Koç, ilk olarak kahvaltıda basın mensuplarıyla bir araya gelirken, kahvaltı programına İskenderun Kaymakamı İskender Yönden de katılım gösterdi.

Kahvaltı sonrası, Orman Yangınlarına Müdahale Helikopteri ile gazeteciler gruplar halinde bölge üzerinde yaklaşık yarım saat uçuruldu.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç ile Hatay Vali Muavini Yusuf İzci, Arsuz Kaymakamı Musa Sarı ve diğer Orman ilgilileri Arsuz Orman Müdürlüğünde, Orman Yangınlarına Müdahale konusunda basın mensuplarını bilgilendirdi.

Orman Bölge Müdürlüğü olarak yangına hassas bir coğrafyada olduklarını kaydeden Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç; “Müdürlük olarak Orman yangınlarında etkili bir mücadele ortaya koyuyoruz. Orman yangınlarıyla hem havadan, hem karadan, teknolojinin son imkanlarını kullanarak mücadele ediyoruz. Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde 533 işçi, 47 arazöz, 18 su tankeri, 74 ilk müdahale aracı, 8 dozer, 7 greyder ve 5 treylerin kara gücünü oluşturuyor. Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde yangınları erken fark edebilmek ve anında müdahale gerçekleştirmek için 16 yangın gözetleme kulemiz de personellerimiz tarafından nöbet tutulmakta ve ayrıca bu yıl ilk kez Bölge Müdürlüğümüz Antakya orman işletme müdürlüğümüz sınırları içerisinde 4 adet insansız yangın gözetleme kulesinin kurulumu yapılarak gözetleme faaliyetlerine başladık. Bölge Müdürlüğü olarak orman yangınlarına havadan da müdahale etmek için 2 adet yangın söndürme helikopteri 1 adet amfibi uçak bulunmaktadır. Ayrıca 2021 yılında Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde 1 adet İHA ormanlarımızı gözetleme çalışmalarında bulunmakta ve anlık bilgi aktarımı yapmaktadır” dedi.

Dünyada iklim değişikliği ve kuraklık sebebiyle 2020 yılında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıcak ve kurak bir yıl geçtiğini kaydeden Koç; “Ülkemiz Akdeniz iklim kuşağında yer alıp, yangın riskinin yüksek olduğu ülkelerden birisidir. Özellikle Akdeniz ve Eğe Bölgesi sahile yakın yerler yangına birinci derecede hassas bölgelerdir.

Hatay İlimizde 2020 yılında toplam 101 adet orman yangın meydana gelmiş 4.978 hektar ormanlık alan zarar görmüştür. 4.878 hektarı Samandağ, Belen ve İskenderun yangınlarında yani sadece 3 yangında meydana gelmiştir. Bu üç yangında 25’i hava aracı olmak üzere 1.127 araç, 2.400 personel, 183 saat süreyle mücadele etmiştir. Hava araçları 28.000 ton, kara araçları yaklaşık 43.000 ton su atmıştır. Bu yangınlarda yangına ulaşabilmek için 200 kilometre yol yapılmıştır.