İzmir Enternasyonal Fuarı 88. kez, kapılarını Kültürpark Atatürk Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleşen törenle açtı.

''Firmalarımız ilgi odağı oldu''

Türkiye'nin ilk ve en kapsamlı ticaret fuarı İEF'ye bu yıl 40 ülkeden 180 civarında firma katıldı. Fuarın bu yılki partner ülkesi Çin Halk Cumhuriyeti, odak ülkesi Hindistan, onur konuğu illeri İstanbul ve Kahramanmaraş olarak belirlenmişti. Yurt içinden ve yurt dışından katılımcıların gözdesi Kahramanmaraş firmalarının stantları oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen İEF’de, “Bir Kuşak Bir Yol” adı verilen Modern İpek Yolu projesinin mimarı Çin Halk Cumhuriyeti başta olmak üzere 40 ülke yer aldı. Fuarın en büyük holü Kahramanmaraş stantları tarafından oluşturuldu. Fuarda başta AKDO ve Kervan Pastanelerinin dondurma stantları büyük ilgi görürken, Sıradışı dergisinin yeni sayısı İngilizce ve Türkçe olarak okuyucularıyla ilk defa bu fuarda buluştu. Kahramanmaraş'tan katılan 25'ten fazla firma göz doldurdu. 2023 yılında Kahramanmaraş'ta düzenlenecek olan EXPO standı İzmir'de yoğun ilgi gördü.

''DERGİYE ZİYARETÇİ AKINI''

Kahramanmaraş'ın ilk ve tek ulusal dergisi Sıradışı'da fuarda yer aldı. Sıradışı dergisi İzmir fuarına özel Kahramanmaraş'ı anlatan İngilizce ve Türkçe olarak iki dilde yayınlanmasıyla, 40 ülkeden katılımcıların olduğu fuarda yoğun ilgi gördü. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, Milletvekilleri Habibe Öçal ve Ali Öztunç, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, Kahramanmaraşlı İşadamı Şahin Balcıoğlu gibi isimlerin yanı sıra çok sayıda bürokrat ve yabancı ülkelerden fuara katılım sağlayan ziyaretçiler dergiye ilgi gösterdi.

''ŞEHRİN TANITIMINI YAPIYORUZ''

Kahramanmaraş'ta Bugün Gazetesi Genel Müdürü Pınar Yüzbaşıoğlu, Sıradışı Dergisi özel baskısı ile ilgili yaptığı açıklamada, ''Kahramanmaraş'ın dışarıda iyi bilinmeyen yönleri var. Şehrin tanıtımının iyi yapılamadığını düşünüyorum. Kahramanmaraş'ın güzelliklerini, doğasını, kültürünü yemeklerini ve bir çok özelliklerini tüm Türkiye'ye anlatmaktı ilk çıkış amacımız. Nasıl yapabiliriz diye bunu düşündüm. İnsanlar okumayı fazla sevmiyorlar. Daha çok görselliğe önem veriyorlar. Dijital ortam yeterli olmuyor. Bizde bu yüzden dergi çıkarttık. Dergi, bir ekip işidir. Bu işin mutfağında, onlarca ekip arkadaşımızla birlikte uzun süre çalışarak, emek vererek hep birlikte bu dergiyi oluşturduk. Dergi insanlar için kalıcı olur, insanlar masasının üzerinde senelerce tutar. Dergiyi kolay kolayda atamazlar. Bu yüzden tanıtım için dergiyi seçtik. Bu fuar ile yurt dışından gelen bir çok ülke temsilcisine de şehrimizi anlatma fırsatı bulduk'' dedi.

''ŞEHRİ YABANCILARA TANITIYORUZ''

Sıradışı Dergisi Editörü Dr. Gökhan Gökşen amaçlarının şehri en iyi şekilde anlatabilmek ve tanıtabilmek olduğunu belirterek, ''İzmir fuarını iyi bir şekilde değerlendirmeyi amaçladık. Çünkü bizim amacımız Kahramanmaraşlıya Kahramanmaraş'ı anlatmak değil. Daha önce ulaşamadığımız, Çin, Hindistan gibi yaklaşık 40'a yakın ülkenin temsilcisi burada. Bu insanlara Kahramanmaraş'ı Sıradışı bir şekilde anlatmayı amaçladık. Özellikle tarihi ve doğa güzelliklerimizi ön plana çıkartarak Doğa'nın tarih ile buluştuğu şehir konseptini işlemeye çalıştık. Dergimiz Türkçe ve İngilizce olarak yayınlandı. Germenica'ya ait güzel bir yazımız var. Burada tarihi gerçeklerle insanların ilgisini çekecek güzel bir hale getirdik.

