BELKİ DE 11 yıl boyunca eski Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’a, beş yıl boyunca da Büyükşehir Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’a hitaben en çok yazdığımız yazı konularından birisi de İstanbul, İzmir ve Ankara’da “Güçlü bir Kahramanmaraş lobisi” oluşturulması yönünde olmuştur.

Oysa bakın diğer illere, özellikle İstanbul’daki güçlü lobileri ile hem siyasette hem de ticarette nasıl da güçlüler.

İstanbul’un 97 milletvekili var. TBMM sitesine girip vekillerin biyografilerini okudum. 97 vekilden 79’u Anadolu’nun değişik illerinde doğup büyümüş ama gidip İstanbul’dan vekil seçilmişler.

Mesela komşu ilimiz Gaziantepli 12 kişi İstanbul’dan milletvekili seçilmiş.

Keza İstanbul’un onlarca belediyesi var ve buraların belediye başkanları hep Anadolu’nun değişik kentlerinden gelip oralara yerleşmiş insanlar.

Unutmayalım! “Siyaseten güçlü olan kentler, ticareten de güçlenir!”

İZMİR’DEKİ KAHRAMANLAR

BU yıl 88. kez kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı'nın tarihinde ilk kez İstanbul’la beraber Kahramanmaraş “onur konuğu” olarak yer aldı.

Yerli yabancı bütün ulusal kanallarda ve gazetelerde Kahramanmaraş adı yazıldı.

Bu devasa organizasyona Kahramanmaraş nasıl katıldı?

Devlet mi el attı?

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi mi organize etti?

Yoksa bakanlık destek mi verdi?

Maalesef hayır…

İzmir’de yaşayan Maraşlıların kişisel çabaları ve başarılı lobi çalışmalarıyla hem de CHP’li bir belediyeye bunu kabul ettirdiler.

Adını bilmediğim kahramanlar bağışlasın, bildiğim isimler; Murat Özbilir’le beraber Adem Sarıçiçek ve Safa Narlı.

İşte “Maraş lobiciliği” böyle yapılır. Gönülden emek verilirse başarıya ulaşılabiliyormuş.

Sizi gönülden tebrik ediyorum.

Ancak şunu da unutmayın: Bu memleketin suyundan mıdır, huyundan mıdır, genlerinden midir, iş yapan, icraat koyan adamı biz çok sevmeyiz…

BÜROKRASİ VE SİYASETTE ZERAFET

POLİTİKACILARIN, belediye başkanlarının ve bürokratların sosyal medyada paylaştığı veya basın bülteni ilişiğinde gönderdikleri fotoğraflardaki yazılı olmayan nezaket kurallarına çok dikkat ederim.

Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş’ın tayini çıkıp yerine Trabzon Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Koç’un gelmesiyle alakalı basına servis edilen bir fotoğraf, uzun zamandır yazmayı isteyip fırsatını bulamadığım yazıyı aklıma getirdi.

Görevi devralan yeni Bölge Müdürü Mustafa Koç, selefi Alpaslan Altındaş’ı yolcu edene kadar makama geçip oturmamış.

Ne kadar zarif bir davranış…

BULAŞICIDIR BU, DENEYİN GÖRÜN!

BU zarif ve devlet terbiyesinin yazılı olmayan kuralına, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ve Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş’ta dikkat edenlerden…

Eşdeğer veya üst makamda bir ziyaretçileri varsa makamda değil, misafirinin karşısındaki koltuğa oturuyorlar.

Nezaket kuralları evrenseldir.

Zira protokolde kişi kendisini temsil etmez, unvanını ve kurumunu temsil eder.

Belki konuyu önemsiz bulabilirsiniz ama mükemmeli ortaya koyan daima ayrıntılardır. Mükemmel ise bir ayrıntı değildir. Özellikle siyasette ve bürokrasi de, resmi ve özel ilişkilerin sınırını ve seviyesini belirleyen unsur, “Protokol Kuralları” ya da öteki anlamıyla “Resmi Nezaket Kuralları”dır.

Ha bu arada nezaket bulaşıcıdır, deneyin görün!

YATACAK YERİ YOK:

BU ALÇAKLARIN!

YAKALANDIĞI kansere yenik düşen ve birkaç gün önce vefat eden Neslican Tay isimli kızın arkasından, giydiği elbisesinden tutun, paylaştığı twitlerine kadar her şeyini ortaya döküp, “rahmet dilenir mi, dilenmez mi” tartışmasına giren alçakların…

YATACAK YERİ ÇOK:

DÜNYA ÜÇÜNCÜLÜĞÜ

İNGİLTERE’NİN başkenti Londra’da yapılan Paralimpik Yüzme Dünya Şampiyonasında, 50 metre kelebek finalinde Türk milli formasıyla dünya üçüncülüğünü kazanan Kahramanmaraşlı sporcu Sevilay Öztürk ve hocalarının…