Özellikle Akdeniz ülkelerinin tarım sektöründe önemli rol oynayan ve ekonomik değeri yüksek olan Zeytin'in üreticilerinden olan Kahramanmaraş'ta, sektör buluşması düzenlendi.

Açılış konuşmasının ardından, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Zeytin'in önemine dikkat çekti.

TÜİK verilerine göre, Kahramanmaraş'ta 2.5 milyon adet zeytin ağacı bulunuyor. Meyve veren yaşta yağlık zeytin ağacı sayısı bakımından iller arasında 14.sırada bulunan Kahramanmaraş, henüz meyve vermeyen yaşta 750 bin zeytin ağacı ile iller arasında 7.sırada yer alıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Erkoç, İlimiz ikliminin zeytin üretimine uygun olduğunu belirterek Kahramanmaraş'ın zeytin üssü olabileceğini söyledi.

Başkan Erkoç, ''Zeytin bölge olarak bizim hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Gastronomimizin en önemli zenginliklerinden birisidir. Biz büyükşehir belediyesi olduktan sonra hamd olsun önemli adımlar atmaktayız ve vatandaşları zeytin dikimine teşvik ederek zeytin fideleri dağıtmaktayız'' dedi.

Ülkemizin geleceği ve dış ticareti açısından bunun çok önemli olduğuna değinen Erkoç, ''Geçen yıl İspanya'ya gimiştim orada üretime ne kadar önem verdiklerini gördüm. Çok kısa vadeli dikimler yapıldığını gördüm. Dikiyorlar 8. yılda dikerek yenisini dikiyorlar yeni bir tür geliştirmişler. Buraya geldiğimde yetkililere aktarmıştım 2.yılda ürünebilmekte, 6 yıl ürün almaktalar 6 yıl ürün aldıktan sonra odun haline getirip yerine yenilerini dikmekteler. Çok enteresan bir durum olduğunu anlattı.

Üretim için iklimin çok önemli olduğunu söyleyen Başkan Erkoç, ''Bu sanayidede böyledir. Kahramanmaraş'ımızda tekstil üretimi var iplik üretimi. Bu İpliği üretebilmek için bir iklim ortamı ayarlanıyor. Mekanik sistem ve klimalar ile içerideki nem oranı hava miktarını önemli bir yatırım yaparak ayarlamak zorundasın.Yani iplik üretebilmek için sadece iplik makinasına yatırım yapmıyorsun. O ipliğin üretilmesi için o atmosferi ve iklimi ayarlayacak makina tehsisata ihtiyaç olduğunu belirtti.

Hamd olsun Kahramanmaraş'ın doğal iklimi zeytin üretebilmeye çok yatkın diyen Erkoç, ''İnsanlarımızda zeytincilik konunda ata'dan, dede'den gelen bilgi birikimi var.Bunu toplaması ve toplanması gerçekten çok nazik bir iş. Biz hepsini büyüklerimizden öğrendik çocukluğumuzda zeytinle temasımız var. Hemen hemen her ailenin zeytin ile bir bağı vardır. Kahramanmaraş zeytin üssü haline gelebilir. Biz bu konu ile ilgili olarak öneri ve teklifimizi sunmaktayız. En son olarak Türoğlu ilçemizin yamaçlarını teklif ettik. Şu an orman hazine arazisi olarak görünmekte ama hiç bir ağaç yok. Buralara zeytin dikilmesi ile ortak proje yapabileceğimizi, orada bakımını yapacak vatandaşlara dağıtabileceğimizi söyledik. Böyle bir teklif sunduk'' dedi.

Vatandaşlarımızdan istediğimiz, özellikle atıl durumda ki arazilere zeytin dikmeleri, buğday pamuk endüstriyel bitkilerin dikilemediği alanlara, zeytin dikerek ekonomiye kazandırabiliriz'' diyerek sözlerini tamamladı.