Barolarda seçim sisteminin değiştirilmesi için düğmeye basıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, seçim usullerinin yeniden belirlenmesi talimatının ardından AK Parti'de çalışmalar hızlandırıldı.

Kahramanmaraş Barosu Başkanı Av. M. Burak Gül, değişiklik yapılması düşünülen Baro seçim sistemiyle ilgili açıklama yaptı.

Baroların hukuk ve adalet sisteminin vazgeçilmez unsuru olduğunu belirten Gül, yapılacak yasa değişikliğinin, Baroların, Anayasa ile teminat altında olan kurumsal yapısına zarar vermeyecek mahiyette olması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti;

“Barolar, Hukuk ve Adalet sisteminin vazgeçilmez Kurumlarıdır. Meslek kuruluşu olarak yasaların kendilerine yüklediği görevlerinin yanında hukuk sisteminin kurucu unsurudur. Kamu Kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları Anayasa’nın 135.Maddesinin koruması altında olup özlerine dokunacak bir değişiklik Anayasa değişmeden mümkün değildir. Bu nedenle; yapılması düşünülen yasa değişikliği, Baroların, Anayasa ile teminat altında olan kurumsal yapısına zarar vermeyecek mahiyette olmalıdır.

Yasa değişikliği ile farklı yapıların ortaya çıkmasına zemin oluşturulmaması elzemdir. Düşünülen yasa değişikliği ile amaçlanan, Baro organlarının seçimlerinde antidemokratik uygulamaların düzenlenmesi, hakkaniyete uygun temsilin sağlanması ise bu süreç hassasiyete uygun bir biçimde yürütülmeli, Barolarla ve ilgilileriyle mutlaka istişare edilmelidir.

Kamuoyundaki algının aksine Avukatların koronavirüs (Covid-19) salgınıyla daha da artan çok ciddi mesleki ve ekonomik sorunları bulunmaktadır.

Öncelikle, Adliyelerin büyük ölçüde kapalı olduğu, Vatandaşın adalete erişiminin sınırlandığı bu dönemde, Adaletin hizmetlerinin biran önce tesisi, Avukatların mesleki ve ekonomik sorunlarına çözüm oluşturulması için yasal düzenlemeler yapılmalıdır.” (MARASPUSULA-Ö.GEDİK)

İLGİLİ HABER

Barolarda seçim sisteminin değiştirilmesi için düğmeye basıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, seçim usullerinin yeniden belirlenmesi talimatının ardından AK Parti'de çalışmalar hızlandırıldı.

Baro ve meslek örgütlerinin seçim sistemi değiştirilecek. Yasal değişikliklerin yapılması için AK Parti'de çalışmalar hızlandırıldı. Öncelikle, konuyla ilgili sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri temsilcilerinin görüşü alındı. Mevcut yasal düzenlemeler ve uygulamalarda yaşanan sorunlar istişare edildi.

Sonraki aşamada AK Partili kurmaylar bir araya geldi. Barolar ve meslek örgütlerinin seçim sistemlerine yönelik iki ayrı toplantı gerçekleştirildi. Grup başkanvekilleri ve hukukçu milletvekillerinin katıldığı toplantılarda görüş ve öneriler masaya yatırıldı.

Odalara üyeliğin zorunlu olmaktan çıkarılması gündeme geldi

Barolara ve meslek odalarına üyeliğin zorunlu olmaktan çıkarılması gündeme geldi. Üyeliği 10 yıldan az olanların seçimlerde oy kullanmamasına yönelik düzenlemeye son verilmesi istendi. Çoğulculuğun sağlanması için nispi temsil sistemine geçilmesi önerildi.

Barolar ve meslek örgütleri seçimlerine ilişkin değişiklik hazırlıklarının sonucunda taslak olgunlaştırılacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi mesaiye başladığında ele alınacak ilk konulardan biri bu yasa teklifi olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurmuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis'te başlanmış olan ve veya başlama kararı alınıp neticelendirmeyi bekleyen pek çok düzenleme bulunduğunu, bunlardan birinin de barolar ve tabip odaları başta olmak üzere meslek kuruluşlarının seçim usullerinin yeniden belirlenmesiyle ilgili taslak olduğunu söylemişti.