İlk olarak Bağımlılığın ne olduğuna değinen Kahramanmaraş Madde Bağımlılığı Mücadele Dernek (KAMED) Başkanı Mehmet Hacıbebekoğlu şu ifadeleri kullandı: “Bağımlılık, bir maddenin veya davranışın yaşamı ve sağlığı olumsuz etkilemesine rağmen kullanımına veya yapılmasına devam edilmesidir. Fiziksel bağımlılık, kullanılan maddeye karşı bir adaptasyon gelişmesine bağlı olarak maddenin varlığına karşı duyulan fizyolojik bir istektir. Ruhsal bağımlılık ise kişinin duygusal ya da kişilik yapısı gereği, gereksinimlerini tatmin etme/giderme amacı ile o maddeye veya davranışa düşkünlüğüdür. Bağımlılık kişinin bedensel, ruhsal sağlığını ve sosyal hayatını yok etmektedir. Diğer bağımlılıklar gibi teknoloji ve kumar bağımlılığı da kişiye, aileye ve topluma psikolojik, sosyolojik ve ekonomik zararlara yol açmaktadır. Ülkemizde ve dünyada bağımlılık oranı hızla artmaktadır ve bağımlılık yapıcı maddeye başlama yaşları gittikçe düşmektedir. Ayrıca toplumda teknoloji bağımlılığı da her geçen gün artmaktadır. Toplumun felaketi sayılabilecek bağımlılıkları engellemek ancak riskleri analiz ederek tehlikeleri ortadan kaldırmak ve toplumsal bilinci artırmakla mümkün olacaktır.”

“2017 Yılında derneğimizi Kahramanmaraş Valiliğimizin destekleriyle ve İçişleri Bakanlığı talimatı doğrultusunda kurduk. 2018 yılının yarı dönemine kadar üye oluşturma, böyle bir derneğin olduğunu duyurmaktı, geri kalan yarı döneminde ise TC İçişler Bakanlığı Sivil Toplum İlişkiler Genel Müdürlüğüne sunmuş olduğumuz Bağımsız Hayatta Kal projesi, o projenin kabulünden sonra Kamu kurumları ve yerel yönetimleri de projemize dahil ederek projemizi sürdürdük. Bu süreçte kamu ve yerel yönetimlerde kendilerine müracaat eden hastaları bize yönlendirmeler oldu.”-Diyen Başkan Hacıbebekoğlu şunları kaydetti: “2019 yılında yine İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum İlişkileri Genel Müdürlüğüne

Sunmuş olduğu projede 1.Akdeniz Ulusal Bağımlıkla Mücadele çalıştayı ve semineri adı altında bir projemiz gerçekleşti, onayladı. Proje tabi çalıştaydı ve bağımlılık üzerine de Kahramanmaraş'ta ilk defa ilimizde böyle bir çalıştay yapılıyordu.”

2020 yılında pandemi dolayısıyla bir çok faaliyetlerimizi yapamadıklarına vurgu yapan Hacıbebekoğlu şunları söyledi: “Pandemi dolayısıyla faaliyetlerimiz tam icra edemedik, Fakat yine de boş durmadık. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine ortaklık bir

Program düzenledik şehrimizin en kalabalık olduğu caddede, İl özel idare binası önünde stantlar açtık. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemiz, İl Müftülüğümüz, İl sağlık Müdürlüğümüz, Narkotik Şube Müdürlüğümüz ve dernek olaraktan 500 kişiye çorba ikramı yaptık, 5000 kişiye bilgilendirme el broşürü dağıttık. Daha sonrasında Aile Çalışma Ve Sosyal Politikalar İl Müdürümüz ile görüştüğümüzde kendi ofisimizde bireysel danışmanlık hizmetleri vermek istiyoruz dedik ve sağ olsunlar kabul ettiler. Bizlere bir psikolog görevlendirme yaptılar ve haftanın iki günü Salı Çarşamba günleri saat 09-16:00 arasında yaklaşık üç yüz aileye ve bağımlı birey de aile bireysel danışmanlık hizmetleri sunduk. Bağımlılıktan kurtulan annelerimiz ve çocukları kaynaşsınlar diye yaz döneminde 3 piknik gezisi yaptık. İki adet Kamu Spotu hazır ettik, fakat pandemiden dolayı kamu spotlarımızın haberini ve tanıtımını yapamadık. İnşallah 2021 yılında yapacağımız ilk programımız olacaktır.

Müftülüğümüzle de okul tatil dönemlerinde anne kuran kurslarına yönelik bir çalışmamız oldu. İl müftümüzün sağ olsun çok büyük katkılarını gördük. Eğitmenlerimizle birlikte yaklaşık biz bin iki yüz anneye Madde bağımlı ilgili bilinçlendirme bilgilendirme eğitimlerini tamamlamış olduk. Şuanda da bize müracaatlarda aile danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Maddi durumu iyi olmayan bağımlı birey ailelerine dağıtılması için Kızılay'dan yaklaşık 180 adet gıda yardım kolisi aldık ve dağıtımını yaptık. İHH’dan çok yoksul kurban kesemeyecek durumda olan iki tane ailemiz için canlı kurban aldık. İl müftülüğümüzden 25 adet

kurban payı aldık ve ailelerimize dağıttık. Kızılay ile işbirliği içinde son olarak yaklaşık 120 çocuğumuza mont giydirdik.”

“KAHRAMANMARAŞ’TA BAĞIMLILIĞA SAVAŞ AÇTIK”

Başkan Hacıbebekoğlu, Kahramanmaraş’ta bağımlılığa savaş açtıklarını belirterek, “Derneğimizin çalışma azmini ve yerelde iş birliğini güçlendirmek istiyoruz. İnşallah bu çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğiz. Sizleri geleceğimiz olan çocuklarımıza sahip çıkmaya davet ediyorum. Bağımlılık, bir maddenin veya davranışın yaşamı ve sağlığı olumsuz etkilemesine rağmen kullanımına veya yapılmasına devam edilmesidir. Fiziksel bağımlılık, kullanılan maddeye karşı bir adaptasyon gelişmesine bağlı olarak maddenin varlığına karşı duyulan fizyolojik bir istektir. Ruhsal bağımlılık ise kişinin duygusal ya da kişilik yapısı gereği, gereksinimlerini tatmin etme/giderme amacı ile o maddeye veya davranışa düşkünlüğüdür. Bağımlılık kişinin bedensel, ruhsal sağlığını ve sosyal hayatını yok etmektedir. Diğer bağımlılıklar gibi teknoloji ve kumar bağımlılığı da kişiye, aileye ve topluma psikolojik, sosyolojik ve ekonomik zararlara yol açmaktadır. Ülkemizde ve dünyada bağımlılık oranı hızla artmaktadır ve bağımlılık yapıcı maddeye başlama yaşları gittikçe düşmektedir. Ayrıca toplumda teknoloji bağımlılığı da her geçen gün artmaktadır. Toplumun felaketi sayılabilecek bağımlılıkları engellemek ancak riskleri analiz ederek tehlikeleri ortadan kaldırmak ve toplumsal bilinci artırmakla mümkün olacaktır.” dedi. (Özel Haber/Saniye ARIK)