Başkan Erkoç mesajında şu ifadelere yer verdi: “Ahilik; sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir gelenektir. Yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şekli; toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürdür. Ahilik ticaretin ötesinde, yüksek bir ahlakın öğretildiği yaşam tarzı, bir felsefedir.

Anadolu coğrafyasında kardeşçe yaşamanın temel öğelerinden biri olan ahilik kahraman şehrimiz için de çok derin anlamlar taşımaktadır. Kardeş anlamındaki “ahi” kelimesinden gelen ahilik kavramı, toplumumuzda sadece esnaf birliğini sağlamamış, o toplumda yaşayan herkesi birbiriyle kaynaştıran, dayanışma sağlayan bir olgu olmuştur. Kültürümüzde ahilik din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeyen, zengin-fakir ayrımı yapmayan, çalışmanın ve üretmenin temel ahlak kuralı sayıldığı, herkese eşit muamele yapılan bir anlayışın simgesidir.  Malının çokluğuyla değil, kazancının bereketiyle övünen insanların oluşturduğu Ahilik, Selçuklu ve Osmanlı'da olduğu gibi günümüz Türkiye’sinde de varlığını sürdürmesi gereken çok önemli bir gelenektir. Bunun için de esnafımıza çok büyük görevler düşmektedir. O sebeple ahilik kavramının günümüzde yaşatılmasının hem ekonomik gelişmemiz açısından, hem de demokrasimizin yerleşmesi ve sosyal barışın yaygınlaşması açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum.  Biz bu kültür sayesinde hala 'Gerçek zenginlik gönül tokluğuyladır' ve ‘hilesi hurdası yok, kanaattir karımız' diyebiliyoruz.

Yüzyılların içinden süzülerek gelen bu geleneği, bu kültürü çok hassas şekilde muhafaza etmek, güçlendirmek ve gelecek nesillere hep birlikte aktarmak zorundayız. Bu duygularla emeğin en yüce temsilcilerinden olan esnaflarımızın Ahilik Haftasını kutluyor, hayırlı kazançlar diliyorum.”

Editör: TE Bilişim