Alcı, yayınladığı mesajında muhasebe meslek mensuplarının "Muhasebe Haftasını" kutlayarak, mesleki sorunların bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti. 

Başkan Halit Alcı, "Mesleki sorunlarımızın çözüm noktasında haklı mücadelemizi yapmak ve taleplerimizin karşılanması için bu yıl TÜRMOB öncülüğünde 1 Mart Kutlamaları ANKARA'da yapılacaktır. Odamız Kutlamaları 4 Mart Pazartesi günü 10.00-15.00 saatleri arasında Odamızda Kokteyl ve Tebriklerin kabulü, Saat 14.00 da Yeni ruhsat alan Meslek Mensuplarımızın Ruhsat töreni yapılacaktır. Mesleki sorunlarımızın çözümü angaryanın son bulması dileğiyle tüm camiamızın 1-7 Mart Muhasebe Haftasını kutlar, saygılar sunarız." ifadelerini kullandı.

Ayrıca genel olarak yapılan basın açıklaması ise şu şekilde; 

Son zamanlarda SMMM ler genç yaşlarında kalp ve benzeri hayati rahatsızlıklar sonucu yaşamlarını kaybetmektedir,  mesleğimizin getirmiş olduğu yüke, strese ve tempoya dayanamaya çalışıyorlar.

Angarya ve iş yükü stresi meslektaşların kronik hastalıkları haline gelen, Şeker, Kolesterol, Yüksek Tansiyon, Kalp Krizi, Beyin Kanamaları, Felç gibi ölümcül hastalıklarla ansızın aramızdan ayrılmalarına neden oluyor. Yatarak tedavi olduğu için işlerini takip edemeyen, beyannamelerini veremeyen veya geç veren meslektaşlarımızın sayısı ise tahmin edilenden çoktur. Buna birinci dereceden yakını yoğun bakımda yatan meslek mensubunun hastane koridorlarından yaptığı beyannameleri de üzülerek ekleyebiliriz.

Son yıllarda birçok meslek mensubu sağlık alanında kendilerini ihmal ediyorlar, bunun ana sebebi periyodik sürelere bağlanan evrakların GİB, SGK ve diğer Kamu kurumlarına süreli verilmesi, yukarıda yazdığımız sağlık sorunlarını tetikliyor.

Hastalık, Analık-Doğum, Yakınlarının vefatı, Evlenme, Tabi ve Doğal Afet(Deprem, sel, yangın) buna benzer mücbir sebeplerde orta da varlığını sürdürse bile, bu mücbir sebepler yasada olmadığı için maalesef meslek mensubuna uygulanmıyor. Meslek mensubu evlendiğinde mutlu gününde işi, Anne olduğunda işi, Eşi çocuk dünya getirdiğinde işi, Anası-babası ve yakını vefat ettiğinde cenaze de işi, İş yeri yansa da Deprem de yerle bir olsa da, sel götürse de işi ile birlikte yaşamak zorunda. Hatta vermesi gereken beyannamelerin son gününde vefat etse dahi işini yapamadığından dolayı müşterileri cezalarla karşı karşıya kalıyorlar.

Hiçbir vergi istisnası veya indirimi olmaksızın gece gündüz çalışan, Maliye teşkilatı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ücretsiz personeli konumuna düşürülen, devlet teşvik ve kredisi kullanmaksızın uzun yıllar hizmet veren meslek mensuplarımız, arabuluculuk gibi asıl iştigal konularında dahi göz ardı edilmekte, ancak poşet uygulaması gibi işlemler bile meslek mensubunun üzerine bindirilerek günden güne kan kaybettirilmektedir.

Mesleğimizin zorluklarını, meslektaşın üzerine yüklenen, sorumlu olmadığı halde yapmak zorunda kaldığı işlerin fazlalığından dolayı, kendisine, ailesine, sosyalleşmeye ve en önemlisi sağlığına zaman ayıramayan meslektaşlarımızın daha iyi şartlarda çalışabilmesi için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini yıllarca her türlü platformda dile getirdiğimiz halde her hangi bir düzenleme yapılmamıştır.

GÖRÜYORUZ Kİ;

Meslek mensupları olarak sorumluluklarımız çok fazla ve HASTA OLMAYA BİLE HAKKIMIZ YOK!

Hepimizin bildiği gibi 3568 sayılı meslek yasamız, 1989 yılında çıkmış ve artık GÜNCELLİĞİNİ YİTİRMİŞTİR.

Sürekli değişen mevzuatla asla dinlenme fırsatı bulunmayan bizlerin hiçbir tatili, mücbir sebebi, yurt dışı temsil hakkı bulunmamaktadır. Yasalaşması için büyük mücadele verdiğimiz Mali Tatil olarak çıkan düzenlemenin, BİZLERE HİÇBİR KATKISI YOK. Meslektaşımız birçok sorunla baş başa bırakılmış, angaryalara boğulmuş, bu emeğine karşılık kamudan hiçbir gelir elde edemediği gibi personelini, kirasını, bilişim, yazılım, kırtasiye vb. giderlerini kendisi karşılamak için yoğun çalışma temposuna girmiştir

BİZLER;

SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNUNDA Değişiklik Yapılmasını istiyoruz. TÜRMOB ve ODALARIN görüşünün alınarak hazırlanacak güncel MESLEK YASASININ biran önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülerek yürürlüğe girmesini ve mesleğimizi daha iyi koşullara taşımasını istiyoruz.

