Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesine inşa edilen ve şehrin doğuya doğru gelişimine katkı sağlayacak Yeni Kent Toplu konut projesine 1296 daireye üye kaydı yapıldığı öğrenildi. Dulkadiroğlu Belediyesinin ilk toplu konut projesi olan bölgenin konut ihtiyacını da karşılayacağı belirtilirken, Yaklaşık iki aydan beri faaliyetlerini sürdüren şantiyenin 126 milyon bedeli olduğu ifade edildi.

Dulkadiroğlu Yeni Kent Yapı Kooperatif Başkanı Sebuk Tekin Alparslan, ''Kooperatifimizin gidişiyle ilgili bundan sonra ara ara yapmayı düşündüğümüz bilgilendirme toplantılarımızın bu birincisi. Hem kamuoyunu hem de üyelerimizi aydınlatmak adına bu tür toplantılardan sık sık yapacağız inşallah. Kooperatifimiz bilindiği üzere 2018 Haziran ayında kuruldu. 2017'den bu zamana kadar plan çalışmaları arazi satın alma çalışmaları ve ruhsat çalışmaları yapıldı. Akabinde ihalemiz yapıldı. Yaklaşık iki aydan beri şantiyemiz faaliyetlerine hızlı bir şekilde devam etmektedir'' dedi.

Şantiyenin 130 dönüm arazi üzerine kurulduğunu belirten Alparslan, ''1332 konut, 1500 metre kare iş yeri yapacağız. Burada tam olarak günlük şu anda sekiz daire üretiyoruz. Bunun altından lojistik sistemleri sağlayan elektrik mekanik sistemleriyle ilgili imalatlarımız devam ediyor. Duvar imalatları devam ediyor. İhale yapılan firmamız tarafından gerekli bağlantı yapıldı. Şu anda çok hızlı bir çalışmamız var. Kamunun yaptığı ihaleler açısından burası şu anda Kahramanmaraş’ın en büyük şantiyelerinden biri. Yaklaşık 126 milyon bedelli bir şantiye burası. Günlük 350 metre küpten fazla beton dökülüyor. Şu anda 120’ye yakın personel var. Ekiplerin ve iş kalemlerinin artmasıyla burada 500 kişiye yakın personel çalışacak. Dairelerimiz brüt 140 metre kare net 121 metre kare 85-130 arası daire fiyatlarımız var. Bunların 113 bin ortalama maliyetleri var. Üyelerimizden toplanan peşinatlarla arsa alındıktan sonraki kısımlar şu anda inşaat sürüyor. Devamı özel katılım bankaları üzerinden finanse edilecek. Özel katılım kuruluşlarından alınan şu andaki oranlarla rekor seviyesinden düşük. 0,95 gibi bir orandan bahsediyoruz. Bu şu anda Türkiye şartlarında çok komik bir oran. Anlaştığımız kurum üzerinden görüşmelerini yapıyorlar. Şantiyemiz bu şekilde hızla yürüyor'' dedi.

Buranın kar amaçlı bir kuruluş olmadığını belirten Alparslan, ''Buradaki maliyet herkese yansıtılacak. Birinci unutulmaması gereken husus bu. İkincisi kooperatif ilan edildiğinde herkese kullanılan cümle şuydu; 'Üç yıllık bir program birinci yıl plan ihale aşamalarıyla geçer. İki yıl imalat sürer. Arkadaşların serzenişleri şu işte bu bir yıl zarfında malzemeye zarf geldi. Malzemeye zam gelmesini e siz ne biz ne de üyeler ister. Ama bu gelen zammı kimsenin cebinden ödemesi gibi bir durum yok. Bundan dolayı bir artışımız var. Bizim alan projelerimiz üzerinde 1296 daireye üye kayıt etmiştik. Artışlar var ama tarafları zarar verebilecek boyutta değil' Bundan sonra sorun olmayacak. Belli bir bedel üzerinden Şubat ayında bunun ihalesi yapıldı. Belediye şirketimiz ak kent aldı. Şu anda risk tamamen ak kent şirketimizde. Kooperatif olduğumuz için maliyetleri aktarmak zorundayız. İhalenin geç yapılma sebebi kesin ihale sonuçlanmadan ihale yapamazsınız. İhale mevzuatına aykırı bir şey. Her türlü süreçler tamamlandıktan sonra ihalesi yapılır.''

Yeni Kent Yapı Kooperatif Başkanı Sebuk Tekin Alparslan daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlaması ile birlikte toplantı sona erdi.

HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN