Dr. Ahmet Metin Başkan, Dünyaca ünlü Gastronomi Profesörleri Makhach Vagabov ve Nikolay Baratov’u Kahramanmaraş’ta ağırladı.

Birçok ünlü sanatçının bizzat Kahramanmaraş’a gelerek göz sağlığını emanet ettiği Dr. Ahmet Metin Başkan bu kez de Kahramanmaraş’ı tanıtmak için kolları sıvadı.

Bir programa katılmak üzere Türkiye’ye gelen Rusya, İngiltere ve Fransa başta olmak üzere gastronomi ve kültürel turizm alanında Michelin Yıldızlı Şeflere hocalık yapan, yetiştiren, yüzlerce TV programına imza atan, Rus Gastronomi Profesörleri Makhach Vagabov ve Nikolay Baratov’u özel dostluk ilişkileriyle Kahramanmaraş’a davet etti. Bu nazik daveti geri çevirmeyen Vagabov ve Baratov Kahramanmaraş’ta muhteşem bir gün geçirdiler.

Kahramanmaraş'ta Tapu ve Kadastro Çalışanları Bir Araya Geldi Kahramanmaraş'ta Tapu ve Kadastro Çalışanları Bir Araya Geldi

Eşi Bilge Başkan’la birlikte Kahramanmaraş’ı en iyi şekilde tanıtmaya çalışan Dr. Ahmet Metin Başkan, Rus Gastronomi Profesörlerine öncelikle Maraş Mutfağının eşsiz lezzetlerini tattırdı ve ardından şehirde kültür gezisi yaptılar.

Kahramanmaraş’ın tarihi, kültürü ve doğası ile eşsiz bir şehir olduğunu belirten Dr. Başkan; “Vagabov ve Baratov Kahramanmaraş’a gelmeleri şehrimizin tanıtımı için büyük bir fırsat oldu” dedi.

MARAŞ MUTFAĞINA HAYRAN KALDILAR

Dr. Başkan, yaptığı açıklamasında; “Rus Gastronomi Profesörleri Makhach Vagabov ve Nikolay Baratov’u Türkiye’de olduğunu öğrendim. Bunun özerine şehrimizin ve özellikle de Maraş Mutfağının eşsiz lezzetlerinin tanıtımı için büyük fırsat olduğunu düşünerek, kendilerini Kahramanmaraş’a davet ettim. Kendileri de seve seve davetime icabet ettiler. Yoğun programları nedeniyle zamanları kısıtlıydı, ancak bir gün vakit ayırabildiler. Biz de Eşim Bilge Hanımefendiyle birlikte dolu dolu bir program hazırladık ve konuklarımıza kısa zaman diliminde Kahramanmaraş’ımızın tarihini, kültürünü, el sanatlarını, doğal güzelliklerini tanıtmaya çalıştık.

Doğrusu Maraş Mutfağının eşsiz lezzetlerine hayran kaldılar. Yemeklerin tarihçesine kadar sorgulayıp tariflerini aldılar. Dondurmamızın tadına bakınca gerçek dondurmanın ne olduğunu anladılar.

Öte yandan Tarihi Kapalı Çarşı da sergilenen oymacılıktan tutun bakırcılığa, sim sırmaya, Maraş yemenisine, vs. el sanatlarına hayran kaldılar, alışveriş yaptılar” dedi.

KAHRAMANMARAŞ TARIMIYLA DA ÇOK İLGİLENDİLER

Dr. Ahmet Metin Başkan, konuklarının Kahramanmaraş’ın tarımsal üretimiyle de yakından ilgilendiklerini belirterek; “Özellikle şehrimizde özgü yetişen meyve ve sebzeler çok ilgilerini çekti. Çilek, ayva, elma vs. gibi. Rusya Kahramanmaraş tarım ihracatının gelişmesi yönünde çok verimli bir sohbet gerçekleştirdik. İlerleyen günlerde bu anlamda önemli gelişmeler olacağı kanaatindeyim” dedi.

KAHRAMANMARAŞ GASTRONOMİSİ KİTAPTA YER ALACAK

Dr. Başkan, Dünyada yayınlanmak üzere hazırladıkları Bölgenin Gastronomi Kültürünün yer aldığı basılacak kitaba, bu ziyaret neticesinde Kahramanmaraş’ın da dahil edildiğinin müjdesini verdi.

KAHRAMANMARAŞ TURİZMDE HAK ETTİĞİ YERE GELMELİ

Şehirlerin kalkınması için turizmin önemine dikkat çeken Dr. Ahmet Metin Başkan; “Bizim şehrimiz tarihi, kültürü, eşsiz doğası, havası, suyu her şeyiyle turizme müsait. Bunu da şehrimizin değerlerini tanıtarak başarabiliriz. Kahramanmaraş sadece dondurma şehri değil.

Bugün pandemiyle insanların tatil tercihleri değişti. Doğayla iç içe olmak istiyorlar. Şehrimizde turizme açılmayı bekleyen onlarca yaylamız var. Ashab-ı Kehf’le inanç turizmi, Ilıca ve Ekiniözü’de kaplıcalarımızla sağlık turizminde zirve yapmamız gerekiyor. Diğer yandan insanlar sırf yöresel tatları tatmak için seyahat ediyorlar. Ancak Dulkadiroğlu sarayından Osmanlı sarayına uzanan Maraş Mutfağının eşsiz lezzetleri bir türlü tanıtılamadı.

Yerel kalkınmanın en önemli unsurlarından biri olan turizmi canlandırmak için sadece yerel yönetimlerin gayretleri yetmez, bizlerde elimizden gelen desteği vermeliyiz. Netice de bu şehir hepimizin. Sanayi kenti olan şehrimizde turizmi canlandırmayı da başarırsak, hızla büyüyen bir şehir olmamız kaçınılmaz.

Bu anlamda, Rus Gastronomi Profesörleri Vagabov ve Baratov’un ziyaretleri çok önemliydi, bunun bize geri dönüşü de çok güzel olacak” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim