Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde gerçekleştirilen ve Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açılış konuşmasını Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç yaptı. Sürgeç, panelin hayırlara vesile olması ve medeniyetin inşasına faydalı olması temennisinde bulundu.

Açılış konuşmasının ardından panel oturumuna geçilirken panelin moderatörlüğünü Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can yaptı. Panelde konuşmacı olarak İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Erbay ve Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Karlığa yer aldı.

İslam Medeniyetinin ahlaki ve hukuki temellerinin incelenmesinde Kur’an-ı Kerim ile Peygamber Efendimiz’in (sav) sözleri ve eylemlerinin iki önemli kaynağı oluşturduğunun altını çizen Rektör Can, Peygamber Efendimiz’in (sav) kişiliği ve yaşayışıyla İslam toplumuna ve bütün insanlığa model olduğunu söyledi. Bu iki kaynağı temel alan toplulukların büyük medeniyetler inşa ettiklerini hatırlatan Rektör Can, medeniyetin inşası ve ihyasında hepimizin sorumluluğunun olduğunu sözlerine ekledi.

Panelde ilk sözü alan İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Erbay “İslam Medeniyetinin Hukuki Temelleri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. İslam Medeniyetinin bireye, kadına ve anaya verdiği önemi vurgulayan Erbay, hiçbir hukuk sisteminin Allah Teâlâ kadar insan şahsiyetine ve varlığına önem ve özen göstermediğini ifade ederek medeniyet inşasına kişinin önce kendisinden başlaması gerektiğini söyledi.

Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Karlığa ise konuşmasında “İslam Medeniyetinin Ahlaki Temelleri” konusunda bilgiler verdi. Dünyanın bugün içinde bulunduğu durumun medeniyet bilincinin yok olmasının bir sonucu olduğuna dikkat çeken Karlığa, “İslam Medeniyeti, insanın ihtiyaç duyduğu bütün değerlere sahip bir medeniyettir.” diye konuştu.

Panel oturumu, katılımcıların sorularının cevaplandırılması ile son bulurken Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç tarafından Rektör Can ve panelistlere çeşitli hediyeler takdim edildi.

Editör: TE Bilişim