İEF açılışına Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Li Chenggang, Çin Halk Cumhuriyeti Uluslararası Ticaretin Desteklenmesi Konseyi Başkan Yardımcısı Zhang Shenfeng, Hindistan Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Vajana K. Thekkat, ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, eski İzmir Büyükşehir Belediyesi Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile çok sayıda kent yöneticisi katıldı. Açılışta, Çin Halk Cumhuriyeti Sirk Gösteri Ekibi ve Anadolu Ateşi gösteri yaptı. Nefes kesen gösteri sonrası Anadolu Ateşi'nin kurucusu Mustafa Erdoğan sahneye çıkarak dansçılarla birlikte zeybek oynadı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 88. İzmir Enternasyonel Fuar’ını bir kez daha ziyaret ederek, ilçe belediyelerinin stantlarını dolaştı. İzmir’in ilçelerinin fuardaki stantlarını ziyaret eden Başkan Soyer’i belediye başkanları karşıladı. Bayraklı Belediyesinin standında fuarın onur illerinden Kahramanmaraş’ın belediye başkanı Hayrettin Güngör ile de sohbet etti. Bazı ilçelerin stantlarında çocuklar dans gösterisi sergiledi.

Vatandaşlarla da bir araya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Tunç Soyer, fotoğraf taleplerini geri çevirmedi ve İzmirlilerle sohbet etti. Bir sanatçı, Başkan Soyer’e üzerinde “Aşk ile İzmir” yazan bir karikatürünü hediye etti. İlçelerden sonra fuarın onur illerinden İstanbul’un standını, ve Fuar Asayiş Ekipleri Amirliğini de ziyaret eden Başkan Soyer, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın sponsorlarına da uğradı.

Bu sene ilk defa İzmir fuarına katılan Alpedo-Kervan firmasının standı da yoğunluktan nasibini aldı. Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kervancıoğlu’nun bizzat astığı 250 kiloluk Maraş dondurması ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. Dondurmanın başına geçen Kervancıoğlu, satır ve baltayla kestiği dondurmayı ziyaretçilere ikram ederken, 250 kiloluk Maraş dondurması yaklaşık 20 dakika içinde tükendi. İlgiden dolayı çok mutlu olduklarını söyleyen Sami Kervancıoğlu, “Biz her fuara katılıyoruz ama İzmir Fuarı'na ilk defa bu sene katıldık. Tabii ki çok büyük bir ilgi var. Dondurma denince akıllara Kahramanmaraş geliyor. Biz de fuarda dünyaca meşhur dondurmamızı tanıtıyoruz” dedi.

Keçi sütü ve salep olmazsa olmaz

Helal sertifikalı dondurma ürettiklerinin altını çizen Kervancıoğlu, Maraş dondurmasının doğal olduğunu belirtti. Kervancıoğlu, “Kahramanmaraş dondurmasında keçi sütü vardır. Anne sütünden sonra en önemli süt keçi sütüdür. Bunun yanı sıra dondurmamızda doğal salep bulunuyor. Bir de dondurma ustalığı önemlidir. Bunun üçü bir araya geldiği zaman böyle devasa bir Kahramanmaraş dondurması meydana gelir. Kesinlikle katkı maddesi bulunmayan Alpedo Kervan dondurmasının bir özelliği de helal sertifikasının bulunması” ifadelerini kullandı.

“Her dondurma Maraş dondurması değil”

Piyasada ‘Maraş dondurması’ etiketiyle satılan her dondurmanın gerçek Maraş dondurması olmadığının altını çizen Sami Kervancıoğlu, “Vatandaşımız dondurma alırken markasına dikkat etmeli. Fuarda astığımız 250 kiloluk dondurma burada 1 saat asılı da kalsa hiçbir şey olmaz. Çünkü içerisinde doğal salebi var, keçi sütü var, ustalığı var. Bir de işi sevmek gerekiyor. İşi sevmediğin zaman zaten başarılı olamıyorsun. Onun için burada biz 9 gün boyunca Kahramanmaraşımızı, yöresel ürünlerimizi bu standa taşıdık. Burada İzmir halkıyla bu fuar boyunca beraberiz. Onlara hizmet etmek için burada varız” diye konuştu.

Amerika dahil 7 ülkede

Yurt dışında 7 ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen Kervancıoğlu, şöyle konuştu:

“Biz Alpedo Kervan olarak Amerika dahil 7 ülkede 72 bin noktaya ürün satıyoruz. Bu dondurmayı 30 derecede taşıyoruz. Bunun yanı sıra özel bir buzla 24 saatten 72 saate kadar hem yurt içi hem yurt dışına sevkiyatlarımız oluyor."

Ağaçlandırma ve yeni arazöz alımı

“İzmir Tek Yürek” sloganıyla düzenlenen ve sanatçıların karşılık almadan destek verdiği konser sonucunda orman yangınlarıyla mücadelede önemli bir adım daha atıldı. Konser ve 88. İzmir Enternasyonel Fuarı vasıtasıyla elde edilen gelir, 30 Ağustos’ta İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından alınan kararların yerine getirilmesi için kullanılacak. Meclisin aldığı kararlar arasında, 3 bin 800 hektarlık bir alanın ağaçlandırılması ve yangınlara müdahaleyi hızlandırmak için yeni arazözler alınması gibi dikkat çeken maddeler vardı.

