Depremlerinin unutulmaması gerektiğini ve imarların buna göre yapılması gerektiğini yıllardır hatırlattıklarını, hatırlatmaya da devam edeceklerini söyleyen Kahramanmaraş Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Mehmet Kuruçay,  12 Kasım depremi ibretle incelenmeli'' dedi.

TÜRKOĞLU-GÖLBAŞI FAYI 400 YILDIR KIRILMADI

Kahramanmaraş’ta yaklaşık 400 yıldan beri kırılmayan Türkoğlu-Gölbaşı arasındaki doğu Anadolu payının parçasının deprem olduğu zaman en az 7,5 şiddetinin üzerinde olacağını herkesin kabul ettiğini belirten Kuruçay, ''Bu bilimsel bir durumdur. Bilim insanı yanlış konuşmaz. Deprem olmayacak diye insanlara rastgele yerlere ev yaptıracaksanız katilsiniz'' dedi.

17 AĞUSTOS'TA YIKILAN YERLER, YİNE YIKILDI

Sakarya depreminde 17 Ağustos'ta olan depremde yıkılan yerler yine yıkıldığını ve burada 3 kattan daha fazla bina inşa edilmemesinin bildirilmesine rağmen 7-8 katlı binalar inşa edildiğini hatırlatan Kuruçay, ''Onların hepsi yıkıldı. Kahramanmaraş’ta 1999’dan önce veya 1970’li yıllarda Bahçeli evlerde en fazla 2 katlı binalar vardı. Biz şimdi buralara 8 katlı binalar yaptık. Adıyaman’da deprem oldu herkes dışarı kaçtı. Bu deprem 5,8 şiddetinde oldu. Bu depremin Kapıçam'da olduğunu düşünün doğu Anadolu fayı oradan geçiyor. Bizde bu depremden etkilendik. İnsanlar tedirgin oldu. Bu depremin 10 km’de olduğunu düşündüğümüzde Kahramanmaraş çok ciddi bir şekilde etkilenir'' dedi.

YÜZDE 92'YE YAKIN DEPREM BÖLGESİ!

Biz insanları korkutmak için değil, tehlikenin farkında olmaları için uğraşıyoruz diyen Kuruçay, ''Nüfusumuzun yüzde 98’i sanayi tesisimizin büyük bir çoğunluğu, yüzde 92’ye yakın deprem bölgesinde inşa edilmiştir. Kahramanmaraş’ın bulunduğu yerde normal şartlarda yerleşmenin yapılmaması gereken yerlerdir. Bahçelievler, Stadyum çevresi, Namık Kemal çevreleri alüvyon zeminlerdir. Buralara yüksek katlı yerleşim yeri yapmak çok risklidir. Dulkadiroğlu’nun aşağı kısımları, Tekerek yolu üzerinde ki bazı binalar ve zeminin zayıf olduğu yerlerde tehlike her zaman yüksektir. Yatılı bölge tarafları, kırılarak kayalar üzerine inşa edildiği için daha güvenli bölgelerdir'' dedi.