Bu konuda senelerdir her platformda ifade ettiğimiz aşağıdaki düşüncelerimizin yeni yasada yer almasını istiyoruz.

3. Dereceye kadar yakınının ve elbette meslek mensubunun şahsi hastalık, vefat vb. gibi durumlarında MÜCBİR SEBEP hakkına sahip olmasını,

Meslek mensuplarının düzenlemiş olduğu sözleşmelerdeki damga vergisinin kaldırılması,

-Serbest meslek faaliyetlerinde  %  90 KDV Tevkifatı yapılmasını

-Serbest meslek giderlerinin genişletilmesini,

- Birçok meslekte olduğu gibi Müşavirlik yıpranma payının ( Beyin Amortismanı ) getirilmesini,

-Mesleki faaliyette KDV’nin, Gelir Vergisi Kanunda olduğu gibi “tahsilat esasına’’ bağlanmasını,

-Dördüncü dönem geçici verginin kaldırılmasını,

-Beyan ve ödemede daha uygun bir süre verilmesini,

-Yeni işyeri açacak meslek mensuplarına KOSGEB desteğinin verilmesini,

- Nasıl poşet beyanı GİB dahil edilerek meslektaş aracılığıyla gönderilmesi çözümleniyorsa, yıllardır Bakanlığın vesayeti altında bulunan hep üvey evlat muamelesine tabi olan, Vergilerin tarh, tahakkuk, tahsilatında bedava memurluk yapan çilekeş, cefakar meslektaşın yıllardır bir türlü çözülemeyen kanayan yarası haline gelen tahsilat sorununa da artık bakanlık bir el atmalı.  Muhasebe ücretinin de tahakkuku ve tahsilatı GİB’ e dahil edilmeli, ücret ödendiği taktirde vergisi kaynakta kesilerek meslek mensubunun hesabına her ayın 10 gününde havale yapılmalı. Şayet müşteri tarafından ücret ödenmediği takdirde meslek mensubunun bu müşterinin beyannamesini yollamasına engel getirilmeli.  Ayrıca ödenmeyen her ay için 6183 sayılı AATUK. gereği gecikme zammı tatbik edilmeli.

Meslek mensubu hem E-birliğe hem de Gelir idaresine ayrı ayrı sözleşme tanzim etme yerine Avukatların notere yaptırdığı vekâletname gibi, GİB aracılığıyla bir sözleşme düzenlenmesi ve bir bildirimin yapılması sağlanmalı.

Nüfus, mükellef, meslek mensubu sayısına göre de müşteri kotası getirilmeli böylece tekelleşme önlenmelidir. Denetçiliği tekelinde tutanların, bir yandan da müşavirlik yapmaları (yan şirketler kurma yoluyla kanunu dolanmaları) engellenmelidir.

Avukatlar gibi Yasada değişik yapılarak Türmob yardım sandığı kurulmalı, uygun koşullarla meslektaşların istifadesine sunulmalıdır.  Zira bürolarımız teknoloji çağın gerisinde kalmaya başladı.

TÜRMOB’da temsil sorunu çözülmelidir. Temsil sorununun en şikayetçi kesimi Mali Müşavirlerdir. İki eş başkan olmalı biri YMM diğeri SMMM,  6 üye SMMM’lerden, 3 üye YMM’lerden olmak üzere toplam 9 üye veya aynı oranla 15 üye.

YMM - SMMM ortaklığının engellenmemesi ve Sosyal Güvenlikte 6111 sayılı yasadan her vatandaş gibi meslektaşlarda yararlanmalıdır.

Vergi incelemelerine başlama işlemi YMM ve SMMM ye de bildirilmelidir. İncelemelerde yasal olarak istenmesi gereken defter ve belgeler harici inceleme elemanlarının sorumluluk yazarım tehditleriyle ekstra angarya isteklerine son verilecek düzenlenme yapılmalıdır.

Beyannamelerin imzalanmasıyla ilgili parasal sınırlamalar kaldırılmalıdır.

Tevkif yoluyla vergilendirme yerine her kesimin beyan yoluyla vergileme yapılmalı.

Defter Beyan sistemi daha pratik hale getirilmeli gereksiz ayrıntıya boğulmadan yapılacak değişikliklerde bu sistemin uygulayıcısı durumunda olan meslektaşların görüşü de alınmalıdır. Defter beyan sisteminden Meslek Mensubu olmayanların beyanname göndermesinin engellenmesi gerekmektedir.

MESLEKTAŞLARIMIZIN İŞ YETİŞTİRME STRESİ ALTINDA HAYATINI KAYBETMESİNİ İSTEMİYORUZ.

Mesleki onuru ve sorumluluğuyla her erdemli insan gibi işlerini zamanında yetiştirmek için sağlığını hiçe sayarak çalışan meslektaşlarımız birer meslek şehididir. Ama biz mesleğimiz yüzünden sağlığımızdan olmak değil, Mesleğimizi ‘sağlıklı’ yapmak istiyoruz! Sabrımız kalmadı. Kamuoyuna saygıyla duyururuz.