Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'nin 37. Olağan kongresini kazanan ve Kahramanmaraş İl Başkanlığındaki 4.dönemine başlayan Esat Şengül, Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesinin sosyal medya platformundaki canlı yayınına katıldı.

2012 yılında seçildiği İl Başkanlığı görevini yapılan 3 kongreden de birinci çıkarak 8 yıldır sürdüren Esat Şengül, Necip Fazıl Kısakürek kültür merkezinde yapılan 37. Olağan kongrede 279 delegenin 150’sinin oyunu alarak 4.dönem de güven tazeledi. En yakın rakibi Ünal Ateş 96, Kibar Özdemir ise 26 oy aldı.

Ömer Faruk Salman ile Gündeme Dair programına katılarak 8 yıllık görev süresini değerlendiren Esat Şengül, 2012 yılından bugüne yaptıkları çalışmaları anlattı. 2012’de Emre Kazancı ile çok çekişmeli bir yarış sonucunda İl Başkanı seçildiğine değinen Şengül şunları kaydetti;

‘’Kıyasıya bir yarış ile kongreden bir oy fark ile ben almıştım. O günden bugüne hummalı bir çalışma gerçekleştirdik. Kendi çapımızda bildiğimiz doğruları uygulayarak, gördüğümüz eksiklikleri bertaraf ederek ciddi bir performans ortaya koyduk. Tahmin ediyorum ki, parti üyelerimizin de teveccühlerine mashar olduk. Elbette eksiğimiz vardır ancak bu eksiklikten dolayı kısmen değişmemizi arzu eden partililerimiz de oldu. CHP’nin özelliği de zaten budur. Kongre salonlarında yarış olur. Demokratik bir yarış sonrası tüm partililerimiz diğer adaylara destek verenler dahi il ve ilçe başkanının gözetimi ve ön görüsünde hizmete devam eder. Bu yüzden CHP dünyanın en büyük örgütüdür. Bizdeki kongrelerde bir şölen havasında geçer.’’

‘’YENİLİKSE, EN YENİSİ BENİM’’

Kongre salonda yaptığı konuşmada, yenilik isteyen partililerine yönelik, ‘’En yenisi benim’’ diye yanıt veren ve herkese tebessüm ettiren Esat Şengül, ‘’Arkadaşlarımız bunu seçim sahalarında da ifade etmişlerdi. Diğer adaylarımızın göreve gelmesini arzu eden arkadaşlarımızda bunu dile getiriyorlardı. Ben de sürekli değişim değişim diyorlar diye, yahu dedim; ‘Hanım ben saçımı kırmızıya boyatayım’ aha değiştim mi diyeyim? Diye bir ironi yaptık. Ama bunun normali, ben 99’da ilk resmi üyeliğimi gerçekleştirdiğim de sayın Kibar Özdemir partimizden milletvekili adayıydı. Bende hatta seçim otobüsünde anons yaparak diğer hizmetlerde bulundum. Kibar hanımın o süreçten önce Kadın Kolları, İl Yönetimi gibi görevleri de o adaylığından bir 10 yıl daha geriye çekiyor’’ dedi.

Ünal Ateş’in ise 1999 yılında İl Gençlik Kollarında görev aldığını belirten Şengül, ‘’Ünal beyinde gençlik kolları il başkanlığından önce en az bir 5 yılı vardır. Ben 99’da üye kaydımı yaptırdığıma göre en yeni aday benim. Bunu da o şekilde ifade ettik’’ diye konuştu.

‘’CHP’NİN ÇALIŞMALARINI ANLATTIK’’

İlk 3 dönem ne tür çalışmalar gerçekleştirdiğinin sorulması üzerine ilk olarak görev paylaşımı yaptıklarını belirten Şengül şunları kaydetti;