"Doğa sevgisi işin başı"

Dayanışma konserine gösterilen ilgiden dolayı minnettar olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, dayanışma konserinin başarılı sonuçlanmasından dolayı duyduğu mutluluğu şu sözlerle ifade etti:

"Yangınla mücadele öncelikle bir gönül işi. Doğa sevgisi işin başı. Ardından da elbette alınması gereken bazı tedbirler geliyor. Onlar için de mali kaynak lazım. 9 Eylül akşamı binlerce insan Kültürpark’a akın ederek hem bu işe gönüllü olduklarını gösterdiler hem de maddi katkıda bulundular. O gece bizimle olan, sıra bekleyen, cefa çeken ama en sonunda şarkılarımıza eşlik ederek ulvi amacımıza ulaşma konusunda desteklerini esirgemeyen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum."

100 binden fazla kişi katıldı

Kültürpark giriş kapılarından elde edilen verilere göre dayanışma konserine 100 binden fazla kişi katıldı. Konsere katılımın beklenenden çok daha fazla olması nedeniyle gecenin ilerleyen saatlerinde kapılar herkese açıldı. Buna rağmen konserden elde edilen gelir 477 bin TL’yi buldu.

30 Ağustos’ta İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy birliğiyle alınan kararlar ise şöyle:

"18-20 Ağustos tarihlerinde İzmir Kızıldağ bölgesinde gerçekleşen orman yangınlarında köylülerin gördüğü zararın tespiti amacıyla Tarımsal Hizmetler Dairesi tarafından bir rapor hazırlanacak ve rapor bir sonraki meclis toplantısında değerlendirilecek.

İzmir’de yangın riskinin azaltılması için farkındalık oluşturulması, orman yangınlarına ilişkin olumsuz etkilerin azaltılması, yangınla mücadele çalışmalarını desteklemek için belediyenin havadan ve karadan müdahale olanaklarının artırılması için bir bağış hesabı açılacak, bağış kampanyasının başlatılabilmesi için İzmir Valiliğinden yardım toplama izni alınacak.

Açılan hesaptan yapılan tüm harcamaların meclisteki tüm partilerin temsil ettiği bir komisyon tarafından denetlenmesi sağlanacak.

Yalnızca Ege’ye özgü İzmir ağaçlarının yetiştirildiği iklim dostu özel bir fidanlık kurulacak. Orman içindeki emniyet şeritlerinin değiştirilmesi için destek sağlanacak ve orman köylülerine yangınla mücadele için arazöz temin edilecek.

3 bin 800 hektarlık alanda Ege ormanlarının yeniden oluşturulması için İzmir Valiliği ve diğer kurumlardan gerekli izinler alınacak.

İzmir'de doğan her bebek için bir ağaç dikilecek."

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş’ın üretim ve ihracatıyla Türkiye ekonomisine çok önemli katkı sağladığını söyledi.

Zabun, iş dünyasının ekonomik koşullardan dolayı oldukça dikkatli ve sağduyulu olunması gereken bir dönemden geçtiğini ifade ederek, böyle bir dönemde üretim yapan fabrikaların, sosyal standartlara uyum açısından kanun, kural ve tüzüklere uygun şekilde faaliyet gösterdiklerini ifade etti. Zabun, “Şehrimizde üretim yapan fabrikalar, tüm işçi kardeşlerimize saygılı ve dürüst muamele göstermekte, onlara sağlıklı ve güvenli çalışma ortamı sağlamaktadır. İnsan haklarına ve çalışma hayatını düzenlemeye yönelik ülkemiz yasal mevzuatı ve bu kapsamda uluslararası anlaşmalarla taraf olduğumuz kurallar ile yabancı mümessil firmaların yayınladıkları sosyal standartlarına uyum bakımından Kahramanmaraş çok başarılı bir çizgide bulunmaktadır. Kahramanmaraş’ın en önemli özelliği işçi-işveren uyumunun çok güçlü olmasıdır. İçinde bulunduğumuz dönemde tüm kurumlarımızın ekonomik ve sosyal kalkınma adına sağduyulu hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Kahramanmaraş’ın tanıtımı ve şehrin rekabet gücünün artırılması için tüm güçleriyle çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Zabun, Kahramanmaraş’ın bu yıl 88.si düzenlenecek olan İzmir Enternasyonel Fuarı’nın onur konuğu olduğunu söyledi. Ekonomisi büyük ölçüde sanayi sektörlerine dayalı Kahramanmaraş’ın üretim ve ticarette avantajlı konuma ulaşması adına İzmir Enternasyonel Fuarı’nda en iyi şekilde dünyaya tanıtılmasının önemine dikkat çeken Zabun, "Bu fuara firmalarımızla birlikte katılarak şehrimizi ve iş dünyamızı en iyi şekilde temsil etmek üzere İzmir’e gidiyoruz. Burada 9 gün boyunca Kahramanmaraş’ın hem modern üretim yapısını hem de kültürel ve tarihi değerlerini sergileyerek geçmişi ve geleceği ile kentimizi en etkin şekilde tanıtacağız. Ekonomik işbirliği bakımından önemli bir imkan doğacak” şeklinde konuştu.