Hititler zamanında yapılan Kahramanmaraş Kalesindeki restorasyon tüm hızıyla sürerken, Andırın’daki Meryemçil, Azgıt kaleleri ve Haçtırın Gözetleme Kulesi ile Afşin’deki Hurman kalesinin de ödenekleri ayrıldığı projeleri hazırlanmaya başladığı öğrenildi.

Son Yıllarda İyi Mesafe Kat Ettik

Son yıllarda Kahramanmaraş’ta turizmin altyapısında katedilen mesafe, kente turist akışının gelmesi açısından gelecek vaat etti. Sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Kahramanmaraş’ta bir taraftan tarih ayağa kalkarken, diğer taraftan Yedi Kuyular Kayak Merkezinin faaliyete geçmesi ve otel yatak sayısının 500’lerden 5 binlere çıkması vatandaşları heyecanlandırdı.

Yaklaşık 11 yıl önce kaçak kazı sonucu ortaya çıkan ve şuana kadar kazısı yapılan 3 dönüm alanda çıkartılan 400 metrekarenin üzerindeki Germenicia antik kente ait mozaiklerin ziyarete açılması için çalışma yapan Kahramanmaraş Valiliği ve İl Kültür Turizm Bakanlığı diğer taraftan da kentteki tarihi kaleleri ele aldı.

Kalelerimizi Turizme Kazandıracağız

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın Turizm Bakanı olduğu dönemde kentte başlayan turizm hamlesi şimdilerde kalelerin turizme kazandırılması için devam ediyor. Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 2019 yılında bir çalışma yaparak Kahramanmaraş il genelinde 32 kalenin varlığını tespit etti. 27’sinin bulunduğu Andırın’da 18 kalenin tescil işlemleri tamamlanırken, 9 kalenin tescil çalışmaları ise devam ediyor. Kahramanmaraş Valiliğinde kurulan komisyonla Andırın’daki kaleler için güzergah çalışmalarının yapıldığını hatırlatan İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, “Andırın’daki 27 kalemizin 18’ini tescil ettirdik, 9’nun da tescil çalışması sürüyor. Bu kalelerimizi turizme kazandırmak için yoğun çaba sarfediyoruz.

Kahramanmaraş Kalesi Restorasyondan Geçiyor

Biliyorsunuz turizm sektörü bir anlık olacak iş değil, zamanla taşlar bir bir yerine oturuyor. Bundan 10-15 yıl öncesine kadar turizmde büyük alt yapı sorunu çekiyorduk, bugünkü geldiğimiz noktada ise birçok alt yapı sorununu çözmüşüz. Bir taraftan Germenicia’da çalışmalar tüm hızıyla sürerken diğer taraftan da kalelerimizin restorasyonunu yapmaya başladık. 520 metre uzunluğundaki Kahramanmaraş Kalesi surlarının restorasyonu şuan devam ediyor. Bu yılın haziran ayı gibi tamamlamayı hedefliyoruz. Diğer taraftan Andırın bölgesinde üç, Afşin bölgesinde ise bir kalemizi ilk etapta restorasyona alacağız. Andırın’daki Geben diğer adıyla Meryemçil kalesi ve Azgıt Kalesi ile Haçtırın Gözetleme kulesinin projeleri hazırlanıyor. Afşin’deki Hurman Kalesinin de aynı şekilde projeleri hazırlanıyor. Ödenekleri bakanlığımızca ayrıldı projeleri tamamlanır tamamlanmaz hemen ihaleye çıkacağız ve restorasyon çalışmalarına başlayacağız.” Dedi.

Kahramanmaraş Kalesi Bir Höyük

Kahramanmaraş kalesiyle ilgili farklı çalışmaların olacağına da vurgu yapan Küçükdağlı, Kahramanmaraş Kalesinin bir höyük kale olduğunu hatırlatarak çalışmaların planlı, uzman ve teknik bilirkişilerin görüşleri doğrultusunda kontrollü yapılması gerektiğine dikkat çekti. Küçükdağlı şöyle konuştu; “örneğin bir tünel çalışması yapılsa, mutlaka Bakanlığımız ve Üniversitemizin o  bölümdeki yetkili öğretim üyelerinin izni dahilinde yapılması gerekir.” Şeklinde konuştu

Kale-Çukurhamam Arası Tünel

Kahramanmaraş Kalesinin içerisinden Çukurhamama inen bir tünelin varlığıyla ilgili de konuşan Küçükdağlı; “Kahramanmaraş’tan hamama bir geçit olduğu rivayetini duyuyoruz. Ama bir türlü somut olarak tam noktasına ulaşılamadı. İşte bunun içinde yine bir izin alınması gerekiyor. Kalemizin Höyük olmasından dolayı sıkıntı olabilir. Onun için biz kalemizde bakanlığımızın da izniyle Üniversitemizin arkeoloji bölümünün kazı yapması için bir düşüncemiz var. Şuan Büyükşehir Belediyemizle planları yaptık, gerekli prosedürlerin tamamlanmasıyla akademik bir kazı olabilir. Gerekli izinlerin alınmasının ardından, kazı yapılacağı sırada, Kaleden Çukurhamama inen tünelin başlangıç noktasıyla ilgili bilgisi olan vatandaşlarımıza başvuracağız.