‘’Biz öncelikli olarak yönetimimizle bir görev paylaşımı yaptık. Partimizdeki daha önce eksik yapılan yada az yapılan işlerin üzerine biraz daha yoğun gittik. Bunlardan en önem verdiğim iki tanesi, yerel basın ile düzenli çalışma zemini oluşturduk. Belirli zamanlarda basın toplantıları ve birebir ilişkiler kurduk. Yeni dönemde yine daha iyi ilişkiler kuracağız. Şu anki durum bile yetersiz. Parti içerisinde bir sosyal medya oluşturduk. Bunun danışmanlığını yapan sevgili kardeşim Salman bey’de bizi Türkiye’nin her yerine hatta Avrupa’ya yayacak şekilde çalışmalarımızı oradan resmetti. İkincisi ise STK’lar ile çok düzenli çalışmalar yaptık. Başkan Yardımcımız Kezban hanım iyi ilişkiler kurdu. Bizim daha önce bu alanda kendimizi ifade etme şansımız yokken, şu anda daha iyi ifade eder olduk. STK’lar ile Cumhuriyet Halk Partisinin kucaklaşması oldu. Gittiğimiz her yerden bize oy verdiler anlamında söylemiyorum ama oy verilse de verilmese de biz kendi politikalarımızı ve Cumhuriyet Halk Partisinin bir öcü olmadığını en azından anlatma şansını yakaladık.’’

‘’KİMSEYİ ÖTEKİLEŞTİRMEDEN ÇALIŞTIK’’

Parti içerisinde hiçbir zaman kendisine oy veren yada vermeyen olarak kimseyi ayırmadığını belirten Şengül, parti üyeleriyle ciddi manada çok sıkı diyaloglar kurduklarını söyledi.

Başkan Mahçiçek, personeliyle helalleşerek vedalaştı Başkan Mahçiçek, personeliyle helalleşerek vedalaştı

Benimle birlikte, ben İl Başkanı değilken bile birlikte çalıştığımız, şimdi örgütten sorumlu kardeşimiz Hülya hanım ve Nazlı hanım aracılığıyla partimizin tüm üyeleriyle bir kucaklaşma gerçekleştirdik diyen Şengül şöyle konuştu;

‘’Biz hiçbir arkadaşımızı parti içi yarışlarla bize oy vermedi diyerek ötekileştirmedik. Kongre bittikten sonra ben herkesi bana oy verdi olarak kabul ediyorum. Biz böyle yapmadığımız sürece, Parti içerisinde barışı sağlayamazsak seçmene ulaşma noktasında sıkıntı yaşarız. Ben hiçbir arkadaşımızı görevden alma teşebbüsünde bulunmadım. Tüm partililerimiz elini taşın altına koyarak yoğun şekilde çalıştı. Muhtarlarımızla defaten görüşmeler yaparak bizzat görüşmelerle, onlarla diyaloglar oluşturduk. Toplumun her kesimiyle kucaklaşmayı başardık. Yeterli mi? Elbette değil. Kucaklaşma sonrasında bütünleşmeyi sağlayacak politikalarımızla net olarak anlattığımız zaman ben inanıyorum ki partimiz bundan çok daha kazanımlarla çıkacak. Bunlar birer adımdı ve biz bu adımları attık. Bunların bir çoğu belki medyaya yansımıyor. Çünkü çok ciddi bir dönemden geçtik. Seçmen, kendisine yaptığımız ziyaretin bile gözükmesini arzu etmiyor. Bundan dolayı biz bazı çalışmaları çok gizlilik içerisinde yürüttük. Neticesinde kısmen verim aldığımız söylenebilir.’’

‘’ÖZTUNÇ, SİYASİ DURUŞ SERGİLEDİ’’

Göreve geldiği 2012 yılından bugüne kadar Cumhuriyet Halk Partisi’nin Kahramanmaraş’ta girdiği seçimlerde ki oy oranları ve başarılarında ne tür değişimler yaşandığı sorusu üzerine Esat Şengül, ‘’Biz rakamla değil, yüzdelik dilimlerle telaffuz ediyoruz. Bu süreç içerisinde inişli çıkışlı bir grafik yaşadık. Bunun nedeni ise 7 Haziran’da milletvekili çıkaramadık. Orada HDP ilk defa meclise gireceği için yoğun bir şekilde seçime asıldı ve daha çok bizim Elbistan, Pazarcık ve Nurhak yöresinin oylarına talip oldular. Kısmen bu oylardan da aldılar. Biz o dönem milletvekili çıkaramadık. Akabinde 1 Kasım seçimleri oldu ve kampanya süresi 40 gün gibi kısa süre olduğu için müthiş bir efor sarfettik. Oyları yükselttik ancak milletvekili çıkaramadık. Orada adayımız, mevcut milletvekilimiz Ali Öztunç, Kahramanmaraş’a da ciddi anlamda bir siyasi bir duruş sergiledi. Seçimi bin 500 civarında bir oy ile kaybettiği halde birlikte ilçeleri gezebilir miyiz? Bir teşekkür edebilir miyim? Dediğinde şaşırdım. Seçimi kaybetmesine rağmen birlikte gittik ve o gün Kahramanmaraş’ta biz kalıcı bir temel attık. İnsanlar kaybederken kazanmayı öğrenmeyeli diye düşünüyorum. Biz bunu sayın Öztunç’ta yaşadık. Bir dönem sonraki 24 Haziran seçimlerinde de yine seçimi kazanarak bunu gösterdi’’ dedi.

