“İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik” ile ikinci el oto alım satımında yetki belgesi zorunlu hale gelecek ve herkes kafasına göre ikinci el araç satışı yapamayacak. 

* Yetki Belgesi Aralık'ta Başlıyor

* Önüne Gelen Araç Alıp Satamayacak

Şubat 2018’deki düzenleme ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmeler ile galericiler sitesi gibi içinde ikinci el taşıt satışı yapılan toplu iş yerlerine, getirilen şartlara uyum sağlamaları için 13 Ağustos 2019’a kadar süre verilmişti. Sistem alt yapısı eksikliğinden dolayı süre Aralık ayına kadar uzatıldı.

ALT YAPIDAN DOLAYI ERTELENDİ

Konuyla ilgili olarak Kahramanmaraş'ta Bugün Gazetesine açıklamalarda bulunan Oto Galericiler Sitesi Dernek Başkanı Turan Demirciler, ''Normalde resmi gazetede yayınlanan taslağa göre Ağustos ayında yürürlüğe girmesi gerekiyordu. Ancak alt yapı eksikliğinden dolayı girmedi. Tekrardan Aralık ayına bir erteleme oldu. Aralık itibariyle belge olmadan satış yaptırılmaması planlanıyor. Süre uzamadığı sürece sistem hayata geçecek. Sisteme göre, 160 bin km üzerindeki araçlar garanti kapsamı dışında olacak. 8 yaş üzerindeki araçları da yine garanti dışına atıyor. Bunun dışındakileri tüketici istediği takdirde garanti kapsamında bu malı alabiliyor'' dedi. Demirciler, ikinci el araç alımı yapacak vatandaşlara da uyarı ve önerilerde bulundu.

SİSTEM NELER GETİRİYOR?

İkinci el araç alım satımlarında yetki belgesinin zorunlu hala gelmesiyle 8 yaş veya 160 bin km’ye kadar ikinci el otomobillerin alım satımında ekspertiz raporu şart olacak ve yetki belgesi almayanlar ikinci el araç satışı yapamayacak. Noterler rapor olmadan işlem yapamayacak. Araç hasarlarını ve sorunlarını tespit etmek amacıyla ikinci el otomobil ticareti öncesi başvurulan ekspertiz merkezleri de satış öncesinde zorunlu hale gelecek. İkinci el aracın devri için Türk Standartları Enstitüsü (TSE) belgeli ekspertiz merkezlerinden alınmış araç şart olacak. Ekspertiz merkezlerinin taşıması gereken fiziki şart ile güvenlik tedbirleri de TSE tarafından belirlenirken, bu merkezlerde yalnızca yeterlilik belgesine sahip ustalar çalışacak.