Türkiye Belediyeler Birliği Belediye Akademisi organizasyonu ile yerel yönetimler alanında bir ilk olma özelliği taşıyan Sempozyum, ülkemizdeki tüm yerel yönetimleri, akademisyenleri ve yerel yönetimler alanında çalışan birçok kurumu bir araya getirdi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Sempozyum programının açılış oturumunda davetlilere hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasına “Milletin evine hoş geldiniz” sözleriyle başladı. Bu Sempozyumun, 31 Mart'ta yapılacak olan mahalli idareler seçimi öncesi gerçekleştiriliyor olmasını çok isabetli bulduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sempozyumun hem yerel yönetimlerle ilgilenen akademisyenlere ve politika belirleyicilere hem de uygulayıcı konumundaki belediye başkanlarına ışık tutacağına inandığını ifade etti.

İki gün süren Sempozyumun Moderatörlüğünü Prof. Dr. Yılmaz Bingöl’ün üstlendiği “Yönetimler Arası İdari ve Mali İlişkiler” başlıklı ilk oturumda Cumhurbaşkanlığı sisteminin yerel yönetimlere getireceği yeni vizyon ve yaklaşımlar, Yerel yönetimler ile merkezi idare arasındaki ilişkiler değerlendirildi.

Oturumda Prof. Dr. Yüksel Demirkaya “Yerel Yönetimlerde Katılımcılık ve Yönetişim” Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyesi ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Hayrettin Güngör“Yönetimler Arası Kaynak Paylaşımı”, Prof. Dr. Kerem Alkin “Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma Genel Çerçeve Vizyon”, Doç. Dr. Mehmet Zahid Sobacı ise “Cumhurbaşkanlığı Sisteminde Yerel Yönetim Politikaları” başlıklı sunumlarıyla yer aldı.

Güngör, “Belediyelerin Genel Bütçe Payları” konusunda gerçekleştirmiş olduğu sunumunda;

Kamu Gelirleri ve Belediyelerin Payları konusunda Türkiye’deki toplam kamu gelirlerinin yüzde 80’inin merkezi idarece, yüzde 20’sinin ise yerel yönetimlerce kullandığını belirterek, belediyelerin 120 milyar civarındaki toplam gelirinin yüzde 51’inin genel bütçeden, yüzde 49’unun da özgelirlerden oluştuğunu ifade etti. Bu oranın tüm belediyeler için aynı olmadığını söyleyen Güngör; “Pastaya baktığımızda en büyük payı büyükşehir belediyelerinin, ardından büyükşehir ilçe belediyelerinin aldığını ve geri kalan kısmın kendi içerisinde diğer mahalli idarelere dağıtıldığını görüyoruz.” dedi.

Kişi Başı Pay Dağılımındaki Farkın Yüksek Olması, Vergi İadesi Mahsubu, Kaynak ve Görev Paylaşımı Uyumu, Mülteci Sorunu, Mülteci Barındıran Belediyeler ve Büyükşehir İlçe Belediyesine Dönüşen Belediyelere İlave Kaynak Verilmesi konularında Büyükşehirlerle ilgili pay dağılımında yaşanan sorunlardan bahseden Güngör ardından konu hakkında öneriler sundu.

Büyükşehirlerde kişi başı pay farkının kabul edilebilir seviyeye getirilmesi veya ortalamanın altında kalan belediyelere denkleştirme ödeneği verilmesi, Bir ildeki vergi iadeleri tutarı, ülke ekonomisi ve ihracat ile ilgili olduğundan vergi iadelerinin bütün büyükşehir belediye payından mahsup edilmesi, Büyükşehirlere tahsis edilen genel bütçe payının büyükşehir belediyesi, büyükşehir ilçe belediyesi ve SUKİ’ler arasında görev ve yetkileriyle uyumlu paylaştırılması, Genel bütçe paylarının dağıtımında mülteci nüfusunun ilave edilmesi, Büyükşehir ilçe belediyesine dönüşen 348 belediyeye her yıl Mart, Haziran ve Eylül aylarında genel bütçe paylarının 2 kat verilmesi konularında önerilerde bulunan Güngör, yoğun ilgi gören sunumun ardından katılımcılar tarafından yöneltilen soruları cevapladı.