İlimizi ve EXPO alanımızı incelemek ve ziyarette bulunmak üzere Kahramanmaraş’a gelen, farklı uluslardan oluşan AIPH (Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği) Heyetini şehrimizde ağırlamaktan onur duyduk.

Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) merkezi Londra’da olan ve Uluslararası Bahçecilik EXPO’larının sahibi, denetleyicisi çok uluslu bir kurumdur.

EXPO organizasyonları sergi tarihine kadar, yılda en az 1 defa AIPH’ce oluşturulan uluslararası jüri tarafından denetlenmektedir. Bu kapsamda şehrimize gelen heye,t ziyaret sonucunda uluslararası jüri tarafından hazırlanacak rapor, AIPH delegelerine ilk genel kurul toplantısında sunulacaktır.

Heyettekiler, alandaki incelemeleri öncesinde Kahramanmaraş Havalimanı'nda Sayın Vali Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanımız Hayrettin Güngör ve Başkanımız Hanefi Mahçiçek ile bir araya gelerek, projeye ilişkin sohbet etti.

Vali Özkan, burada yaptığı konuşmada, “EXPO projesinin Kahramanmaraş’ın dünyada bilinirliğini artıracak çok önemli çalışma olduğunu” söyledi.

Projenin kentin maddi ve manevi kalkınmasına vesile olacağını dile getiren Özkan, çalışmada emeği geçenleri tebrik etti.

Görüşmenin ardından, EXPO 2023 Rekreasyon alanına giderek incelemelerde bulunan heyetle yapılan toplantıda (AIPH) Başkanı Bernard Oosterom şu ifadelere yer verdi.

“Expo’lar geçmiş ve geleceğin arasında çok önemli bir noktadır. Tam bir kilometre taşıdır. Kahramanmaraş’ın ise özellikle 2023 yılında Expo’ya ev sahipliği yapması sadece şehir için değil, Türkiye içinde bir dönüm noktasıdır. Elbette ki hükümetler düzeyinde, çeşitli çalışmalar yürütülüyor ve yapılıyor ancak, biz her bir vatandaş olarak bu farkındalıkla geleceğimiz için hareket etmeliyiz. Expo’nun Kahramanmaraş’a bıraktığı miras sadece yeşil ve vatandaşların keyif alacağı bir alan olarak değil, aynı zamanda tüm vatandaşların yeşile, çiçeğe karşı farkındalığını artırıp şehri yeşil anlamında çok önemli bir noktaya taşıyacaktır. Tabi ki bu uluslararası bir bahçecilik sergisidir. Bu etkinliğin şehirlere ve ülkelere kattığı değerlerden birisi de uluslararası ilişkilerdir. Şehirler birbirleriyle etkileşim halinde olurlar. Bölgede biraz eksik olan inivasyona çok katkı sunacaktır”

AIPH Genel Sekreteri Tim Briercliffe ise,

“Expo’nun Kahramanmaraş’a katacağı değer konusunda çok iyi öngörülerimiz var. Şehre çok büyük bir değer katacak. Kentin insanları bu alanı ziyaret ettiğinde eşsiz tecrübelerle karşılaşacaklar ve ülkedeki bahçecilik endüstrisinde gelişimine katkıda bulunacak. Bu Expo için Başkan Hanefi Mahçiçek dünyadaki bütün ülkeleri gezdi ve gördüğü eşsiz güzellikleri bu alana kazandırmak için çalışmalarını ekibiyle beraber sürdürüyorlar. Bizde onların çalışmalarından gayet memnunuz” diye konuştu.

Kahramanmaraş’ta Hırsızlık Şüphelisi 3 Kişi Tutuklandı Kahramanmaraş’ta Hırsızlık Şüphelisi 3 Kişi Tutuklandı

AIPH Yönetim Kurulu Üyesi ve Orta Anadolu Süs Bitkileri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yılmaz ise,

“Kahramanmaraş önce ülkede sonrada dış ülkelerde tanınabilirliği artacaktır. Birçok ülkeden birçok vatandaş buraya ziyarete gelecek ya da buradan yer alıp kendi ürünlerini sergileyecekler. Bu yerin Kahramanmaraş için dünyaya açılan bir yüzü olacağı düşüncesindeyim” diye konuştu.

Toplantının ardından şehrimizin tarihi Kapalı Çarşısını gezen heyet, el ürünlerimize ve Kahramanmaraş’ın tatlarına hayran kaldı. Dondurmamızdan da tadan AIPH Heyeti, “eşsiz bir lezzet olduğunu, bunu tüm dünyanın bilmesi gerektiğini” ifade ettiler.

EXPO 2023 projemiz ile büyümede ve tanıtımda büyük bir ivme yakalayacak olan şehrimiz adına böyle büyük bir projeyi Kahramanmaraş’ımıza ve ülkemize kazandırmış olmaktan kıvanç duyuyoruz.

Editör: TE Bilişim