Kaleye Bayrak Yolu Yapılacak

Kalemize bayrak yoluyla ilgili bir proje çalışması var, bu çalışmayı da Büyükşehir Belediyemizle birlikte yürütüyoruz. Tabiki bunları da mevzuat çerçevesinde yapılması gerekir. Kalemiz bir höyük olduğu için 2863 sayılı kültür varlıklarını koruma kanunu kapsamında işlemleri var. Bu işlemleri yerine getirerek çalışmalara başlamayı planlıyoruz.”

Ulaşım Sorununun Bitmesi Sektörü Geliştirecek

Kahramanmaraş’ın ulaşım alanındaki sorunlarının çözülmesiyle kente gelecek turist akışının daha da ivme kazanacağının altını çizen Küçükdağlı; “Ulaşım noktasında da şükürler olsun bir sıkıntımız yok. Çok yakın zamanda hava limanımızın yeni terminal binası, pist çalışmaları tamamlanmış olacak. Yine biliyorsunuz ki duble yol çalışmalarımız tünellerle viyadüklerle olmak suretiyle başta Kahramanmaraş Göksun, Kayseri, Ankara güzergâhı olmak üzere, diğer taraftan da Karadeniz’den başlayıp, Akdeniz’e, Doğu bölgesine geçen bir güzergâhın da tam kavşak noktasındayız. O yoldaki çalışmalar da tüm hızıyla sürüyor. Hızlı tren olayını da biliyorsunuz. Yine sayın bakanlarımızın ve sayın vekillerimizin de büyük bir gayretle ortaya koymuş oldukları çalışma ve diyaloglarla şehrimizin de sayın cumhurbaşkanımızın da talimatıyla içine alındığını biliyoruz. Bu da turizm için önemliydi alt yapı olarak.” Dedi.

Tesis Olursa Turizm De Olur

Yıllardır restorasyon çalışmaları konusunda önemli bir mesafe alındığını dile getiren Küçükdağlı sözlerine şöyle devam etti, “Turizm için alt yapı çalışmaları Kahramanmaraş’taki tüm kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde devam ediyor. Burada en büyük katkı aynı zamanda basınımıza da ait kamuoyu katkısı çok önemli biliyorsunuz, medyayla hep birlikte çalışıyoruz. Kahramanmaraş’ta her iki türlü alt yapı noktasında çok mesafe aldık. İşte diyorum ya kültür ve turizm değerlerinin ayağa kaldırılması tespit edilmesi tescit edilmesi yaşatılması korunması kollanması gelecek nesillere taşınması alt yapısı çalışmasında diğeri de tesisleşme alt yapısı, tesis olursa turizm olur.  Termal turizmle ilgili Döngele’den hemen örnek vermek istiyorum. Hâlbuki Döngele kaplıcamızın sıcak suyu yıllardır vardı. Ama tesis var simdi. Orada şimdi termal otellerimiz var. Dört yıldız termal otelimiz var. Apart otellerimiz var. Şu an da beş kadar döngele de termal üzerine tesisimiz var. Tesis olunca turizm de olur yolu da yapıldı.

Kayak Merkezi Turist Akışını Hızlandıracak

Şimdi kayak merkezi de Kahramanmaraş’ın çok önemli bir projesi. Şehrimiz ve bölge için önemli bir projeydi. Tesis yapıldıktan sonrada kesinlikle insan gelecektir. Hafta sonu ordaydık. TRT için gerçekleştirilen bir tanıtım programı kapsamında arkadaşlarımız görüntüler almak için ordaydılar. Onlar da hayran kaldılar. İşte tabi ki bir izdiham olacak ulaşım noktasında tesis konusunda. Burada şunu unutmamak lazım kesinlikle tesis olduktan sonra tesislerin çoğalması arz talep meselesidir.

Tesis dediğiniz şey kayak merkeziyle birlikte yani kayak yapılacak yerler, gençler için ayrı, profesörler için ayrı, çocuklar için ayrı, onun dışında orada yeme, içme, işte alt yapı olarak elektriği, suyu, lavaboları, otopark kısmı, gidiş geliş yol güzergâhı bunların hepsi alt yapıdır. Yani bu ihtiyaçlara arz talebe göre kesinlikle ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından muhakkak cevap verilir.

Kahramanmaraş öyle bir şehir ki şehir merkezinde on km mesafede on dakikalık sürede bin küsur rakım yukarı çıkıyorsun işte burası yedikuyulardır. Kısa zamanda sadece bu bölgeden değil Türkiye’nin birçok yerinden turist alacağını düşünüyorum. Kahramanmaraş ili büyük bir şehir ve kesinlikle kurum ve kuruluşlarıyla bu tesisimizi besleyecek alt yapıyı güçlendirecek büyütecek güce sahip.”