Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye genelinde Belediyelerde yapılaması gereken tasarruf tedbirlerini yayınlamıştı. Büyükşehir Belediyesinde Hayrettin Güngör'ün başkan seçilmesinin ardından ilk icraatlarından birisiyse kiralık olarak alınan yaklaşık 100 aracın iade edilmesi oldu. Tasarruf kapsamında araçların iade edilmesi kamuoyunda duyulması üzerine, vatandaşlar olumlu tepkiler gösterdi. Bir çok alanda tasarrufa giden Büyükşehir Belediyesinde Başkan Fatih Mehmet Erkoç'un bir dönem makam aracı olarak kullandığı, tasarruf kapsamında daha sonra otoparka çekilen Mercedes'in satıldığı ve Başkan Güngör'ün kiralık olarak alınan Passat marka aracı kullandığı görüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelge sonrasında tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da bazı yatırımlar durduruldu. 60 milyar liralık tasarrufun yapılacağı genelgeye göre Kahramanmaraş’ta yapımı devam eden projelerin tamamlanması için çalışmalar ağırda olsa ilerlerken, başlanmayan projeler ise askıya alınmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019-2021 döneminde Yeni Ekonomi Programıyla birlikte temel hedeflerinin ekonomide dengelenmeyi ve sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştireceğini söylemişti.

Erdoğan, yayımladığı genelgenin önsözünde, “Hükümetimiz vatandaşlarımızın refah ve mutluluğunu daha üst seviyelere çıkarma amacımız doğrultusunda makroekonomik istikrarı korumak, üretimi artırmak ve toplumun refah düzeyini yükseltmek için 2019-2021 döneminde Yeni Ekonomi Programını uygulayacaktır. Bu dönemde temel hedefimiz olan ekonomide dengelenmeyi ve sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirmek üzere kamu harcamalarında tasarruf yapmak, enflasyonu düşürerek fiyat istikrarını korumak, yurtiçi tasarrufları artırmak, cari işlemler açığım azaltmak, kamu mali dengelerini ve mali disiplini daha da güçlendirmek ve böylece makroekonomik ve finansal istikran korumak temel önceliklerimizdir. Bu hedef ve öncelikler çerçevesinde, kamu hizmetlerinin hız ve kalitesinin artırılması için kamu yatırımlarına ayrılan kaynakların önümüzdeki dönem için hedeflenen politikalara azami oranda katkı sağlayacak şekilde tahsisi ve verimli kullanımı temel ilkemiz olacaktır” demişti.

Oldukça kapsamlı genelgeden öne çıkan başlıklar ise şöyle sıralandı:

- Temel hedef kamu harcamalarında tasarruf yapmak.

- Kamu mali dengeleri ve disiplini daha da güçlenecek.

- Enflasyon düşürülerek fiyat istikrarı sağlanacak.

- Kamu mali dengeleri ve disiplini daha da güçlenecek.

- Enflasyon düşürülerek fiyat istikrarı sağlanacak.

- Refah düzeyini artıracak ekonomi programı uygulanacak.

- 2019 yılı için gösterge olarak dolar kuru 5.60 TL olarak ele alınacak.

- Demiryolu yatırımları sürecek, yerli üretime ağırlık verilecek.

- Arsası olmayan konut projeleri teklif edilmeyecek.

- Yatırımlarda gerçekleşme oranı yüzde 75’in üstü olan projeler tamamlanacak.

- Mükerrer sağlık yatırımları teklif edilmeyecek.

- Acil ve zorunlu olanlar hariç 2019 yılında yatırım projesi yapılmayacak...

Bitmeye yakın projelere öncelik verilecek...

Acil olmayan projeler teklif edilmeyecek...

Öncelik sosyal ihtiyaçları giderecek yatırımlarda olacak.

- 2019 yılından kaynağı ne olursa olsun yeni araç alımı yapılmayacak.

HABER: ÖMER FARUK SALMAN