIR”

Seminerin eğitim sunumu bölümünde konu ile alakalı bilgiler veren Bağımsız Denetçi Dr. Özgür Tereman, “Bizler bu işe bir sorumluluk bilinciyle kalkıştık. Denetçilik Mezopotamya tarihine kadar dayanır. Yani insanlık kadar eskidir. Denetim çok geniş kapsamlı bir kavramdır. Denetim hayatımızın bir parçasıdır. Denetim güven verir. Dünyada denetime güvence hizmetleri denir. Biz de toplum olarak güven ve risk alma iştahı çok yüksektir” dedi.

“DENETİME TARAFSIZ BİR ŞEKİLDE YAKLAŞILMALIDIR”

Sistemi denetim üzerine kurmaları gerektiğini ifade eden Tereman Denetime tarafsız bir şekilde yaklaşılmalıdır. En başta finansal tablolar denetimi ön plana çıkmaktadır. Finansal bilginin güvenilir olmasını sağlayan denetimdir. Denetçileri denetlemek de çok önemlidir. Sistemi bu şekilde kurmalı ve bazı düzenlemeleri yapmalıyız. Ve bu şekilde güven tesis edilebilir. Bu sitemde ülkemizde 2011 yılında kurulmuştur. Ben mesleğimin çok saygı değer bir meslek olduğunu düşünüyorum. Mali müşavirlik ve muhasebe çok ayrı kavramlardır.  Denetim şirketleri Türkiye’de maddi sermayesi olmayabilir ama mali olarak çok kıymetli şirketlerdir. Böyle şirketlerden hizmet alacaksınız ve buna bir maliyet olarak bakacaksınız. Bu akıl almayacak bir durumdur. Doğru ve güvenilir bilgiyi ancak denetim yaparak elde edebiliriz. Ülke olarak denetçiliğe bakış açımızı değiştirmek zorunda olduğunu düşünüyorum” şeklinde konularak sunumu sonlandırdı.

Editör: TE Bilişim