Muharrem Ay’ı hicri takvimin başlangıcı olan Hz. Muhammet (as)’in Mekke’den Medine’ye göç etmesi Hicri Yılın başlangıcı olmuştur. Bu yılda, 31 Ağustos 2019’rastlayan tarih Hicri Yılın başlangıcı olan yılbaşıdır. Müslümanlar için büyük bir rahmet Ay’ıdır, kutlu olsun. Bütün Müslümanların ve insanlığın kurtuluşuna vesile olur İnşallah. Hicri senenin 10. Günü aşure günüdür. Allah katında seçkin bir yeri olduğu Fecir Süresinin ikinci ayetinde “o geceye yemin olsun”tefsirinden öğrenmekteyiz. Bu ismin verilmesinin hikmeti on Peygamberine on değişik ikram ve ihsan ettiği içindir. Bu mübarek gün ve geceler Saadet Asrından beri Müslümanlarca hep kutlana gelmiştir. Başka günlere nispetle ibadete daha çok zaman ayırmışlar, hayır ve Hasenatta bulunmuşlardır. Bu ibadetlerin başında oruç gelmektedir. Cenabu Allah bu gecelere yemin ederek onların kutsiyetini ve bereketini bildirmektedir. Muharremin 10.ncu günü “Aşure”denmesinin sebebi Muharrem ayının 0unce gününe denk gelmesi ve 10 Peygambere 10 değişik ikram ve ihsan ettiği içindir denilmektedir. Bunlar sırayla;

  1. Allah, Hz. Musa’ya (as) Aşure günü bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavunun ordusunu sulara gömmüştür.
  2. Hz. Nuh (as) gemisini Cudi Dağı üzerine Aşure gününde demirlemiştir.
  3. Hz. Yunus (as), balığın karnından Aşure günü kurtulmuştur.
  4. Hz. Âdem (as)’ın tövbesini Aşure günü kabul edilmiştir.
  5. Hz. Yusuf (as), kardeşlerinin atmış oldukları kuyudan Aşure günü çıkarılmıştır.
  6. Hz. İsa (as), o gün dünyaya gelmiş ve o gün semaya yükselmiştir.
  7. Hz Davut (as)’ın tövbesi o gün kabul edilmiştir.
  8. Hz. İbrahim (as)’ın oğlu Hz. İsmail o gün dünyaya gelmiştir.
  9. Hz.Yakub (as)’ın oğlu Hz. Yusuf’un hasretinden kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.
  10. Hz.Eyub (as) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.

Hz Aişe Validemizin ifadesine göre Peygamber Efendimiz (sav), cahiliye devrinde Kureyş

Kabilesinin Oruç tuttuğu bir gündü. Medine’ye hicret edince bu oruca devam ettiler. Tirmizide geçen bir hadiste Peygamber Efendimiz (sav) “Aşure gününde tutulan orucun Allah katında o günden önce bir senenin günahlarına kefaret olacağına kuvvetle ümit ediyorum” denilmektedir. Ne zaman Ramazan orucu farz kılındı Aşure gününde oruç tutmayı bıraktı. Bundan sonra isteyen bu oruca devam eder. 9-10-11 günü tutmanın fazileti büyüktür.

         Muharrem Ay’ı manevi bilgilerle yüklü bir aydır. Bu ay bütün Müslümanların örnek alacağı bir Ay’dır. Ne yazık ki Peygamber Efendimizin ciğer paresi Cennet Gençlerinin efendisi Hz. Hüseyin (r.a) hicretin 61 yılının 10 gününde 55 yaşında iken Sinan bin Enes gibi bir hain tarafından 77 sahabe ile birlikte hunharca şehit edilmiştir. Bu gadr ve zulüm arkasında Emevi Halifesi Yezid, onun küfe valisi İbni Ziyad vardır. Yarım asır önce peygamberimiz bu olayı haber vermiştir bütün Müslümanları mateme koyan ve halen hatırlanınca aynı hüznü o günkü gibi yaşamaktayız.

         Hicri Takvim güneş yılını esas alır. Temeli Mısır olup, İyon ve Yunanlılar kanalıyla batıya aktarılmıştır. Sezar zamanında JULYEN, yeniçağda Papa XII. Gregor tarafından yeni düzenlemelerle GREGORYAN Takvimi, MİLAT Takvimi olarak Hz. İsa’nın doğumu MÖ ve MS. (Doğum öncesi ve doğum sonrası) olarak Milat kabul edilmiştir. Dolaysıyla Kilise takvimidir. Hicri takvim de Muharrem Ay’ı rahmet ve hasenat Ay’ı olmasına rağmen Miladi Takvim kadar rağbet görmemiştir. Sokakta bir anket yapılsa birçok Müslüman Hicri takvim, Muharrem Ay’ı ile ilgili bilgilerinin yetersiz olduklarını üzülerek görürüz. Osmanlı Hicri Takvim kullanmaktaydı.

         Hicri Yılınızı ve Muharrem Ay’ını yürekten tebrik ediyorum. Yüce Rabbim bu ayda yapılan zulümleri bütün Müslümanlara yaşatmasın. Bizleri şehitlerle komşu eder İnşallah. Vesselam.