Vatandaşların araç muayenesiyle ilgili olarak bir çok konuda merak ettiği konuların cevaplarını veren Başkonuş, ''Aracın muayeneye girmesi için öncelikle herhangi bir borcunun olmaması gerekiyor evraklarının tam olması gerekiyor'' dedi.

Motorlu taşıtlar vergileri ödenmiş olması gerektiğini belirten Başkonuş, ''Pul borcu olmayacak. sigortası devam ediyor olacak ve bunun yanında ön camda çatlak olmayacak. Bütün uyarı ışık’larının aktif olması gerekecek. Sinyaller de dahil frenlerinin tutuyor olması gerekecek. Lastiklerin belli bir seviyede dişli olması lazım. Aynı zamanda çok sıkıntı yaşanan muayene sıkıntılarından biri de araç plakası. Aracın plakası devlet mühürlü olacak yazı stili farklı olmayacak'' dedi.

Plakanın orta yerinde veya görünür yerinde vida çivi vb. delici alet olmaması gerektiğini ifade eden Başkonuş, ''Halkımızın sıkça sorduğu sorulardan biri de Cam filmi cam filmi araçlarda hafif kusur olarak geçiyor ve Aracın muayeneden geçmesine engel teşkil etmiyor bütün bunlar tamam olduktan sonra muayeneye artık girebilme hakkını kazanıyoruz'' dedi.

Trafikte yer alan her aracın teknik yeterliliklerinin ve yolcu güvenliğinin olup olmadığını test eden sisteme araç muayene sistemi denir. Türkiye’de araç muayene işlemleri TÜVTÜRK aracılığıyla yürütülür. Trafiğe çıkan her aracın muayeneye girmesi kanunen zorunludur.

Araç muayene süresi ne kadardır?

Muayene otomobillerde iki yılda bir yapılır. Lastik tekerli traktör ve bunların her türlü römorklarının muayenesi üç yılda bir yapılır. İki veya üç tekerli araçların muayenesi ilk üç yaştan sonra ve devamında her iki yılda bir yapılır.Taksi, otobüs, kamyon gibi ticari araçların muayene süresi ilk bir yıl sonunda ve devamında her yıl yapılır.

Araç muayene süresi geçerse veya araç muayenesi yaptırılmazsa ne olur?

Araç muayenesi kanuni bir zorunluluk veya cezai bir işlem olduğu için değil önce kendi sağlığımızı ve trafik güvenliğimizi düşündüğümüz için yaptırılmalıdır. Araçların kontrollerinin düzenli olarak bağımsız kurumlarca yapılıyor olması trafiğin güvenliğini arttırır. Bu sebeple araç muayenesi zorunlu bir durum olduğu kadar gerekli de bir işlemdir. Eğer araç muayenesi yaptırılmazsa bu durum cezai işlem gerektirir. Muayene tarihi geçildiği takdirde, araç muayene tarihinin son gününden itibaren aylık zam uygulanır. Gecikme zammı aylık %5’tir. Eğer gecikme gün sayısı küsuratlı ay ise bu durum artı bir ay olarak ilave edilir. Örneğin, araç muayenesini 133 gün geciktirdiniz. 133 gün 4 ay 13 gündür. Bunun araç muayene cezası hesaplanırken 5 ay üzerinden hesaplanır.

Araç muayenesi yapılmamış taşıtın trafik kontrollerinde yakalanması durumunda 2015 yılı için 88 TL para cezası kesilir. Eğer bu ceza 15 gün içinde yatırılırsa 66 TL olarak ödenir. Ayrıca 10 ceza puanı da sürücüye eklenir. Belirtilen sürede araç muayee edilmez ise sonraki trafik kontrolünde araç bağlanır ve trafikten men edilir.

Araç muayenesi nasıl yapılır?

Araç muayenesi TÜVTÜRK aracılığıyla yapılır. Randevu yöntemi ile çalışan bu kurumda sıra almak gerekir. Bunun için iki farklı yol vardır. TÜVTÜRK ücretsiz randevu hattı olan 0850 222 88 88 nolu telefondan veya www.tuvturk.com.tr adresinden araç muayene randevusu alınabilir.

HABER: ÖMER FARUK SALMAN