Tarım ve Köyişleri Eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü’nün 2012 yılında Sakarya Üniversitesinde 12 kişilik öğrenci grubu ile başlattığı ve her geçen gün bir çığ gibi büyüyerek güç kazanan gönüllü bir okuma faaliyeti olan Anadolu Mektebi, başarılı çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Her yıl Türk Edebiyat tarihinin önemli isimlerine yönelik anma ve tanıtım faaliyetleri düzenleyen Anadolu Mektebi, bu yıl ise çalışmalarının merkezine Necip Fazıl Kısakürek’i aldı.

05-07 Kasım 2019 tarihlerinde Kahramanmaraş’ta ‘Fikir, Sanat, Aksiyon; Necip Fazıl Kısakürek’ adıyla organize edilen program kapsamında akademisyen ve yazarların öğrencilerle yaptıkları sohbetlerin yanı sıra kültür gezileri ve konserler de düzenlendi.

19 ilden gelen Anadolu Mektebi mensubu 60 öğrencinin katıldığı ve 12 farklı merkezde icra edilen Kahramanmaraş programının kapanış oturumu Tarım ve Köyişleri Eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz, edebiyat ve sanat dünyasından önemli isimler, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Panel oturumunun ardından Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı, Tarım ve Köyişleri Eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, değerlendirme konuşması yaptı. Anadolu Mektebi hakkında bilgiler veren Güçlü, ‘Fikir, Sanat, Aksiyon; Necip Fazıl Kısakürek’ programı kapsamında gerçekleştirilen 37 oturumda 19 ilden toplam 48 öğrencinin sunum yaptığını söyledi.

Kahramanmaraş’ta yer alan kurum ve kuruluşlara programa verdikleri destek için teşekkürlerini ifade eden ve Necip Fazıl Kısakürek’in bugün gençliğe ve topluma yol göstermeye devam ettiğinin altını çizen Güçlü, “Büyük adamlar öldükten sonra da toplumu etkilemeye, onlara bir yol açmaya, gelecekleri konusunda karar vermeye devam ederler. Esas önemli olan şudur, eğer gençlere hâlâ hitap edebiliyorsa yaşıyor demektir.” diye konuştu.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ise Anadolu Mektebinin vizyon ve misyonunu önemsediğini belirterek, “Birçok yazar ve düşünürün yanında Necip Fazıl Kısakürek’in de eserlerinden istifade ettim. Bugün de gerçekleştirilen etkinliklerden bende istifade etmeye özen gösteriyorum. Aldığım bütün unvan ve ödüllerin yanında bu manada yürüttüğüm çabalarımın en önemli ödül olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Bu önemli çalışmanın artarak, büyüyerek dünyayı kuşatmasını gönülden diliyorum.” diyen Rektör Can, Necip Fazıl Kısakürek’in gençlik ve yaşamla ilgili önemli tespitlerini katılımcılarla paylaştı. Necip Fazıl Kısakürek’in sadece konuşan, tartışan değil düşündüklerini aksiyona dönüştüren bir gençlik hedeflediğini belirten Rektör Can, gençlere seslenerek “Hangi işi yapıyorsanız o işin hakkını verin. Bu ülkenin sıradan öğrencilere, öğretmenlere, doktorlara ihtiyacı yok, liyakatli ve donanımlı insanlara ihtiyacı var. Türk dünyası, İslam dünyası hatta insanlık, Türkiye’den çok şey bekliyor. Yalnızca slogan ve söylemlerle bu ihtiyaca cevap vermek mümkün değil. Harekete geçme, üretme ve ilerleme zamanıdır.” dedi.

Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz, Gaziantep Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ve Yazar Bekir Oğuzbaşaran da program kapsamında değerlendirme konuşması gerçekleştirdiler.

Konuşmaların ardından kapanış oturumunda yer alan panelistlere katılım belgeleri ve hediyeleri, Rektör Prof. Dr. Niyazi Can tarafından verildi. Program, toplu hatıra fotoğrafı çekiminin ardından son buldu.