Malatya'nın Pütürge ilçesinde önceki gün art arda meydana gelen depremler korku ve paniğe neden oldu. Bölgede ilki 4.6 büyüklüğünde olan depremin ardından 4.2, 4.1, 4.0, 3.7 büyüklüğünde dört deprem daha gerçekleşti.

Kentte can ve mal kaybı yaşanmazken akıllara ocak ayında Malatya’yı da etkileyen ve 41 kişinin yaşamını yitirdiği Elazığ depremi geldi.

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Pütürge'de önceki gün meydana gelen depremlerin ocak ayındaki depremle bağlantısı olduğunu vurguladı:

“Ocak ayındaki deprem Hazar Gölü’nden Pütürge’ye kadar uzanan fay parçasının kırılmasına neden oldu. Bunun güneybatı ucunda Pütürge çevresinde önemli etkinlik sürdü. Bu etkinlik 4 Ağustos’ta 5.7’lik depremle devam etti. Dün olan deprem buraya yakın bölgede gerçekleşti. Ocak ayında başlayan etkinliğin devamı olan ve onun tetiklediği deprem olarak değerlendirilebilir. Yani o sistemin içindeki bir artçı deprem.”

Elazığ-Pütürge çevresinin deprem sonrası rahatladığını belirten, asıl tehlikeli yerin ise Hatay-Kahramanmaraş çevresi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tüysüz, şu açıklamalarda bulundu:

“Doğu Anadolu fayı önemli fay. Bingöl-Karlıova’dan başlar Hatay’a oradan Ölüdeniz’e kadar devam eder. Pütürge-Elazığ çevresi deprem bekleyen yerlerdi burası kırıldı ve rahatladı. En önemli iki parça var burada. Bir tanesi Pazarcık segmenti dediğimiz Kahramanmaraş güneyinde Pazarcık’ı içeren bir kısım. Burası 1513’te kırıldı. İkincisi Hatay yöresi. Uzun zamandır aktif değil, deprem üretmiyor bu yerler. O bakımdan Hatay-Kahramanmaraş çevresini en tehlikeli yerler olarak düşünebiliriz.”