‘’SİYASET TARZIMIZ NEZAKET ÜZERİNE KURULU’’

Siyaseti, gerginlik siyaseti üzerine değil de nezaket üzerine kurduğunu belirten Şengül, Ölçü ve kriterini ortaya koyarak siyasetin yapılması gerektiğini söyledi.

Bize oy vermeyen seçmenin bize oy vermesi için yönlendirebiliyorsak ve buna çabalıyorsak burada müzakere ve diyalog gerekiyor diyen Şengül, ‘’burada ise siz kendinizi ne kadar sempatik ve doğrularınızı ortaya koyabilirseniz, vatandaş size bu anlamda teveccüh gösterir. Siz mevcut iktidarın ‘milletvekilleri ve il başkanlarını, belediye başkanlarını yerden yere vur’ gibi bir siyaset tarzı benim tarzım değildir. Ortada bir yanlış varsa onu o yöneticiler yapıyor. Bir yanlışı ortaya koyarak, ona bir de alternatif öneri götürerek karşınızdakine bunu gösterirsiniz. İktidardaki kişi bunu yapıyorsa sizde sorumluluk almalısınız. Ben genellikle bunu yaptım. Siz doğruyu yaparsanız, siz hakikati söylerseniz ve onun hizmetine cevap verebilecek şekilde olursanız vatandaşın oy verme durumu değişkendir. 80 öncesinde 3 Milletvekili 1 Senatör çıkaran Kahramanmaraş’ta birinci partiyken bugün biz tek bir vekile düştük. AK Parti birinci parti oldu. Demek ki siyaset tarzınızı böyle yaptığınız zaman vatandaş sizi samimi buluyor ve projenize inanırsa oy verir. Ben inanıyorum ki Kahramanmaraşlı hemşerilerimiz, bizim bu tarzımızı seviyor ve bunun ödülünü veriyor. Ben bunu son seçimlerde gördüm’’ ifadelerini kullandı.

‘’YARIN SEÇİM OLSA, ÖZTUNÇ BELEDİYE BAŞKANI OLUR’’

Cumhuriyet Halk Partisi’ne Kahramanmaraş’ta neden soğuk bakılıyor? Sorusu üzerine Esat Şengül, ‘’Cumhuriyet Halk Partisi 1980 yılı öncesinde birinci partiydi. Az öncede ifade ettiğim gibi 3 Milletvekili 1 Senatör çıkarıyorduk. Dolayısıyla Kahramanmaraş’ta yaşanan talihsiz olaylar ve o olaylar sonrası partimizin o dönemdeki genel merkez yönetimi gerek sosyolojik, gerek psikolojik analiz yapmadı veya yapamadı. Bundan dolayı dün partimizde milletvekili olan bir ailenin mensubu bugün partimizde olmadığı gibi iktidar partisinde yeğeni milletvekili. Kahramanmaraş’ta ciddi potansiyeli olan bir partiyken, bizden kaynaklı bir eksiklikten dolayı vatandaş tercihini bugün ki iktidardan yana kullandı. Biz yerel seçimlerde şunu gösterdik ki, CHP’nin artık halka ve sokağa indiğini gösterdik. STK’lar muhtarlar, sokak örgütlenmeleri vatandaşın acısı ve sevincine ortak olduğumuz yaşattığımız çalışmalarla toplumun tüm kesimlerine hitap eden broşürlerimizle bunları anlattık. Bundan sonra Kahramanmaraş’ın ve hemşerilerimizin teveccühü CHP’ye olacaktır. Yerel seçimlerde yüzde 9.5’ten yüzde 27’ye bizi yükselttiler. Dolayısıyla biz bu yönüyle de CHP’de Türkiye birincisi bir il olduk. Ben inanıyorum ki yarın yerel seçim olsa, hemşerilerimiz Ali Öztunç’u buraya belediye başkanı yapar. Bu iş istemekle arzu etmekle ve kendini ifade ederek seçmene güven vermekle ilgili bir durumdur’’ dedi.

HABER: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: TE Bilişim