Kahramanmaraş'ta 10 Mayıs 2018 tarihinde Konut Kredisi kullanan bir tüketici, Kahramanmaraş Onikişubat İlçe Tüketici Hakem Heyetine başvurarak konut kredisi esnasında Bankanın tüketici ile müzakere edilmeden Full Paket Ücreti adı altında para tahsil ettiğini belirtti.

Onikişubat İlçe Tüketici Hakem Heyeti dosyayı inceleyip dilekçe eklerinde belirtilen ücretlerinin banka tarafından alındığını tespit etti. Bankayı haksız bulan ve tüketici ile müzakere edilmeden ücretin yansıtıldığını gören hakem heyeti ücretin tüketiciye iade edilmesine hükmetti.

Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, ''6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 4. Maddesinin üçüncü fıkrasında Bankalar, tüketici kredisi veren finansal kuruluşlar ve kart çıkaran kuruluşlar tarafından tüketiciye sunulan ürün veya hizmetlerde ise tüketiciden faiz dışında alınacak her türlü ücret, komisyon ve masraf türleri ile ilişkin usul ve esaslar Bakanlığın görüşü alınarak Kanunun ruhuna uygun olarak ve tüketiciyi koruyacak şekilde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından hazırlanan Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında yönetmeliğin 6. Maddesinde alınabilecek ücretler sınıflandırılmış ve bu ücretler dışında herhangi bir ürün veya hizmet için ücret alınamayacağı hüküm altına alınmıştır'' dedi.

Aynı yönetmeliğin sözleşme esasları başlıklı 5. Maddesinin üçüncü fıkrasında Sözleşmeler kapsamında ücret alınabilecek her bir ürün veya hizmet için finansal tüketicinin onayının alınması zorunludur diyen Uçar, ''Kuruluşlar tarafından finansal tüketicinin onayının alındığı ispat edilemediği taktirde, onay alınmamış sayılır hükmü getirilmiştir. Öncelikle tüketiciden alınan ücretin belirtilen yönetmelik kapsamında olup olmadığına bakılması, yönetmelikte var ise 6502 sayılı kanun 5. Maddesi gereği tüketici ile müzakere edilip sözleşmede belirtildiğinin sağlayıcı tarafından ispatının yapılması gerekmektedir. Aksi halde alınan ücret haksız şart niteliğinde olup kanuna ve yönetmeliğe aykırı olacaktır. Tüketici bu şartları kendisiyle müzakere edilmediğini ileri sürdüğünde 6502 sayılı kanunun 5. Maddesi, mülga 4077 sayılı kanunun 6. Maddesi gereği banka aksini ispatla yükümlüdür. Banka ispat yükümlülüğü oldu halde bu şartın tüketici ile müzakere edilerek sözleşmeye konulduğunu ispat edemediğinden tüketiciden alınan ücretlerin iadesi uygun görülmüştür'' dedi.

10 Ekim 2018 tarihinde Onikişubat Tüketici Hakem Heyeti Full Paket Ücretinin tüketiciden alınmaması yönünde Türkiye genelinde bir ilke imza atarak, 6502 sayılı yasanın 5. Maddesi gereği (haksız şartlar) tüketiciden kesilen Full Paket Ücreti konusunda Bankanın bu satışı dayatarak abone yapmasını haksız bulup tüketiciden alınan bin 58 TL 40 kuruş'un iadesine hükmetti.

HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN