Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Genel Sekreteri Onur Yıldız yaptığı açıklamada, Tarih boyunca bir çok efsanenin de kaynağı olarak Zeytin ve Zeytinyağı, Nuh Peygamberden Antik Yunana,  Mısırlılardan Romalılara kadar tarihin her aşamasında yer almıştır'' dedi.

Zeytin'in Barışı temsil eden ürünlerden olduğuna değinen Yıldız, ''Zeytin yetişiciciliği ilk kez M.Ö 4000 yıllara kadar bu topraklarda başlamış, Anadoludan dünyaya yayılmış. Bizim en önemli ürünümüz haline gelmiştir. Dünyaya baktığımız zaman dünyada yaklaşık 900 milyon zeytin ağacı bulunmaktadır. Ülkemizde ise 170 milyon zeytin ağacı bulunmaktadır. Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye ilimize baktığımızda ise Hatay ilimiz 15 milyon,  Osmaniye ilimiz 4 milyon, Kahramanmaraş ilimiz ise yeni ekimlerle birlikte 3 milyonu yaklaşan bir zeytin ağacı bulunmaktadır. 2017 yılı ihracımızda zeytinyağı sektörü en yüksek çıkış yapan ilk 10 sektörden bir tanesidir'' dedi.

Rakamlar bize şunu söylemektedir; ''Bizler Zeytinyağı ihracımızda 2017 yılında 55 milyon dolardan 175 milyon dolarlara taşıdık. Hedefimiz Türkiye olarak İspanya'dan sonra zeytinin en çok üretildiği 2. Dünya ülkesi olmaktır. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı olarak zeytinciliğin teşvik ve desteklerimizi güçlendirmeye çalışıyoruz. Gerek eğitim desteklerimizle, gerek ivme mekanizmalarımızla 500 bin tl ye kadar desteklerimizi vermekteyiz. Üretimden pazarlamaya markalaşmaya ihracat yolunda adımlarımızı hep beraber atacağız'' diyerek sözlerini tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Ayşen Yıldırım'ın, Beslenme ve İnsan Sağlığı açısından Zeytinyağının önemini anlatması ile başladı. Mehmet Ulaş'ın Zeytin Yetiştiriciliğinin Temelleri'ni anlatmasından sonra programa kahve arası verildi. Dr. Alev Kır, Serkan Kaptan ve Elif Burçin Büyükgök'ün konuşmalarının ardından öğle yemeği arasına geçilirken, Çiğdem Ceren, Aysun Aras ve Ümmühan Tibet'in konuşmalarının ardından program sona erdi.